« Back

Blahoslavenstvá od Poetica Musica

Makarioi. Tak znie názov prvého výlučne hudobného projektu tvorivej skupiny Poetica Musica. Dve z autoriek vystúpia na Národnom stretnutí mládeže P15 v Poprade.

Po dvoch cykloch modlitby a troch tematických programoch prichádza Poetica Musica so svojím prvým hudobným CD, ktoré už neobsahuje vyslovene hovorené slovo v zamysleniach a básňach. Určený je pre každého, kto hľadá v hudbe osvieženie a myšlienku, veriaci môžu podľa tvorcov ostať povzbudení duchovným posolstvom. “CD je muzikantsky veľmi pestré a poslucháči s rôznymi hudobnými chuťami si v ňom môžu nájsť pieseň, ktorá ich osloví. Najviac aranžérsky sa prelínajú spracovania bohatšie, plnšie s priamejšími, jednoduchšími – tak, aby čo najlepšie slúžili celkovej nálade a myšlienke piesní,” približuje spoluautorka projektu Zuzana Eperješiová.

"CD Makarioi je naším prvým čisto hudobným projektom. Inšpirovali sme sa témou blahoslavenstiev, keďže nás čaká celonárodné stretnutie mladých P15 už teraz v auguste a napokon aj celosvetové stretnutie mládeže budúci rok v Krakove, ktorého hlavnou témou bude: "Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo." Blahoslavenstvá sa teda spájajú a nesú celým novým CD," píše na webstránke poeticamusica.net Zuzana.

Makarioi je slovo gréckeho pôvodu a znamená „blahoslavení“. Celý album je nádherným pohľadom na osem blahoslavenstiev, ktorý pozýva nadýchať sa nádeje a povzbudenia. Využíva k tomu 11 piesní. “Blahoslavenstvá ako také nás približujú k rôznym aspektom ľudskosti, poskytujú nám vlastne Boží náhľad na to, akými sme, čo prežívame a zároveň, akými by sme mohli byť vo vzťahu k iným,” vysvetľuje Eperješiová. Umelecké spracovanie má podľa nej slúžiť na podčiarknutie týchto právd a pozýva “zastaviť, zamyslieť sa nad posolstvom blahoslavenstiev v hudobných kúskoch“.

Hudobný album Makarioi je dielom viacerých textárov, hudobníkov a spevákov. Za textami stojí päť autorov – Zuzana Eperješiová, Dominika Gurbaľová a traja katolícki kňazi Martin Gnip, Vladimír Štefanič a Branislav Polča. Autormi hudby sú tiež Zuzana Eperejšiová, Dominika Gurbaľová, Martin Gnip, ale aj talent z Lipian – Peter Šarišský. Spevácky sa na CD podieľali aj Alžbeta Lörincová, Jakub Farkaš, Lucia Tarasovičová, ako aj zbor z Lipian pod taktovkou Lucie Jackovej. Pod hudbu sa podpísali opäť Zuzana Eperješiová, Michal Lörinc, Peter a Pavol Jakabovci, ale aj hudobníci z lipianskeho zboru.

Album, ktorý nádherne približuje blahoslavenstvá, vznikol v spolupráci s viacerými hosťami – autormi, hudobníkmi, spevákmi či speváckym zborom. Výsledkom je hudobne pestré a duchovne hlboké CD. Desať piesní nahrali v štúdiu Sinus Records vo Valalikoch, jednu v štúdiu Klakson v Košiciach. Viac informácií o albume a o možnosti, ako ho získať, je možné nájsť na stránke zuzanaeperjesiova.blogspot.sk.

iGospel.sk / www.poeticamusica.net
Snímky: www.poeticamusica.net