« Back

ČISTÝ ROK SA BLÍŽI K CIEĽU

ČISTÝ ROK SA BLÍŽI K CIEĽU

Duchovná príprava na Národné stretnutie mládeže s názvom ČISTÝ ROK vstupuje do svojej poslednej etapy. Organizátori P15 darovali o pár dní skôr desiatu katechézu: Čistota - nebo na zemi.

Na prelome 14. a 15. septembra sa v Šaštíne na celoslovenskom mládežníckom programe 7BOLESTNÁ odhalilo logo P15 a slávnostne začal Čistý rok. Rok plný milostí a nových inšpirácií na tému čistoty. Vždy na konci mesiaca organizátori darovali niekoľkostranový materiál určený na prácu s mládežou. Viac než 30 zapálených kňazov, rehoľníkov aj laikov tvorilo počas celého roka texty, nápady, aktivity, modlitby a pracovné listy.

"Prípravy začali už v apríli 2014, kedy sme s otcom Pavlom Hudákom a Máriou Aľušíkovou z Domčeka Anky Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom vytvorili koncept 10 tém Čistého roka a oslovili sme 10 kňazov na napísanie listu mladým," spomína na začiatky Pavol Danko, zodpovedný za duchovnú prípravu pred P15. "Potom nasledovalo hľadanie autorov životopisov 15 patrónov, seriál Čistič s otcom Mariánom Bublincom a analýza 139. žalmu so saleziánom Petrom Naňom. Pracovné listy pre nás vymýšľala školská sestra Notre Dame Zuzana Šimková ale najviac práce majú "na svedomí" Petra Heretová a Zuzka Venglíková, ktoré hľadali vhodné modlitby a vymýšľali originálne aktivity," vymenúva členov svojho obrovského tímu Danko.

Organizátorom sa podarilo predstaviť Čistý rok vo všetkých veľkých katolíckych médiách. Katechézy sa objavili vo vysielaní Televízie LUX, na vlnách Rádia Lumen, na stránkach Katolíckych novín, časopisov Slovo, Naša Diecéza, Lúče, Posol a v mnohých ďalších.

"Chcem vyjadriť VEĽKÚ VĎAKU za tieto témy, za všetko vynaložené úsilie, známe aj skryté! Témy boli ÚŽASNÉ! Už dávno sa mi nestalo, že by okolo15 mladých vo veku 16-18 v školskom prostredí - na 7. vyučovcej hodine, keď sú už unavení a ostatní spolužiaci už išli domov, a oni tu musia trčať lebo majú náboženstvo(!), zostali v nemom úžase, ticho ako peny, zamyslení...a to viackrát, a potom ešte poďakujú! Ďakujem za túto skúsenosť!" zdieľa svoje pocity saleziánka Hela Gúberová. Veríme, že podobných pozitívnych skúseností je viac a že ovocie čistého roka sa raz ukáže v plnej a ČISTEJ kráse.

Čistý rok predstavil čistou ako pocit domova, vedomie jedinečnosti, dar srdca, prameň radosti, základ vernosti, bohatstvo ľudskej dôstojnosti, krásu nevinnosti, prejav múdrosti a slobodu voľby. Posledná téma hovorí o Nebi, ktorého predchuť môžeme vďaka čistému srdcu zažívať už tu na zemi. Autorom posledného listu je Marek Uličný a pätnástou patrónkou P15 je svätá Terezka.

Televíznu verziu desiatej katechézy, v ktorej sa okrem jej autorov predstavia aj hlavní organizátori P15 (aby prezradili čosi zo zákulisa), odvysiela TV LUX v utorok 23. júna o 17:30 v relácii Doma je doma.

Komunikačný tím a Pavol Danko.