« Назад

Nepočujúci, Gifra a srbskí Slováci

Na Národnom stretnutí mládeže P15 sa zíde spoločenstvo mladých z rôznych strán. Do Popradu pricestuje napríklad skupina ôsmych mladých nepočujúcich, ktorých povedie františkánsky kňaz br. Felix Mária OFM. Dvaja nepočujúci budú z Českej republiky. Ďalšiu originálnu skupinu tvoria mladí zo Srbska. Na P15 vyvrcholí i letný tábor františkánskej mládeže GIFRA.



"Ide zväčša o mladých, ktorí prijali minulý rok sviatosť birmovania. Sme v kontakte aj po udelení tejto sviatosti, a preto sme sa spolu rozhodli, že prípravu na Svetové dni mládeže (SDM) do Krakova začneme práve na Národnom stretnutí mládeže P15," začal svoje rozprávanie o účasti nepočujúcich brat Felix, ktorý spolu s ďalšími priateľmi zabezpečí pre skupinu komunikáciu v posunkovej reči. Pod Tatry pricestujú nepočujúci už dva dni pred akciou, aby strávili spoločný čas v našich horách. "Odpočinok a príroda rovnako patria k duchovnému životu. Tešíme sa, že organizátori umožnili účasť všetkým bez rozdielu. Naša skupina sa bude plnohodnotne a podľa možností zapájať do programu," dodáva brat Felix, ktorý zodpovedá za pastoráciu nepočujúcich v Bratislavskej arcidiecéze. Za sebou už má osobnú skúsenosť s nimi aj počas SDM v Madride. Podobnú čaká v Krakove. Rovnako sa táto skupinka zúčastnila minuloročnej púte v Šaštíne (snímka 1). "Sú to chvíle, ktoré budujú nielen naše vzťahy, ale i vzťah k Bohu." dodáva brat Felix.

Niekoľko stoviek kilometrov na dodávke absolvujú mladí, ktorí pricestujú do Popradu zo Srbska. Povedie ich bude kňaz Dominik Ralbovsky, ktorý pôsobí v maďarskej farnosti v srbskom Bečeji. Pochádza z jedinej slovenskej katolíckej farnosti v Srbsku - zo Selenče. "Milí mladí, vy ste poklad. Využite toto stretnutie na obohatenie jedni druhých. Teším sa na stretnutie s vami," odkazuje na Slovensko. O P15 počul po prvýkrát v Šaštíne. Vlani sa zúčastnil na vigílii mladých pred tradičnou celonárodnou púťou k Sedembolestnej Panny Márie. Spomína, že práve tam stretol po prvýkrát Ondrej Chrvalu, tajomníka Rady pre mládež a univerzity KBS, ktorá chystá P15. "Od roku 2001 chodíme na pešiu púť Muráň - Levoča (snímka 2). Tento rok sme boli už po šiestykrát. Tento raz nám to vyšlo tak, že skupina našich mladých bola na pešej púti a ďalšia skupinka príde do Popradu na P15," hovorí v rozhovore Dominik. Na Slovensku bol po prvýkrát v roku 1985. Navštívil vtedy kamarátov v Šintave, s ktorými sa zoznámil vďaka jednému školskému projektu. V rokoch 1998 - 2004 študoval teológiu v Kňazskom seminári sv. Františka Xaverského v Badíne. Za kňaza bol vysvätený 31. júla 2004 v rodnom Selenči. Sviatosť prijal z rúk vtedajšieho pomocného banskobystrického biskupa Mons. Tomáša Galisa (dnes žilinského biskupa). So Slovenskom udržiava kontakty aj vďaka saleziánom, s ktorými ich spájajú rôzne výlety pre mladých.

Originálne bude končiť letný tábor františkánskej mládeže GIFRA (snímka 3). Gifra predstavuje bratstvo mladých ľudí, ktorí sa cítia byť povolaní Duchom Svätým nasledovať Ježiša Krista, vo svetle odkazu sv. Františka z Assisi. Tento rok sa tábor uskutoční od 26. júla do 2. augusta, informovala sr. Mária Vyžinkárová OSF. Začne sa v Červenom Kláštore, pričom sto mladých účastníkov bude počas týždňa putovať pešo cez Lendak, Kežmarok a okolie. Súčasťou programu sú rôzne aktivity počas putovania, sväté omše, spoločné modlitby či práca v skupinkách. Následne tábor vyvrcholí účasťou na Národnom stretnutí mládeže P15 v Poprade.

Organizujete tiež nejakú netradičnú cestu na P15, ozvite sa nám na adresu: lipiak@kbs.sk.

Komunikačný tím P15
Snímky: Archív Gifra / Dominik Boško / br. Felix Mária

Комментарии