Článok

Špekfest 2017 

Veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný

Viac info na www.pcep.webnode.sk

 

« Späť

Argumentácia či radšej evanjelizácia?

Argumentácia či radšej evanjelizácia?

V súvislosti s mládežou sa dnes čoraz častejšie používa spojenie „nová evanjelizácia“. Je to pomenovanie, ktoré ako prvý použil Ján Pavol II. v r. 1979 počas návštevy Poľska, keď hovoril o potrebe evanjelizovať s novým zápalom, s novými metódami a novým výrazom. Samozrejme, že obsah evanjelizácie, ktorým je evanjelium, sa nikdy nemení. Avšak nanovo sa v Cirkvi poukazuje na potrebu a dôležitosť návratu ku kerygme (jadru základných kresťanských právd).

Chcel by som sa dnes podeliť s vami o vlastnú skúsenosť evanjelizácie, resp. toho, čo som si kedysi neuvedomoval a v čom moja evanjelizácia zlyhávala.

Kedysi som si totiž myslel, že evanjelizácia spočíva v kvalitnej argumentácii. Mojou prvou snahou bolo zozbieranie čo najviac argumentov, príprava otázok a pohľad na veci z rôznych uhlov. Veľmi som sa chcel naučiť vybojovať argumentačnú prevahu nad „protivníkom“, a tak mu ukázať v koľkých veciach sa mýli. Čítal som Písmo. Veľa som ho čítal a študoval. Napĺňalo ma to.

Ďalším krokom bolo poznanie učenia „protivníka“ a spoznanie rozdielov vo viere. To mi celkom šlo. A tak sa mi jedného dňa „podarilo“ stretnúť Svedkov Jehovových priamo na ulici. Vravím si: „Prečo by mali »evanjelizovať« iba oni nás? Je načase to zmeniť.“ Pristavil som sa a začali sme sa zhovárať. Musím priznať, že to boli veľmi slušní a úctiví ľudia. Debatovali sme necelú hodinu a ja som predkladal argument za argumentom. Je pravda, že ak dobre poznáte učenie kresťanskej viery, tvrdenia Svedkov Jehovových vás nemajú čím prekvapiť, lebo sú v skutočnosti krokom vzad. Nakoniec som z našej „diskusie“ odchádzal so zdvihnutým pohľadom. Moje argumenty obstáli a ja som sa cítil uspokojene (teraz sa mi to zdá trocha smiešne).

Postupom času som si viac a viac uvedomoval, že argumenty vieru vzbudiť nedokážu. Nemajú na to moc. Mojej evanjelizácii – „argumentácii“ teda chýbala správna motivácia, správny postoj a správny cieľ. Podstatou evanjelizácie je totiž láska a ja som sa svojho srdca nepýtal, či tých ľudí dostatočne milujem, aby som im hovoril o Láske. A či ich milujem dostatočne na to, aby som im poukázal na plnosť Pravdy, ktorá chýba ich presvedčeniu. Ak chcem niekoho evanjelizovať, musím sa ho najprv naučiť milovať. Áno, znie to jednoducho, ale vôbec to nie je jednoduché (zvlášť ak je vaším cieľom argumentácia...).  Láska znamená prijať človeka takého, aký je a s tým, v čo verí. Láska je najlepšou evanjelizáciou, nie reč argumentov (hoci každý z nás je, samozrejme, povolaný zdôvodniť v čo a prečo verí). Láska je tým, čo mení ľudské srdce a otvára ho pre poznanie Pravdy. Ona je hnacím motorom, ktorá nás pobáda hovoriť ľuďom o tom, že sme sa v živote stratili a že náš Otec nás hľadá, lebo nás miluje. A na toto zväčša argumenty netreba.

Dnes, keď stretám týchto alebo iných „evanjelistov“ na ulici, skôr než sa do niečoho pustím, pýtam sa svojho srdca, či je ochotné a pripravené milovať.    

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Výborný článok! Magnetom prvých kresťanov bola práve láska medzi nimi. Ak sa my povyšujeme nad ostatných "hriešnikov", veľa prijatia z nás zrejme nevycítia a naše "evanjelizovanie" je potom tak trochu kontraproduktívne. Ježiš hlavne miloval a hovoril o láske. Asi je čas prehodnocovať "stratégie" emoticon
Odoslané 4.10.2017 13:13.

Článok

 

Jubilejná púť muráň - Levoča 

Pozývame Ťa na 25. ročník Púte Muráň – Levoča od 28. 6. do 3. 7. 2016.

– Registrácia bude prebiehať v Muráni v utorok 28. 6. 2016  pri základnej škole od 16.00. do 19.30 Cesta od zastávky bude značená – určite to nájdete! Ak by ste prišli skôr, môžete si vybehnúť na Muránsky hrad – je odtiaľ pekný výhľad na okolie, prípadne sa ohláste na miestnej fare – určite tam nájdete niekoho kto vám povie čo a ako.  Ráno sa odchádza hneď po omši.

– Púť sa začína Sv. omšou  v utorok o 20.00 hod v Muráni a oficiálne končí v sobotu polnočnou omšou na Levočskej hore. Účastnícky poplatok je 10 EUR a platí sa priamo na mieste pri registrácii. Aj tento rok sa prosím prihlásite dopredu. 

Viac info: www.muranlevoca.sk

Článok

Svetové dni mládeže (SDM) sú medzinárodným stretnutím, ktoré organizuje Katolícka cirkev. Spája mladých ľudí z celého sveta - katolíkov, kresťanov iných vyznaní a všetkých ľudí dobrej vôle. Predsedá im Svätý Otec a slávia sa každé dva až tri roky. Vznikli v roku 1984 na Kvetnú nedeľu. Pápež Ján Pavol II. zvolal rímsku mládež, aby s ním slávila Svätý rok vykúpenia. Ich nadšenie prekonalo všetky očakávania. V roku 1985 napísal pápež mladým po celom svete list a začala veľké dobrodružstvo Svetových dní mládeže. Ich cieľom je ukázať živú vieru v Ježiša Krista. Majú tiež podporovať angažovanosť mladých v Cirkvi, radovať sa z viery a premýšľať o odkaze, ktorý vždy vyberá pápež. Najbližšie SDM sa uskutočnia od 25. do 31. júla 2015 v poľskom Krakove, v meste úzko spojenom so svätým pápežom a zakladateľom SDM Jánom Pavlom II.  Mottom stretnutia sú slová Ježiša "Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo" (por. Mt 5, 7). Poľsko privíta medzinárodné stretnutie mladých už po druhýkrát, v roku 1991 sa uskutočilo v meste Čenstochová.

Viac info: www.svetovednimladeze.sk/uvod

Článok

Článok

DUCHOVNÁ OBNOVA PRE ex-DAŠ-károv a animátorov spoločenstiev

 

Máš za sebou DAŠ-ku? Vedieš skupinku? Potrebuješ načerpať a povzbudiť?

 

Ponúkame Ti čas a priestor:

- kde budeš môcť byť len TY a ON -> jednoducho načerpať;

- kde ťa povzbudia zamyslenia zaujímavých hostí 

- kde zažiješ spoločenstvo a pravú radosť z Boha a druhých. 

- kde ťa čaká ešte viac – tak ako to náš nebeský Otec vie stále pripraviť...

Druhá duchovná obnova pre ex-DAŠ-károv sa uskutoční ako samostatný víkend na tému (už čoskoro sa dozvieš J) od 18.00 hod 4. 9.2015 do 12.30 hod 6.9.2015 vo Važci.

 Počet miest je obmedzený (kvôli kapacite centra) takže neváhaj a prihlás sa medzi prvých 40 :-)

Na tomto formulári (klikni).

Pre viac info nas kontaktuj ;)

Za organizačný tím Peťo Grivalský, Janka Jašková a Ľubo Lorenčík

 

 

Článok

Srdečne Vás pozývame na víkend „Základov kresťanského života".

Termín:  26.6. 2015 - 28.6. 2015

 Miesto:  DCVČ Važec          

 Začiatok víkendu:  piatok - 26. 6. 2015 o 17,30 hod.

 Koniec víkendu: nedeľa - 28. 6. 2015 o 12,30 hod.

 Príspevok: študenti a nezamestnaní: 18 €

                   zarábajúci: 22 € 

 So sebou si prines: - Sväté Písmo, písacie potreby, teplé oblečenie, prezuvky, spacák.

Pre všetkých, ktorí majú záujem hlbšie spoznať nášho Nebeského Otca a jeho lásku. Odporúčaný vek na tomto kurze je od 16 rokov. 

Prihlásiť sa môžete e-mailom na adresu lubo@komisia.sk, telefonicky 0917350159 do 23. 6. 2015, počet účastníkov je obmedzený, tak to urobte čím skôr.

Víkend „Základov kresťanského života"  bude mať tieto nosné témy: Božia láska, hriech, spása, viera, Duch Svätý, spoločenstvo /kurz Filip s malými úpravami.

 

 

 

 

 

Článok

Týždeň modlitieb mladých za mladých 23. - 31. máj 2015

V týždni od 23. do 31. mája 2015 bude prebiehať celoslovenské podujatie: "Týždeň modlitieb mladých za mladých" pripravované Radou pre mládež a univerzity  KBS v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže.

Hlavným motívom sprevádzajúcim tieto dni stíšenia a oslavy Boha bude čisté srdce. Spasiteľovo za nás prebodnuté srdce, z ktorého prúdia pramene milosti. To srdce je nám vzorom, ku ktorému chceme pripodobniť naše srdcia. Výzvou pre nás v tomto čistom roku prípravy na celoslovenské stretnutie mladých P15 je byť ako "blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha."

Do kampane sa dá zapojiť viacerými spôsobmi:

  1. Osobnou modlitbou 
  2. Spoločnou modlitbou v našich spoločenstvách, farnostiach, či rodinách.
  3. Propagáciou cez FACEBOOK, prostredníctvom PLAGÁTOV, OZNAMOM všade tam, kde to bude možné
  4. Odslužením sv. omše na tento úmysel.
  5. Vlastnými nápadmi … 

Viac info: www.t3m.sk

Článok

 

Kurz Základov kresťanského života - Važec 30.1. - 1.2. 2015

 

Termín: 30.1. 2015 - 1.2. 2015

Miesto:  DCVČ Važec          

Začiatok víkendu: piatok   -    30. 1. 2015 o  17,30 hod.

Koniec víkendu: nedeľa   -   1. 2. 2015 o  12,30 hod.

Príspevok: študenti a nezamestnaní:  18,–€

                    zarábajúci:    22,–€ 

So sebou si prines: - Sväté Písmo

                                    -  písacie potreby

                                    - teplé oblečenie

                                    - spacák

Odporúčaný vek na tomto kurze je 16 rokov.

Prihlásiť sa môžete e-mailom na adresu lubo@komisia.sk, telefonicky 0917350159 do 28. 1. 2015, počet účastníkov je obmedzený, tak to urobte čím skôr.

Ponúkaný víkend „Základov kresťanského života"  bude mať tieto nosné témy: Božia láska, hriech, spása, viera, Duch Svätý, spoločenstvo.

Článok

 

"POVOLANÍ K CHVÁLE" - SEMINÁR O VEDENÍ CHVÁL

 

Seminár pre všetkých, ktorí vedú modlitby v spoločenstvách. Lektorom bude Bohuš Živčák - jeden z vedúcich spoločenstva Rieka Života a zároveň dlhoročný vedúci chvál.

Seminár sa uskutoční 12.-14. decembra na fare v Spišskej Belej.
Akciu organizuje Komisia pre mládež v Spišskej diecéze.
Cena je 30€.
Prihlásiť sa dá na:
http://bit.ly/11iQtJ3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POĎ NA ŠAS. NEOĽUTUJEŠ ;)

Ak v sebe nosíš túžbu slúžiť v oblasti duchovného sprevádzania (poradenstva), odporúčame ti našu Školu animátorského sprevádzania (ŠAS). Táto formácia ti pomôže lepšie porozumieť svojmu vnútru a rozvinúť v sebe schopnosť empatie, prijatia a potenciálu pre túto oblasť služby.

Prihlásiť sa môžeš do 30.11.2014.
Viac info: http://www.animator.sk/skola-animatorskeho-sprevadzania
Niektoré témy ŠAS:
• základy služby duchovného sprevádzania;
• vnútorné uzdravenie;
• sloboda od strachu;
• služba oslobodenia;
• pravda o sexe a sexualite;
• hnev a jeho zvládanie;
• služba inšpirovaná a vedená Duchom Svätým;
• zdravé vzťahy a hranice; a iné.

 

Gospel workshop 14. - 16. 11. 2014 Trstená

  

Už po druhý krát je tu pre vás Gospel Workshop s americkým lektorom  Brian Fentressom a sprievodným programom. Je to opäť možnosť nielen spievať spolu s ďalšími 80 spevákmi, ale aj naučiť sa niečo nové.

Viac info: www.ozviac.sk/index.php/podujatia/aktualne-podujatia/353-gospel-workshop-2014.html

  

 

 

7bolestná nás čakala s otvorenou náručou 

Foto zo 7bolestnej

Ďakujeme :)