« Späť

Ideály, ktoré ničia.

Ideály, ktoré ničia.

Ahoj milý čitateľ/milá čitateľka,

Vítam Ťa v mojom novom blogu. Dlhšiu dobu mi nedá spať článok, ktorý bol uverejnený ku Dňu žien v našom najčítanejšom dennom periodiku. Po jeho prečítaní som sa rozhodla napísať tento blog. V spomínanom článku sa muži vyjadrovali k tomu, čo sa im na ženách páči. Inšpirovalo ma to k tomu, aby som napísala o pohľade Boha na krásu ženy.

Verím, že krása je niečím, čo je poslaním ženy. Žena bola stvorená, aby svetu ukazovala krásu, po ktorej svet túži. Krása ženy je niečo, čo hýbe svetom. Krása má naozaj veľmi veľký potenciál. Krása ženy môže zmäkčovať srdcia ľudí, môže priniesť radosť, nádej a lásku. Verím v to, že každá žena je krásna a vlastní krásu, ktorá má veľkú moc. Je však veľmi smutné, že v dnešnej dobe to, čo vidím je, že krásu deformujeme do podôb, v ktorých krása už nie je krásou. Tvárime sa, že to krása je, ale je to len jej karikatúra. Svet potrebuje vidieť Tvoju krásu, pravú krásu, nie jej napodobeninu.

Vrátim sa k tomu článku. Ja ako žena sa pýtam, ako máme prežívať to, že sme krásne, keď počúvame takéto slová: „Páči sa mi na ženách ich pozadie.“ „Prosím Ťa mala by si so sebou už niečo robiť, pozri sa ako vyzeráš.“ „So svojou výškou si nikdy nikoho nenájdeš.“ „Pozri sa koľko máš kíl.“ „Mala by si už niečo robiť s tou svojou tvárou.“ „Choď sa prezliecť, takto von ísť nemôžeš.“ „Nepredstavoval som si, že budeš takto vyzerať.“ Veľa týchto viet bolo nepriamo spomenutých aj v tom článku.

Ja sa pýtam, ako máme prežívať to, že sme krásne, keď sme dennodenne bombardované  ideálom krásy, ktorému vyhovie len máloktorá žena? Keď okolo seba počúvame množstvo slov o našej kráse, že sme príliš neviem čo a veľa neviem čo. Ako máme prežívať to, že sme krásne, keď je naša krása zneužívaná?

Sama za seba Ti chcem povedať, že ja som sa vo svojom živote napočúvala množstvo viet na moju krásu. Nikdy som sa krásna necítila, pretože som vždy počúvala len tieto vety: „Lenka, musíš schudnúť, pretože si nikdy nikoho nenájdeš. Nikomu sa nebudeš páčiť. Nikto Ťa nebude chcieť. Nemôžeš sa takto obliekať, nepristane Ti to. Nemôžeš takáto ísť na ulicu.“ Spolužiaci zo školy ma volali nie mojím menom, ale slovom biftek. Všetky tieto slová skončili v presvedčení toho, že jednoducho nie som krásna a že ma nikto nikdy nebude chcieť.

Ale čuduj sa svete, niekto ma chcel. Chcel ma Kráľ kráľov. On bojoval a bojuje o moje srdce. Hovorí mi, aká som krásna a že je dobré, aká som. Dlhú dobu bol len On jediný, pri ktorom som mohla byť tým, kým naozaj som. On mi postupne ukazoval, aká som krásna a že vlastním krásu, ktorou môžem veľa zmeniť. Ukázal mi, že moja krása je potrebná. Dnes už nepochybujem o tom, že som krásna. Maximálne si užívam toto vedomie a kráčam s ním v mojom živote.

Z môjho života verím v jednu vec. Pre ženu je kľúčová vec zmýšľať o sebe ako tej, ktorá je krásna. Žiť s vedomím toho, že je krásna. Je to niečo, do čoho ju postaví len Boh. Keď budeš mať zlý deň a budeš sa cítiť úplne mimo a spýtaš sa Ho, ako Ťa vidí, môžeš si byť istá, že Ti povie: „Si najkrajšie stvorenie na svete, si veľmi krásna. Tvoja krása mi vyráža dych!“ A túto odpoveď má pre Teba vždy prichystanú.

Pozývam Ťa do toho, milá žienka, aby si dnes položila túto otázku Bohu: „Ako ma vidíš?“ A počúvaj, čo Ti odpovie. Tieto slová budú meniť Tvoj pohľad na seba a budú slovami uzdravenia. Privedú Ťa k prežívaniu svojej krásy tak, ako ju má pre Teba vysnívanú Boh. On je prvý, ktorý je očarený Tvojou krásou, nech sa deje čokoľvek.

Lenka – princezná svetla.