« Späť

Stále tie peniaze v Cirkvi

Stále tie peniaze v Cirkvi

 

 

V poslednom čase s bolesťou čítam a počúvam koľko špiny sa valí na Cirkev. Kauza otca arcibiskupa Bezáka vniesla medzi nás naozaj veľa nepokoja a nejednoty. Nevidíme do toho a chceme to posudzovať, ženie nás azda len zvedavosť? Ak sa aj ľudia v Cirkvi pomýlili, Boh sa nepomýlil a dopustil na nás tento kríž, lebo chce z neho niečo vyťažiť – ale čo? - to ešte nevieme. Mnohí za tým vidia len peniaze a niektorí to rozdúchavajú, aby priložili dreva na oheň a znemožnili Cirkev ako sa len dá. Verím, že Boh to privedie k výťaznému koncu.

Isteže sa snažím v tomto príspevku obhajovať Cirkev – veď mi je ako matka – no verte mi, nezakrývam si oči pred negatívami, ktoré aj v Cirkvi na mnohých ľuďoch sú – jediné, čo je tu dokonalé je Boh. Ostatné všetko je nedokonalé a vlastne aj preto ju mám rád – lebo to nie je spoločenstvo dokonalých (to by tam nebol nikto), ale nemocnica pre chorých – každý tu nájde svoje miesto. Chesterton píše o Cirkvi – Keď som bol mimo Cirkev, videl som na nej len špinu, potom som vstúpil do jej vnútra a videl som tej špiny ešte viac, ALE nevidel som už iba to. Videl aj dobro.

Skúste si pozrieť naozaj koľko dobra Cirkev urobila a robí, nezakrývajte si pred tým oči, skúmajte, hľadajte, no len nemá za potreby sa o tom chváliť na každom mieste. Potom to však ale vyzerá, že nerobí celkom nič, ale keď médiám vyslovene ponúknete, aby prišli urobiť pozitívnu reportáž – nemajú záujem. Napr.: Poviete, aby prišli natočiť rómsky gospelový festival Festrom – kde je množstvo rómskych talentov a ukazuje to aj niečo pozitívne o Rómoch – povedia – iba ak by sa tam pobili, alebo by sa tam niečo stalo, inak by im taká „suchá“ pozitívna správa neprešla. A naozaj to potom vyzerá, že Cirkev nerobí napríklad v takej rómskej problematike nič. (Aj táto problematika je mi blízka.) Preto ma reakcia p. moderátora v relácii na TA3 neprekvapuje (pozrite si 26.minutu /http://www.ta3.com/clanok/1002993/vrah-joker-pred-sudom-na-osady.html) a ďakujem tým, ktorí sa snažia Cirkev obhájiť i v tejto relácii, i na iných miestach. Samozrejme pán moderátor nezabudol spomenúť milióny, ktoré Cirkev dostala. Aj o tom sa teraz s chuťou hovorí. Nechcem tu komplexne riešiť problematiku financovania Cirkvi, ani by som to nezvládol, len pre informáciu. / K tomu ešte odporúčam článok http://www.sme.sk/c/5820822/knazov-pribuda-naklady-rastu.html Kde tvrdia, že náš priemerný plat je 487 € a niekde písali, že dokonca nástupnýJ/Môj plat je do 300€ - túto hranicu neprekračuje. Nevravím, že je to málo, ale... kto môže pochopí. Samozrejme, že kňaz ak učí, má nejaký príjem aj odtiaľ a aj dary od veriacich. Ďalšou dôležitou otázkou je – či viete, kde kňaz tieto peniaze dáva? Ak nie, mnohé je len domýšľavosť v duchu hesla – podľa seba súdim  tebaJ. Samozrejme nájdu sa aj takí, ktorí tie peniaze nepoužívajú najsprávnejšie. No, keďže som kňaz, viem ako ich používajú mnohí v mojom okolí. Okrem farských výdavkov, kto iný, ak nie kňaz pozná svojich farníkov a vie, komu a ako môže pomôcť, myslíte si, že to bude vešať na nos každému, komu on pomohol? A keď zoberie svojich farníkov na výlet, tábor a podobne – myslíte si, že všetci čerpajú z eurofondov? Atď. dlho by sme o tom hovorili – podstatu som dúfam prezradil. Nehovoriac o tom, že rehoľné sestry nemajú z tých miliónov celkom nič – to znamená štát rehoľníkov nepodporuje vôbec, iba ich provinciálnych predstavených. A z tých miliónov – ani my kňazi sa nekúpeme v eurách. Mnohé sa vrátia cez rôzne služby i charitatívne a podobne opäť k ľuďom.  Zaujímavé je tiež, že kňazov by sme platiť nechceli, ale nikto sa nepýta nás veriacich, či chceme platiť rôzne spolky ateistov.

Kňaz má aj tie iné príjmy, už spomenuté dary – mnoho dobrosrdečných ľudí mu dá peniaze len tak – v posledných dňoch aj mne osobne – toľko vzácnych ľudí dalo a len tak. ĎAKUJEME. A myslíte si, že to budeme vo farskom účtovníctve viesť a budem dobrodincom vypisovať príjmový doklad? Nie. Dám ich tam, kde viem, že ich treba a kde mám istotu, že budú užitočné, alebo ak my vyslovene darca povedal na čo ich mám použiť, tak na to ich použijem, tzv. úmysel darcu sa akceptuje na 100%. Keď mi ich ľudia dali a pritom nemuseli, prejavili dôveru, že mi veria, že ich použijem tak ako chceli. Toto spomínam ako príklad aj pre kauzu p. arcibiskupa Sokola – ak dostal peniaze od dobrodincov, no tak ich posunul ďalej. A nemusel to ani evidovať.  I keď nechcem sa obšírne k tejto téme vyjadrovať – nevyznám sa. No nechce sa mi veriť, že by sa chcel on „nabaľovať“.

Na záver ešte: Predstavu o tom, že kňaz od rána do večera nič nerobí, môžu mať len tí, ktorí žiadneho kňaza nepoznajú.

A prosba k tým, ktorí stále hovoria o tom financovaní a podobne - veď nech sa niekto z univerzitného prostredia konečne podujem na to, aby vyčíslil majetok Cirkvi. Majetok, ktorý jej štátna moc zhabala, ktorý vrátila – v akom stave vrátila, ktorý má ešte vrátiť a pod. Presne ako v ČR. Stále si  niektorí myslia, že sa bojíme odluky? Ale kdeže. Horšie by boli na tom menšie cirkvi. Neviem či viete o tejto štatistike – len nenapíšem to presne, iba v podstate. Jeden katolícky kňaz je zaplatený na okolo 1300 veriacich, kým napr. evanjelickému stačí 500 a možno aj menej. A o iných menších cirkvách ani nehovorím.

 

Ani neviem, či to má zmysel písať, ale predsa, ak to osoží a pomôže dať nový pohľad, či vyvolá nejaké otázky, tak áno.

Len nesmierne ma bolí – neviem, či to viete pochopiť, ale BOLÍ, keď vidím ako Kristovo tajomné telo trpí, preto píšem, len preto.

 

Ps: Ešte odporúčam blog Jozefa Červeňa o tom koľko tých peňazí máme a kde ich používame.

http://cerven.blog.sme.sk/c/273280/Stat-si-nevazi-pracu-misionarov-v-osadach.html

 

Ps: Ešte tento dodatok:

Ako je to s tými 21 mil. Eur pre Katolícku Cirkev?

Skúsime jednoduchú matematiku – vychádzam zo štatistiky, ktorá je v dole uvedenom odkaze. Zoberme si, že je na Slovensku zhruba 3400 kňazov, ktorí berú plat od štátu – nepočítam tam ďalších takmer 3600 rehoľných bratov a sestričiek, ktoré nedostávajú od štátu ani cent a nebudeme počítať ani nič iné, čo Cirkev financuje, len sa sústreďme čisto na platy pre kňazov – koľko by nám to vyšlo? Keď si vydelíte tých 21 mil. Eur len tými 3400 kňazmi  a 12 mesiacmi, počas ktorých dostávajú plat, na jedného to vychádza mesačne okolo 500 Eur a treba podotknúť, že je to ešte bez akéhokoľvek odvodu.

Pre porovnanie. Pozeral som si naschvál svoju výplatnú pásku. Hrubá mzda je 357 Eur a vyplatené na účet je 287 Eur – 70 Eur sú odvody. Čiže - koľko z tých miliónov Eur reálne Katolíckej Cirkvi zostane?

http://www.kbs.sk/?cid=1184747346

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Jozef Fatura
úplne súhlasím,
udriem pastiera - presnejšie - budem udierať pastiera, pokiaľ sa stádo nerozpŕchne

a s antikoncepciou a ukončením tehotenstva by to malo byť každému katolíkovi jasné, tam nie je o čom debatovať, alebo hľadať nejaké dôvody, aby sme svedomie umlčali
ani sa nastálo umlčať nedá
Odoslané 25.7.2012 23:20.
Konečne jedna veľká pravda. Ďakujem za článok a prejavenie názoru. Pre mňa je dôležité, že ste napísali výborné myšlienky, a že si ľudia môžu dotvoriť obraz. Ešte raz vďaka.
Odoslané 26.7.2012 7:37.
Viete naozaj mám z toho veľkú ťarchu vo vnútri, ked vidím, ako si mnohí kopnu do Cirkvi, najviac ma to trapi pre samotneho Krista a ked ti, ktori si tak radi kopnu nepytaju sa na realitu a hodnotia to z toho svojho pohladu.
Odoslané 26.7.2012 11:33 ako reakcia na Robert Krett.
A som rad, ze kazdemu okrem tohoto clanku - ukazuje aj clanok o potratochemoticon to je dnes myslim ovela dolezitejsia tema, ako financovanie - keby sa aj tym zacali seriozne a vedecky zaoberat.
Odoslané 26.7.2012 11:34 ako reakcia na Jozef Fatura.
vďaka za riadky... som v albánsku, na tých mojich (ne)cestách skoro celý plat "zožerie" auto... nebyť dobrodincov, počnúc od Renovabis cez Kirche in not až po tých "Bohu známych", tak veru neprežijem... nehovoriac o iných pravidelných výdavkoch a už vôbec nie oprave kostolov. nesťažujem sa. viem, že najväčším bohatstvom Cirkvi sú jej chudobní.
peniaze, ktoré idú na financovanie cirkví sú minimálnym zlomkom štátneho rozpočtu. čo sa odluky týka, neviem sa jej dočkať. znova a znova sa potvrdzuje Pavlovo: "koreňom všetkého zla je láska k peniazom" (1Tim 6,10)
Odoslané 26.7.2012 12:19.
Veru - Pan Boh nas nikdy neopusti - nech by bolo akokolvek.
Odoslané 26.7.2012 15:35 ako reakcia na tomáš kuník.
Vecné, jasné, priezračné a z prvej ruky. Veľká vďaka, otec Martin- pre mňa pomôcka, ako v mojom prostredí fundovanejšie hájiť Cirkev.
Odoslané 26.7.2012 16:25.
Ešte som tam zabudol spomenúť pár detailov ako napr. kde by mnoho kňazov vzalo na také auto, ak by im v tom ľudia nepomohli - je to ich dar a pomoc. Taktiež mnohí hovoria o farách ako vyzerajú, no často to stavali práve veriaci v dobrej vôli a za bývalého režimu chcela fara slúžiť aj iným účelom, ako len bývaniu pre kňaza. A aj dnes často faru využívajú na mnohé iné účely. Dakedy je veľká fara viac na oštaru, ako na osoh.
Odoslané 27.7.2012 11:19 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Ako je to s tými 21 mil. Eur pre Katolícku Cirkev?
Skúsime jednoduchú matematiku – vychádzam zo štatistiky, ktorá je v dole uvedenom odkaze. Zoberme si, že je na Slovensku zhruba 3400 kňazov, ktorí berú plat od štátu – nepočítam tam ďalších takmer 3600 rehoľných bratov a sestričiek, ktoré nedostávajú od štátu ani cent a nebudeme počítať ani nič iné, čo Cirkev financuje, len sa sústreďme čisto na platy pre kňazov – koľko by nám to vyšlo? Keď si vydelíte tých 21 mil. Eur len tými 3400 kňazmi a 12 mesiacmi, počas ktorých dostávajú plat, na jedného to vychádza mesačne okolo 500 Eur a treba podotknúť, že je to ešte bez akéhokoľvek odvodu.
Pre porovnanie. Pozeral som si naschvál svoju výplatnú pásku. Hrubá mzda je 357 Eur a vyplatené na účet je 287 Eur – 70 Eur sú odvody. Čiže - koľko z tých miliónov Eur reálne Katolíckej Cirkvi zostane?

http://www.kbs.sk/?cid=1184747346
Odoslané 30.7.2012 15:59 ako reakcia na Martin Majda.
v roku 1988 začal proces blahorečenia kardinála Berana.
keď som navštívila paralyzovaného kňaza rehoľníka pátra Filipa v Poděbradech, ktorý už vyše 11 rokov je na ventilácii, nehybný, jediný pohyb ktorý sám vie vykonať je žmurkanie okom....
Na komunikáciu používa žnurkaciu abecedu, ktorej rozumie jeho opatrovateľka, dokonca páter prekladá týmto spôsobom knihy!!!
Keď som sa ho pýtala, koho prosiť o príhovor, za jeho uzdravenie... zreničky sa mu pohli smerom doprava k stene, kde má zarámovanú fotografiu Kardinála Berana. Pýtala som sa ošetrovateľky, či som to dobre pochopila, a ona mi na to, že áno ,za otca Filipa sa modlíme s úmyslom, aby ak Boh chce na príhovor božieho služobníka Berana dal o.Filipovi uzdravenie.

Bráni nám niekto, alebo niečo, aby sme sa aj my pripojili s prosbou o zdravie Pátra Filipa ,Boha všemohúceho, na príhovor kardinála Berana? Ak je to Božia vôľa, nech sa tak stane.

Veď je to aj náš kardinál!!!

Keďže zomrel v roku 1969, zaujímalo ma, či som už bola na svete, a či to bol aj môj kardinál.Bol. Narodila som sa 49 dní pred jeho skonom. Odišiel do večnosti v deň a mesiac zhodný s dňom a mesiacom narodenia sa jednej z mojich dcér. Zaujímavé.
Ej veru máme my v nebi krajanov!!!
Odoslané 31.7.2012 17:18.
Škoda, že v poslednej dobe sa dáš iba cez facebook komentovať. A keď ja kardinál Beran Tvoj, tak je aj moj a potom si aj Ty moja.
Odoslané 31.7.2012 17:30 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Martin, netrapte sa tym, co si ini myslia o Cirkvi, pohliadnite na priaznivcov Cirkvi. Nie je ich malo a Pan nam ukazuje novych zo dna na den viac. A nie ocami, ale srdcom vidime skutocne dobre. To, co vidime na verejnosti je svet so vsetkym dobrom a zlom. Kukol a psenica. A Cirkev uprostred tohoto diania. Svet nebude ukazovat priklady, ktore by ukazali Cirkev v peknom svetle. Svet je svet. Cirkev je nasa vlast, domov, nase vsetko. A vy, knazi v nej. Neprestavam sa modlit za Cirkev, za knazov, aj za skoditelov, ved ktovie, ci ich Pan nezavola do svojej vinice?
Cirkev je v boji, tak ako aj kazdy jej syn, dcera. Nesmutme nad tym ale sa radujme, lebo mozeme niest bremeno kriza s Panom. blazeni chudobni... ved ako by to vyzeralo, keby sme boli bohati na peniaze a statky a nie na lasku? Nebojte sa, cele zastupy vernych oveciek sa denne modlia za knazov, za cirkev, za jej vitazstvo. Myslim casto, ked mi je tazko, na apostola Petra, ked bol vo väzeni a chvalil Pana zalmami... v spine, v okovach, o hlade, o smäde... my to mame robit iba s malo peniazkami, tak chvalme ho! On sa stara o kazdeho vrabciaka, nepostaral by sa o nas??? Plnme si srdcia chvalami a doverujme. Aj slzami a trapeniami oslavujme Pana! Pan nech vas bohato pozehna a privinie do svojho narucia, aby vas naplnil nadejou a laskou!
Odoslané 7.8.2012 13:33.
Verim v silu modlitby, verim v silu obety. Nas kostol je prazdny. Bez deti, co prijali prve sväte prijimanie, bez birmovancov, ktori toho roku prijali sviatost birmovania... nas knaz je v rokoch, smutny, plakala by som, keby som sa nepremahala. V minulosti, ked som myslela "po svetsky", som si v srdci hovorila: "Hroza, preco???" Dnes, sa divam inak. Placem nie iba preto, ze je kostol bez mladeze, a ze nas knaz nedostane zastupcu, lebo sa velke farnosti budu zlucovat, lebo inak nepreziju vobec. Nie. Dnes placem preto, ze som neverila modlitbam, obetam, ze som sa nemodlievala s celou silou viery za knazov a za Cirkev. Pan mi to odpustil, no nasledky zatial su... a ak to vynasobime poctom nas krestanov, pokrstenych, birmovanych = ZODPOVEDNYCH, dostaneme vysoku cifru... preco veci nevyzeraju nak. Tak sa dajme do modlitieb. Ktosi povedal: "Slov uz bolo dost. Teraz treba modlitby." A myslim si, ze mal pravdu. PS: Zacinam od seba. Zdravim vsetkych, zelam hojne Bozie pozehnanie, lasku, ktora nepozna hranic a odvahu do modliitieb! Prosme a dostaneme! Mieru plnu, natrasenu, milosti bez konca.
Odoslané 7.8.2012 13:45.
A verim, ze Pan vsetko vedie, riadi svojou mocou a svojou laskou, a ze sa nemusime bat nicoho. A nikoho. Matka Bozia vedela uz pri pocati, narodeni Pana, co ho caka.Ona bola s nim a pri nom, ked ho zacali ohrozovat a nenavidiet pre Jeho ucenie. Ona, Panna Maria je Matkou Cirkvi, ktoru sprevadza a vedie ako vtedy na zemi svojho Syna Jezisa. Nikdy nepodcenme jej prihovor, ona je Panna mocna... najcistejsia, Matka Cirkvi a vsetkych knazov.
Sväti boli tazko skusani pocas zivota, a vybojovali vitazstvo. Nie pre seba, pre Cirkev, Nevestu Kristovu. A robia to nadalej, s este väcsou mocou, lebo su uz oslaveni. Su mne osobne neodmyslitelnou oporou.
Prosim prepacte moju otvorenost. Nie je to poucanie - to mi neprislucha. Je to iba moje svedectvo. Nech vas i nas vsetkych zehna Pan!
Odoslané 7.8.2012 14:02 ako reakcia na Mária Künzl.
Dakujem Vam za Vase slova povzbudenia - urcite nemozeme zufat - PAN JE S NAMI, mna len boli tolko nepravosti a musel som aspon nieco povedat -a spon trochu pootvorit pohlad aj z druhej stranyemoticon A jedinou nasou istotou a zachranou je, ze Boh je nad vsetkym - to tesi aj mna nesmieren. Dakujem este razemoticon
Odoslané 7.8.2012 16:39 ako reakcia na Mária Künzl.
Počula som peknu myslienku: ak človeka niečo veľmi bolí: muž objal kríž, na ktorom nevidel Krista a veľmi plakal... často objímam Pánov kríž... od Neho mi prichádza pomoc, On mi vráti pokoj a radosť... To je práve to, čo mnohí nemajú... Bola som v živote silno skúšaná smútkom a neúspechmi. Dnes za ne ďakujem. Podobne je to s tým, čo ste písal o tých problémoch. No Pán kraľuje, nie problémy. A on všetko vie, aj to, čo iní nechcú vedieť ani počuť alebo sa tvária, že nevedia, že škodia. Preto sa neznepokojujme, len láska a odpúšťanie. Inak nič.
Odoslané 7.8.2012 19:53 ako reakcia na Martin Majda.
Želám vám mnoho lásky Božej, ktorá utíši bolesť a posilní ducha, odvahu a silu Kristovho bojovníka, ochranu Matky Božej, anjelov a svätých, a hohné Božie požehnenie! Nech vás vedomie, že ste vyvoleným pomazaným Božím, ktorého Boh výnimočne chráni proti nepriateľom, posilňuje vo vašej nádhernej i ťažkej službe!
Modlím sa za uľahčenie ťažoby a za pohľad lásky a radosti! Máme skutočne dôvod k radosti, ktorá je zbraňou proti smútku.
Odoslané 7.8.2012 20:00 ako reakcia na Martin Majda.
Dakujememoticon a prosim o modlitbu
Odoslané 8.8.2012 8:03 ako reakcia na Mária Künzl.
Ach, mám kopec priateľov medzi kňazmi.
V nedeľu sme s manželom navštívili jedného, na jeho už rok novom pôsobisku.
Preložený na plesnivú faru,v ktorej 18 rokov bývali akurát myši, kde by nežili ani bezdomovci.... a všetko čo robí, aby neprišiel o zdravie platí z milodarov priateľov, lebo z tých cca 280€ stíha akurát tak platiť benzín, aby obehal svoje 4 filiálky a 3 kostoly v dedinách vzdialených pekné kilometre. Zvončekové peniaze nestačia na elektrinu a plyn v kostoloch, a v piatok dostal 3000 € nedoplatok za plyn za faru... za minulý rok, nechodili žiadne mesačné zálohové... nič, domnievali sa, že zálohy za faru sa platia spolu so zálohami za kostol...a za rok od nástupu na nové miesto nedošla žiadna pošta od plynu až teraz 3000 € nedoplatok!!!! likvidačný stav po roku pôsobenia bude mať prvý sobáš vo farnosti, žiadna mládež, žiadne deti, iba starí ľudia, a nezamestnaní.... fakt super život. Fakt hojnosť, závidenia hodná...
Cez zimu mal v spálni + 14 stupňov a vo vedľajšej miestnosti + 1 stupeň celzia. A to už mal vymenené okno za izolačné trojsklo. V chodbe cez dvojkrídlové vchodové dvere za noc mu navialo pol metrový závej snehu.
Romantika. že zamrzlo potrubie vodovodné i odpad hovoriť asi nemusím. vodu má na obvodovom múre... fary- starého dedinského domu, v hospodárskej časti ešte válovy betónové od chovu býkov....naozaj blahobyt, luxus, aj skauti by mali čo robiť žeby tam prežili.
Ľudia, kto z vás, by šiel robiť kamkoľvek dobrovoľne za 280 € čistého ??? v dnešnej dobe? ( nepočítam tých, čo si nevedia nájsť prácu, žiadnu prácu a brali by čokoľvek aj za polovičný plat....)
Odoslané 8.8.2012 9:35.
k Vášmu článku som sa "dopracovala" iba dnes - je super Do cirkvi a kňaza si ľudia radi "kopnú"a niekedy aj tí silní. Náš kňaz nám raz povedal, že ďakuje p. Bohu za farnosť, lebo u nás sa ľudia pretekajú v požiadavkách o odslúženie sv. omší (neviem či som sa presne vyjadrila), no jeho kamarát má na sv. omši 3 - 4 ženičky v nedeľu trošku viac a veľa nákladov platí so svojho platu
Odoslané 8.8.2012 13:18.
Ukazujem 1 - 20 z 30 výsledkov.
z 2