Blogy

« Späť

BOJ O POTRAVINY V SEVERNEJ KÓREI: PRÁZDNE ŽALÚDKY A PLNÉ SRDCE

BOJ O POTRAVINY V SEVERNEJ KÓREI: PRÁZDNE ŽALÚDKY A PLNÉ SRDCE

Vodcovia Severnej a Južnej Kórey sa stretli prvý krát po viac ako desiatich rokoch a jedlo, ktoré spolu jedli, bolo plné symbolizmu. Boli to jedlá z detstva obidvoch vodcov, rezance špeciálne dovezené z Pchjongjangu a mango pena dokonca v tvare mapy spojenej Kórey.

Ale toto jedlo je niečo, o čom obyčajní obyvatelia Severnej Kórey môžu len snívať.

Kim Jong-un vládne Severnej Kórei so železnou päsťou a každý aspekt života je tu kontrolovaný štátom. Všetky zdroje, vrátane potravín, vlastní a distribuuje vláda. Severná Kórea uplatňuje postup "prvé pre vojsko", čo znamená, že vodcovia a ozbrojené sily v krajine sú zásobovaní na prvom mieste; obyčajní ľudia dostanú len to, čo zostalo. Často teda vôbec nič. Každým rokom  nastanú prírodné katastrofy, suchá v suchých obdobiach a záplavy a blato v daždivých ročných obdobiach. Úroda býva slabá.

Severokórejčanka Joo Eun *, ktorá teraz žije v Južnej Kórei, si spomína: "Jedného dňa sa rozdeľovanie potravín jednoducho zastavilo. Už sme nič nedostali. Vláda nám dala radu, aby sme šli do hôr, natrhali si trávu a urobili polievku s trochou soli. Chutilo to hrozne, bolo to veľmi horké." Jej matka a brat nakoniec zomreli hladom.

Ak pena s mapou spojenej Kórey symbolizovala túžbu po mieri na Kórejskom polostrove, tak povedať ľuďom, aby jedli jedlo z polievky vyrobenej z trávy, jedlo čo zvyčajne konzumujú len zvieratá, je symbolom toho ako Kim Jong-un myslí na ľudí, ktorých vedie.

A kresťania sú ľudia, ktorých Kim Kim Jong-un nenávidí najviac. Prečo? Pretože Kim Jong-un očakáva, že bude uctievaný a budú ho poslúchať ako Boha. A kresťania majú odvahu veriť v Ježiša a nasledovať ho pred akýmkoľvek pozemským vodcom. Asi 50 000 až 70 000 kresťanov je uväznených v strašných pracovných táboroch v Severnej Kórei. Stovky tisíc ďalších ľudí nasleduje Ježiša absolútne tajne. Severná Kórea je číslo jedna na svetovom zozname od Open Doors World Watch List, hodnotenia 50-tich krajín od roku 2002, v ktorých kresťania čelia najhoršiemu prenasledovaniu .

Napriek tomu kresťania v Severnej Kórei nemajú v nenávisti Kim Jong-una - modlia sa za neho. Jeden veriaci nám povedal: "Nemodlia sa, aby ho Boh zvrhol alebo sa ho zbavil. Oni skutočne žiadajú Boha, aby zachránil ich vodcu pre večný život." Iný muž, ktorý vedie biblické štúdiá so severokórejskými utečencami v Číne nám hovorí: "V našej skupine je jedna žena, ktorá cítila potrebu modliť sa za Kim Jong-una. Tak sme nasledujúci deň zavŕšili štúdium našej Biblie s návrhom, aby sme sa modlili za Severnú Kóreu. A táto pani bola taká nadšená: "To ma Boh povolal urobiť! Musíme sa modliť za Kim Jong-una a ostatných našich krajanov! "

AKO JAR PO ZIME

Ale v súčasnosti sa v Severnej Kórei nehoduje. Mrazivá zima spôsobuje, že život je ešte ťažší. V januári sú teploty v Pyongyangu, hlavnom meste Severnej Kórey, medzi -3 až -13 stupňami Celzia. Jeden tajne veriaci zo Severnej Kóree nám povedal: "V zime je všetko zmrznuté a nemáme čo jesť. V týchto dňoch v našej oblasti ľudia trpia veľkým hladom. Väčšina ľudí trpí podvýživou. Navyše nemôžeme používať naše vykurovacie kachle, pretože nemáme drevo. "

Iný nám povedal: "Cholera sa rýchlo šíri kvôli nečistej vode a zlej hygiene. Stovky pacientov trpia ťažkou hnačkou a viac ako polovica z nich sú malé deti a starší pacienti, ktorí majú slabú imunitu. Preto pribúdajú ľudia, ktorí umierajú hladom a rôznymi chorobami. "

Je to ohromné, vaše verné modlitby a podpora pomáhajú odvážnym tajným pracovníkom Open Doors prepašovať dostatok potravy, spolu s liekmi, zimným oblečením, topánkami a prikrývkami, aby v Severnej Kórei prežilo 60 tisíc veriacich.

Táto podpora je životne dôležitá. Raz Open Doors uvažovali o odoslaní trochu menšieho množstva potravín do Severnej Kórey. Veriaci potom poslali dramatickú správu. "Prosíme, urobte akúkoľvek voľbu, ktorú potrebujete urobiť. Môžete zastaviť akúkoľvek inú aktivitu, ale prosíme, neznižujte množstvo potravín, ktoré nám posielate. Neviete, aké to je hladovať. "

Nie je prehnané povedať, že vaše modlitby a dary sú životne dôležité pre niektorých našich severokórejských bratov a sestry.

Jeden veriaci nám povedal: "Je nemožné si predstaviť auto bez motora. Rovnako si nevieme predstaviť, ako by sme mohli prežiť bez vášho záujmu, podpory a lásky k nám. Kedykoľvek čelíme silným búrkam a ťažkostiam, uvedomujeme si, že sa o nás staráte. Prostredníctvom vašej lásky a starostlivosti zvládneme všetky ťažkosti, rovnako ako jar prelomí ľad zo zimy. "

 

"STARÁME SA JEDEN O DRUHÉHO"

Napriek tomu, že majú veľmi málo, kresťania v Severnej Kórei sa vedia podeliť o to, čo majú s tými, ktorí majú ešte menej.

Jeden tajný pracovník hovorí: "V čase najväčšieho hladomoru sa jeden vedúci kresťanov cítil povolaný znovu zaviesť koncept " svätej ryže ". Je to prax, pri ktorej sa ryža oddelí na použitie pre Božie kráľovstvo. Odvtedy títo kresťania nezjedia všetko, čo od nás dostanú. Odložia niečo, aby dali ľuďom, ktorí sú ešte horšie na tom ako oni. To im dáva príležitosť vybudovať si dôveru a neskôr zdieľať evanjelium s týmito ľuďmi. "

Takto robia aj keď sú tajní kresťania objavení a uväznení v neslávnych pracovných táboroch Severnej Kórey. Hea Woo *, kresťanka, ktorý tam bol uväznená, si pamätá: "Bola som medzi ostatnými väzňami, pretože som im chcela pomôcť. Niekedy som sa delila s ryžou s chorými. Príležitostne som ich aj očistila. "

Keď opisuje každodennú rutinu v tábore, pochopíte aké malé množstvo potravín dostávali väzni. Hovorí: "O piatej sme sa prebudili a väzni boli spočítaní. Po raňajkách, ktoré pozostávali z dvoch alebo troch lyžíc ryže, sme boli vyvezení z tábora, kde sme museli pracovať na poliach bez prestávky až do 12-tej hodíny.

Pri návrate do tábora sme dostali znova niekoľko súst jedla, potom sme sa vrátili k našej práci na poli a pracovali až do šiestej večer. Vo večerných hodinách sme v tábore absolvovali kritickú schôdzku, počas ktorej sme museli sedieť pred skupinou a obviňovať seba a iných z trestných činov.

"Po niekoľkých ďalších lyžiciach jedla sme dostali ideologické školenie. To bola najťažšia časť dňa. Naše oči sa zatvárali z vyčerpania, ale my sme museli dávať pozor a učiť sa slová vedúcich naspamäť. Inak by sme boli potrestaní. O desiatej hodine sme konečne mohli ísť spať. "

Dávky pre väzňov v táboroch sú také malé, že zjedia všetko, čo nájdu, aby si doplnili stravu - vrátane hadov, potkanov, myší a hmyzu.

Dokonca aj v týchto hrozných podmienkach bola Hea Woo schopná byť pre druhých „svetlom“. Hovorí: "Boh ma viedol, aby som priviedla päť ľudí k viere. Snažila som sa ich naučiť, čo som vedela. To možno nebolo veľa, lebo som nemala prístup k Biblii v tábore. Ale v nedeľu a na Vianoce sme sa spolu stretli mimo dozoru stráží. Často to bolo na záchode. Tam sme mali krátke vyučovanie. Učila som ich biblické verše a niektoré piesne, ktoré sme spievali takmer nepočuteľne. Všetci šiesti z nás prežili tábor, pretože sme sa o seba starali navzájom. "

AKO MÔŽEM POMOCŤ MOJEJ PRENASLEDOVANEJ CIRKEVNEJ RODINE?

Severná Kórea je najnebezpečnejším miestom na svete pre kresťanov - ale nie je to jediné miesto, kde kresťania čelia extrémnemu prenasledovaniu. Na iných miestach, ako sú Somálsko, Afganistan, Eritrea a Irán musia kresťania ukrývať svoju vieru pred diktátormi a extrémistami, riskujú uväznenie alebo dokonca smrť za nasledovanie Ježiša.

Zdalo by sa, že naši prenasledovaní bratia a sestry sú príliš ďaleko a ich životy sú príliš odlišné od našich, na to aby sme im pomáhali. ale to nie je pravda. Existujú veci, ktoré môžete urobiť dnes, ktoré budú mať vplyv na našu prenasledovanú cirkevnú rodinu.

Môžete sa modliť. Brat Andrej, zakladateľ Open Doors, hovorí: "Naše modlitby môžu ísť tam, kde my nemôžeme. Neexistujú žiadne hranice, žiadne väznice, žiadne dvere, ktoré by nám boli zavreté, keď sa modlíme."

Každý raz, keď si sadneme k jedlu tento týždeň, prečo by sme sa nemohli chvíľu pomodliť za vašu cirkevnú rodinu v Severnej Kórei? Modlite sa, aby Boh poskytol našim bratom a sestrám jedlo, aby chránil tajných pracovníkov Open Doors, keď pašujú životzachraňujúce prostriedky, aby naša cirkevná rodina v Severnej Kórei mohla aj naďalej „žiariť ako svetlo“ aj v najtemnejších miestach ,

Môžete dať. Nemôžete pomôcť každému prenasledovanému veriacemu, ale môžete dať dar, ktorým môžete udržať životnú nádej pre jedného brata alebo sestru. V Severnej Kórei by váš dar mohol znamenať rozdiel medzi životom a smrťou. Dlhodobá podpora od ľudí ako vy pomáha celej generácii veriacich v Severnej Kórei nielen prežiť, ale aj naďalej ukázať Ježišovu lásku okolo seba.

ĎAKUJEM

Vaša verná podpora umožňuje pracovníkom a partnerom Open Doors, aby tam boli pre našich prenasledovaných bratov a sestry tak dlho, ako je potrebné a ukázať im, že nie sú zabudnutí ani osamotení.

Jeden severokórejský veriaci nám povedal: "Skutočnosť, že nás môžete podporiť, je dôkazom toho, že Boh existuje. Vďaka vám vieme, že na nás nezabudol. Otvoril nám dvere, aby sme boli prepojení s mnohými veriacimi v zahraničí."

Ďakujem vám, že zostávate takto s nimi.

 

*meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

skrátené

Preložené z Open Doors

Foto: pxhere