Blogy

« Späť

Juhovýchodná Ázia: Ramadán očami tajne veriaceho kresťana

Juhovýchodná Ázia: Ramadán očami tajne veriaceho kresťana

1.    júna 2016

Ramadán je deviaty mesiac moslimského kalendára a tento rok začína 7. júna. Zdraví dospelí moslimovia sa postia 30 dní počas denného svetla a mnohí z nich úprimne hľadajú odpovede od Boha. Hovorili sme s tajne veriacim kresťanom s moslimskou minulosťou, čo pre neho znamená ramadán a aké je to, keď teraz už nasleduje Ježiša.

Q: Keď si bol moslim, čo si robil počas mesiaca pôstu?

„Moje postenie začalo s východom slnka okolo 5.30 ráno až do jeho západu o 19.20  hod. Bol to úplný pôst od jedla a pitia. Predtým, ako som začal s postením, recitoval som niyaat, oznámenie úmyslu z predošlej noci.  V úmysle bolo pevne dodržať pôst.

Nasledujúci deň som vstal o 4.30 hod ako všetci dobrí moslimovia, aby som zjedol sahur, skoré raňajky. Toto jedlo pozostáva z pečenej ryže alebo cestoviny s trochou mäsa a zeleniny. Po zjedení som sa pomodlil päť minút a šiel znovu spať. Potom som vstával v normálnom čase, aby som šiel do práce. V práci som normálne pracoval, ale niektorí redukujú svoje aktivity, aby si zachovali energiu. Preto je im dovolené odísť z práce pred štvrtou hodinou poobede. Môžu si potom navariť alebo nakúpiť jedlo v bazári.

Keď som za šera začul modlitby z mešity, recitoval som modlitbu: Ó Alah, postil som sa pre Teba a verím v Teba. Prerušujem môj pôst Tvojou potravou.

Q: Sú tam ešte aj iné pravidlá?

Každý moslim sa musí postiť presne 30 dní. Je im dovolené prerušiť pôst na niekoľko dní ako aj na určité obdobie potrebné pre ženy, ale musia to nahradiť do ďalšieho ramadánu. Ak nie, hrešia proti Alahovi. Od mojich 12 rokov som spĺňal kvóty až do času, keď som sa stal kresťanom. Vo všeobecnosti štyria z desať moslimov dodržujú presne pôst.

Moslimovia vtedy nesmú fajčiť, umývať si zuby, utierať nos, dokonca ani vracať. V princípe je zakázané dať do úst alebo z nich hocijakú časť tela. Keď som sa stal kresťanom, uvedomil som si, že tieto veci nemajú nič spoločné s ozajstným pôstom. Ale v čase, keď som bol moslimom, som to nevidel. Vtedy som sa snažil čo najlepšie poslúchať.

Q: Ako sa zmenilo tvoje vnímanie pôstu teraz keď si kresťan?

Motív k pôstu mám teraz úplne iný. Keď som bol moslim, postil som sa, aby som získal pahala, duševné zásluhy. Potreboval som ich veľa, aby na deň súdu, keď Alah hodnotí moje skutky, moje zásluhy prevážili moje hriechy a ja by som mohol isť do neba. Preto som sa snažil byť dobrým moslimom, dodržiavať všetky zákony islamu, pravidelne sa 5 x modliť počas dňa, dávať almužny chudobným a snažiť sa, aby kresťania konvertovali na islam. Ten posledný bod by mi zabezpečil veľa zásluh.

Ale aj vtedy by som si nebol istý, že Alah akceptuje moje zásluhy a tie prevýšia moje hriechy. To je a bolo stále v mysli moslimov, vrátane mňa. Ale nesmeli sme sa na to pýtať. Keď rozmýšľam nad svojim životom ako moslim, cítil som sa ako uväznený, bral som to ako unfair, že som nemal slobodu vo viere.

Ale chvála Bohu teraz som kresťan. Mám istotu od Ježiša, že moje hriechy boli navždy zmyté jeho krvou. Nemám viac súženie. Teraz sa postím, aby som si prehĺbil vzťah s Bohom a lepšie spoznal Ježiša. Aby som sa modlil k Bohu s úmyslom zachrániť ostatných moslimov. Aby zažili blaženosť spoznania Ježiša ako ja!

Q: Postíš sa ešte počas ramadánu? Ak áno, prečo?

Keďže som tajne veriaci, musím predstierať pôst pred moslimskými kolegami. Ak by som robil ináč, bol by som podozrivý a vystavený vypočúvaniu. Len keď som sám alebo s inými tajne veriacimi, môžem byť sám sebou. Nie je jednoduché viesť takýto dvojitý život.

Mnohí tajne veriaci sa neodvážia ukázať svoju vieru, pretože by boli zobratí do islamských rehabilitačných centier. Počul som príbehy o vymývaní mozgov, mučení a duševnom týraní, aby sa takíto ľudia zriekli svojej viery v Krista.

Keby sa to stalo mne, neviem, či by som bol schopný odolať takémuto utrpeniu. Mám hrôzu z toho, že by som zradil Ježiša. Preto prosím modlite sa za mňa a blízkych veriacich, aby nám On dal silu ho nezradiť.“

Zdroj: Open Doors

Foto: wikimedia