Blogy

« Späť

Rozpŕchnuté spoločenstvo v Nigérii: rodina Manasa

Rozpŕchnuté spoločenstvo v Nigérii: rodina Manasa

„Izrael je ovca, ktorú vyhnali a lovia levy. Najprv ho pohltil asýrsky kráľ a teraz babylonský kráľ Nabuchodonozor hrýzol jeho kosti. “ Jeremiáš 50:17 Neustále útoky vedené militantmi Boko Haram a Fulani prinútili kresťanov v oblasti stredného pásu Nigérie prejsť na jej okraj. Tieto skupiny, ktoré sú každý rok zodpovedné za stovky útokov a úmrtí, okrádajú celé mestá o živobytie. Tí, ktorí to prežili, však zdieľajú svoje svedectvá, nechcú byť umlčaní.

Boko Haram hrozivo postupuje po severovýchodnej Nigérii a pri hľadá tých, ktorí nedodržiavajú prísny morálny zákon. Platí to najmä v štáte Borno v Nigérii, v rodisku skupiny, ktorá sa venuje ničeniu všetkého, čo sa netýka radikálneho islamu.

Briska už  ako mladé dievča sledovala ako sa okolo nej šírilo násilie. Keď žila v Gwoze so svojimi súrodencami a matkou, Boko Haram hliadkovala po uliciach a hľadala konkrétne osoby. Briskin otec bol na ich zozname.

V tom čase jej otec, zamestnanec kostola, cestoval do školy. Do Briskinho domu prišli traja teroristi, ktorí žiadali udať miesto jeho pobytu. Matka sa modlila, aby boli ušetrení, povedala im, že je preč na ceste do školy.

"Nasledujúci deň sa vrátili a zabili troch kolegov môjho manžela," rozprávala Rifkatu, Briskina matka. „To ma vyľakalo a utiekli sme do Maiduguri.“ Zrazu sa rodisko jednej z najnásilnejších teroristických skupín zdalo bezpečnejšie ako ich vlastný domov. A tak sa začalo prvé z mnohých nútených presídľovaní.

Keď sa zapísali na vojenskú školu v hlavnom meste štátu Borno, Briska zažila nešťastné chvíle kvôli Boko Haram už vo veku siedmich rokov. Povstalecká skupina začala útok proti škole Maiduguri. Miestni vojaci bránili budovu a jej obyvateľov. Vďaka Božej milosti Briska unikla, aj mnohí ďalší. Keďže si jej otec ukončil vzdelávanie, rodina sa spolu vrátila do Gwozy.

Bezpečnostná situácia sa však počas ich neprítomnosti zhoršila. Radikáli sa neúnavne presúvali z domu do domu, postupne napádali jednotlivcov.

Návrat rodiny domov bol len na krátko. Rifkatu povedala: „Zostala som asi šesť mesiacov, ale život sa stal neznesiteľným, a tak som odišla do Adamawy.“ Len po dvoch mesiacoch v odľahlej dedine pri Adamawe ich však našli radikáli a znova ich vyhnali. Tentoraz sa presťahovali do Yola, hlavného mesta oblasti Adamawa.  Briska a jej rodina hľadali bezpečie, nikde však nenašli odpočinok.

O niečo neskôr kresťanská komunita zabezpečila, aby sa rodina mohla presťahovať do Jos. Briska a jej rodina žili v Jose ako vnútorne vysídlené osoby od roku 2015. Jej otec s nimi zostal krátko, ale na naliehanie Rifkatu odišiel si dokončiť poslednú časť vzdelávania.

Odkedy sa presťahovala do Josu, Briska a jej štyria súrodenci dostali podporu pri vzdelávaní v miestnej súkromnej kresťanskej škole od International Christian Concern. Briska je v súčasnosti zapísaná do 5. ročníka a už vidí svetlú budúcnosť pre seba. Jedného dňa sa chce stať zdravotnou sestrou a usilovne pracuje na dosiahnutí svojho cieľa.

Rodina sa naďalej snaží zabezpečiť svoj skromný príjem.  Briska a jej rodina už žijú posledné štyri roky v bezpečí. Aj keď boli vyhnaní zo svojho domu v Gwoze, už viac nemusia zápasiť s každodenným strachom zo svojich nepriateľov.

Preklad z International Christian Concern

Foto: Flickr