Blogy

« Späť

STREDNÁ ÁZIA: MODLIME SA ZA TROCH KRESŤANOV, KTORÍ SÚ VYSTAVENÍ ÚTOKOM A VÄZNENIU

16. februára 2016

Veľa krajín strednej Ázie sú sledované Open Doors organizáciou a nachádzajú sa vo World Watch List – zozname najviac prenasledovaných krajín: Uzbekistan na 15 mieste, Turkménsko na 19, Tadžikistan na 31., Azerbajdžan na 34. a Kazachstan na 42. priečke.  Kresťania tohto regiónu sú často sledovaní vládami, konvertiti však sú vystavení aj útokom od spoločenstiev a vlastných členov rodiny. Prosíme o modlitby za našich bratov a sestry:

Indira

Modlime sa za  31. ročnú Indiru*. Jej muž Temir* nie je veriaci a teraz ju začal biť. Pred dvoma rokmi, keď Indira prijala Krista Temir nereagoval negatívne.  Avšak ako Indira rozprávala o svojej viere príbuzným, začal byť agresívny.

Adeel

Modlime sa za brata Adeel*, ktorý nasleduje Ježiša už 10 rokov. Pred asi dvoma mesiacmi ho zobrala miestna polícia a vypytovala sa na jeho vieru. On vyznal, že je učeníkom Ježiša. Polícia začala prehliadku jeho domu, zobrala mu laptop a telefón. Našli niekoľko kázní a začali ho biť. Vypočúvali ho, aby zistili ako prišiel ku kázňam a literatúre. Vyhrážali sa mu dlhým väzením ak bude ďalej hlásať Krista a že zavrú aj ostatných veriacich. Po niekoľko hodinách ho prepustili, ale bez laptopu. Prosím, modlime sa za Adeel, za jeho bezpečnosť a zotrvanie vo viere.

Sadia

Sadia* prišla k viere pred 20 rokmi, ešte v mladosti. Jej svedectvom aj jej rodina sa stala kresťanská. Vydala sa za Arslana*, moslima, ktorému nevadila jej viera. Lenže po narodení prvého dieťaťa zatvrdol voči kresťanstvu a Cirkvi. Prehlásil, že ak bude chodiť do kostola alebo hovoriť o Ježišovi zavrie ju do väzenia. Keďže je policajný dôstojník, je táto hrozba reálna.

Sadia bola z toho veľmi smutná, ale pokračovala v návšteve kostola potajomky, sestry a bratia sa za ňu modlili. Keď to Arslan zistil, viac ráz ju surovo zbil. Neskôr ju vyhodil z domu, aj s jej troma deťmi. Cirkevné spoločenstvo sa postaralo o Sadiu. Potom jej Arslan znovu dovolil sa vrátiť domov, ale nesmela sa stretávať s kresťanmi viacero rokov.

Žili s Arslanovými rodičmi, ktorí ju tvrdo kontrolovali. Utláčali ju a nútili k ťažkej práci. Takisto od nej vyžadovali, aby sa postila a modlila ako moslimka. Keď odmietla, bili ju. Veľa rokov trpela kvôli viere a nemohla z toho ujsť. Niekedy už ani nechcela žiť. Raz povedal sestre vo viere, ktorá ju navštívila: „Len jedno ma drží pri živote – Ježiš zomrel, aby som ja mohla žiť.“

Spoločenstvo sa ďalej za ňu modlilo a Pán odpovedal na jej modlitby. Aj jej deti prijali vieru.  Od tej chvíle sa už necítila sama a povzbudzovala ostatných, hoci sami zažívali prenasledovanie.    Prosím, modlime sa za ňu a jej deti, aby rástli duchovne a v Božej ochrane i za spasenie pre Arslana.

* meno zmenené kvôli bezpečnosti opisovanej osoby

Zdroj : Open Doors

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým