« Späť

Eschatologická reč 1

Eschatologická reč 1

Vždy, keď Ježiš prehovorí, moje srdce sa raduje, lebo Jeho slová sú pretkané láskou; láskou, ktorá hreje v každej situácii, lebo nemilujem len ja, ale som milovaná takou nesmiernou láskou, ktorá bola zavŕšená obeťou na kríži. Ježišove slová sú živé, priamo od Boha – môjho stvoriteľa, ktorý miluje mňa a ja milujem Jeho. A je v nich dôkaz o tom, čo dokáže láska. Zahĺbme sa spolu do prvej časti Eschatologickej reči Ježiša a spojme sa v láske.

 

Keď Ježiš vyšiel z chrámu a odchádzal, pristúpili k nemu jeho učeníci a ukazovali mu chrámové stavby. On im však povedal: "Vidíte toto všetko? Veru, hovorím vám: Nezostane tu kameň na kameni; všetko bude zborené." (Mt 24,1-2)

Keď potom sedel na Olivovej hore a boli sami, pristúpili k nemu učeníci a spýtali sa ho: "Povedz nám, kedy to bude a aké bude znamenie tvojho príchodu a konca sveta?"  Ježiš im odpovedal: "Dajte si pozor, aby vás niekto nezviedol. (Mt 24,3-4)

Lebo prídu mnohí v mojom mene a budú hovoriť: "Ja som Mesiáš." A mnohých zvedú. Budete počuť o vojnách a chýry o bojoch. Dajte si pozor, aby ste sa neplašili. To musí prísť, ale ešte nebude koniec. (Mt 24,5-6)

Lebo povstane národ proti národu a kráľovstvo proti kráľovstvu. Miestami bude hlad a zemetrasenie. Ale to všetko bude len začiatok útrap. (Mt 24,7-8)

Potom vás vydajú na mučenie, budú vás zabíjať, a všetky národy vás budú nenávidieť pre moje meno. Vtedy mnohí odpadnú a budú sa navzájom udávať a nenávidieť. (Mt 24,9-10)

Vystúpi mnoho falošných prorokov a zvedú mnohých.  A pretože sa rozmnoží neprávosť, v mnohých vychladne láska.  (Mt 24,11-12)

Ale kto vytrvá do konca, bude spasený. Toto evanjelium o kráľovstve sa bude hlásať po celom svete na svedectvo všetkým národom. A potom príde koniec. (Mt 24,13-14)

 Keď uvidíte ohavnosť spustošenia na svätom mieste, ako predpovedal prorok Daniel - kto číta, nech pochopí:   vtedy tí, čo budú v Judei, nech utečú do hôr,  kto bude na streche, nech nezostupuje vziať si niečo z domu, a kto bude na poli, nech sa nevracia vziať si plášť. Beda ťarchavým ženám a tým, čo budú v tie dni pridájať! (Mt 24,15-19)

Modlite sa, aby ste nemuseli utekať v zime alebo v sobotu,  lebo vtedy bude veľké súženie, aké nebolo od počiatku sveta až doteraz a už ani nebude. A keby sa tie dni neskrátili, nezachránil by sa nik; ale kvôli vyvoleným sa tie dni skrátia. (Mt 24,20-22)

Keby vám vtedy niekto povedal: "Hľa, tu je Mesiáš" alebo: "Tamto je," neverte. Lebo vystúpia falošní mesiáši a falošní proroci a budú robiť veľké znamenia a zázraky, aby zviedli, ak je to možné, aj vyvolených. (Mt 24,23-24)

Hľa, hovorím vám to vopred.  Keby vám teda povedali: "Hľa, je na púšti," nevychádzajte; "Hľa, skrýva sa v dome," neverte.  Lebo ako blesk vzíde na východe a vidno ho až po západ; taký bude aj príchod Syna človeka:  (Mt 24,25-27)

Kde bude mŕtvola, tam sa zhromaždia aj orly. Hneď po súžení tých dní slnko sa zatmie, mesiac nevydá svoje svetlo, hviezdy budú padať z neba a nebeské mocnosti sa zachvejú. Vtedy sa na nebi zjaví znamenie Syna človeka.  (Mt 24,28-29)

Všetky kmene zeme budú nariekať a uvidia Syna človeka prichádzať na nebeských oblakoch s mocou a veľkou slávou.   On pošle svojich anjelov za mohutného zvuku poľnice a zhromaždia jeho vyvolených zo štyroch strán sveta, od jedného kraja neba až po druhý. (Mt 24,30-31)

Od figovníka sa naučte podobenstvo. Keď jeho ratolesť mladne a vyháňa lístie viete, že je blízko leto. Tak aj vy; až uvidíte toto všetko, vedzte, že je blízko, predo dvermi. (Mt 24,32-33)

Veru, hovorím vám: Nepominie sa toto pokolenie, kým sa to všetko nestane. Nebo a zem sa pominú, ale moje slová sa nepominú.  Ale o tom dni a o tej hodine nevie nik, ani nebeskí anjeli, ani Syn, iba sám Otec. (Mt 24,34-36)

Ako bolo za dní Noema, tak bude aj pri príchode Syna človeka.  Ako v dňoch pred potopou ľudia jedli a pili, ženili sa a vydávali až do toho dňa, keď Noe vošiel do korába, a nič nezbadali, až prišla potopa a zmietla všetkých, tak bude aj pri príchode Syna človeka.  (Mt 24,37-39)

Vtedy budú na poli dvaja: jeden bude vzatý, druhý sa ponechá. Dve budú mlieť na mlyne: jedna bude vzatá, druhá sa ponechá. Bdejte teda, lebo neviete, v ktorý deň príde váš Pán. (Mt 24,40-42)

 Uvážte predsa: Keby hospodár vedel, v ktorú nočnú hodinu príde zlodej, veruže by bdel a nedovolil by mu vniknúť do svojho domu. Preto aj vy buďte pripravení, lebo Syn človeka príde v hodinu, o ktorej neviete. (Mt 24,43-44)

Kto je teda verný a múdry sluha, ktorého pán ustanovil nad svojou čeľaďou, aby jej načas dával pokrm? Blahoslavený sluha, ktorého pán pri svojom príchode nájde tak robiť. (Mt 24,45-46)

Veru, hovorím vám: Ustanoví ho nad celým svojím majetkom. Ale keby si zlý sluha v srdci povedal: "Môj pán voľajako nejde"  a začal by biť svojich spolusluhov, jesť a piť s opilcami,  pán toho sluhu príde v deň, keď to najmenej čaká, a v hodinu, o ktorej sa nenazdá,   oddelí ho a dá mu podiel medzi pokrytcami; tam bude plač a škrípanie zubami. (Mt 24,47-51)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Anička, vďaka, že nám tu sprostredkúvaš slová Pána Ježiša, ktorá je najväčšia a nekonečná Múdrosť. Ešte raz vďaka!
Odoslané 12.4.2012 17:56.
Samozrejme, mám na mysli Múdrosť v celom svojom bytí - ako Trojjediného Boha.
Odoslané 12.4.2012 18:03 ako reakcia na Eva Vráblová.
Evinka, prirodzene som to pochopila, tak, ako si to myslela. Šľachetnosť tvojho srdca iné ani nepripúšťa.
Odoslané 13.4.2012 6:41 ako reakcia na Eva Vráblová.
Anička, nech ma všade a vo všetkom ctí pokora a láska. Po inom netúžim. Nech všetko, čo robím, je na väčšiu česť a slávu Božiu, Ja ďakujem Pánovi za Tvoje milujúce a láskavé srdiečko, ktoré všade a vo všetkých vidí dobro. Boh s Tebou, drahá Anulienka :-)
Odoslané 14.4.2012 12:40 ako reakcia na Anna Václavová.
Kiež ti Pán uchová ten pohľad v takej veľkej láske na ľudí okolo seba, že odozva nemôže byť iná len láska.
Odoslané 14.4.2012 14:02 ako reakcia na Eva Vráblová.