Blog

« Späť

Spolupatróni Európy a sv. Valentín

Spolupatróni Európy a sv. Valentín

Moje krátke zamyslenie nad dnešným dňom.

Včera som hľadal v obchodoch darček pre moju sestru. Má zajtra narodeniny. A nešlo si nevšimnúť, že v obchodoch je viac červene a ružovej farby ako obvykle. Potom mi došlo, že prečo. Bude sv. Valentína, sviatok zaľúbených a preto to obchody chcú značne využiť. Priznám sa, že niektoré veci boli pekné a ako darček pre zaľúbených celkom vhodné. Ale u niektorých som len pokrútil hlavou, pretože to boli veci zobrazujúce materialistickú a pohlavnú lásku, ktorá v dnešnom svete dostáva často prednosť pred pravou a čistou. Možno som staromódny, ale nepáči sa mi to.

Keď som bol na prednáške o stavoch Cirkvi (napíšem o tom niečo neskôr, keď budem mať viac času), bola tam reč aj o manželstve. Ale hlavne som sa dozvedel, že pravá láska musí spĺňať dve podmienky. Sú to vlastne jej vlastnosti. Mala by byť o sebaovládaní a sebadarovaní. Ovládať seba, ale i darovať seba. Znie to veľmi pekne, ale je to dosť ťažké. Ale o tom by mala byť pravá láska. A tieto vlastnosti by si zaľúbení mali pripomínať i na sv Valentína. Je patrónom snúbencom a zaľúbených. Hľadať ich u seba a pomôcť ich nájsť u partnera.

Nechem odsudzovať tento sviatok. Oslavovať lásku je krásne. Ale treba ju oslavovať s pochopením, čo je pravá láska.

Názov článku sa viaže i k dnešnej spomienke na spolupatrónov Európy sv Cyrila a Metoda. Ich sviatok sa slávi v deň smrti sv. Cyrila 14. februára a je tak trochu v úzadí. Ale spomeňme si i na nich. Predsa i oni museli prísť do inej krajiny a ako inak, než s vierou, láskou a obetou mohli začať vykonávať ich veľké dielo.

Na záver. Láska má prsty skoro vo všetkom dobrom na celom svete. To by malo byť takým mottom pre dnešný deň.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Na sviatok svätého Valentína
láska sa pripomína.
Na rozdiel od komerčného davu
bolo nám dané
spoznať lásku pravú
aj jej zdroj.
A preto pri všetkých láskach
s Ním sa spoj.

Všetkým, ktorých ľúbim Mária Irma
Tiež som rozpačito prijímala tento americký sviatok,ale tolerujem mladých ľudí, nech sa tešia....aj mne sa dostalo dosť prejavov lásky a vďačnosti. Vadí mi jediné- že tento sviatok zacláňa svätých Cyrila a Metoda, ktorých je hodno pripomenúť si aj dvakrát v roku. Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane!
Odoslané 15.2.2012 11:20.