« Back

Na P15 zaznie svetový unikát

Na Národnom stretnutí mládeže P15 v Poprade zaznie svetový unikát. Bude to oficiálna verzia slovenskej hymny Svetových dní mládeže (SDM), ktoré sa o rok uskutočnia v poľskom Krakove. Naspieval ju zbor z Banskobystrickej diecézy (BB zbor). Približne 40 mladých ľudí z celej diecézy viedla Lenka Michalská. O hudbu sa postarala skupinas The Elements s hosťami.

 

Produkciu, mix, mastering a aranžmány zabezpečil Róbert Čunderlík z Banskej Bystrice. U neho sa najväčšia časť aj nahrávala. Ďalšiu časť nahrali v skúšobni kapely The Elements. Zbor nahrával v priestoroch oratória u Saleziánov v Banskej Bystrici. Priestory na víkendové sústredenie zabezpečilo banskobystrické Univerzitné pastoračné centrum. Už čoskoro bude mať skladba aj vlastný videoklip, za ktorým bude stáť tím TV LUX.

Za textom v slovenčine stojí riaditeľka Súkromnej základnej umeleckej školy so sídlom v Jastrabí nad Topľou Valéria Juríčková. Pripomienkovali amatérski a profesionálni hudobníci z viacerých miest. Skladba po prvýkrát oficiálne zaznela počas marcového Diecézneho stretnutia mládeže v Banskobystrickej diecéze. Text hymny, ktorý schválila Rada pre mládež a univerzity KBS, je možné nájsť na stránke SDM.

Hymnu SDM v Krakove s názvom „Błogosławieni miłosierni“ (Blahoslavení milosrdní) predstavili na sviatok Zjavenia Pána (6. 1. 2015). Autorom hudby a textu je Jakub Blycharz, krakovský skladateľ z dominikánskeho prostredia. Tento hudobník, ktorý je povolaním právnik a má už na svojom konte viacero liturgických skladieb, sa spoločne s manželkou a dcérou angažuje v krakovskom spoločenstve Głos na Pustyni (Hlas na Púšti).

Komunikačný tím P15 

Snímky: Ján Michalský