« Späť

Stalo sa...

Stalo sa...

Malá úvaha o tom, ako sa zachovať, keď...

Odpust. Na strednom a západnom Slovensku hody. Zíde sa rodina, možno vo väčšom počte ako na Vianoce či ku hrobom, lebo prídu aj vzdialenejší príbuzní a priatelia....svätá omša obyčajne s kňazom-hosťom, od ktorého sa očakáva aj "výdatnejšia kázeň", niekde ešte stánky so sladkosťami a jarmočným tovarom, - na Spiši je to menej zvykom. Ale slávnostný obed, unavené mamy, babky zájdu ešte i na popoludňajšie litánie.

Najmladší neprišiel. Miláčik. Prišiel o týždeň s dievčaťom, s ktorým sa však nemienia zobrať. Byt hej, ten bude, už majú hypotéku. Aj vnúčik bude....Nezalamovalo sa rukami, nelamentovalo sa, dnes už to tak býva....."No a ten odpust sme vám nechceli kaziť!".

Nevie sa, kto zavolal tetku. Sobodná, dobré postavenie, pochodila vari všetky pútne miesta v Európe i Svätú zem. Mladí to vnímali ako podraz. No a tá sa veru pustila do nich ani keby otvorila Kódex kanonického práva! Dokonca najhrubšie výrazy aké sa dávajú ženám, padli .Miláčik treskol dvermi a sadol do auta bez družky, tá sa ovinula budúcej "akožesvokre " okolo krku a vyplakávala, ako ona jej syna ľúbi a že ho naozaj nemieni opustiť tak, ako to prisahajú katolíci pri manželskom sľube...Do tetkinej tváre sa začala vlievať červeň až napokon zmizla aj ona.

Dve ženy , štyridsať rokov vekový rozdiel, ostali samé.

"Viete, tetuška moja, ja som tak vychovaná nebola....ja viem, že som si ho "chytila". A ja by to rada aj napravila, ale až ak sa malé narodí, teraz už tak vidno....a ja by chcela v bielych šatách, jasné, v kostole, a s muzikou..."

Tetuška si spakruky utrela slzy a povedala: "Asi naozaj nemôžeš. Ale ak chceš byť taká verná, ako vravíš, prines malú obeť. Vlastne pre Teba veľkú. To Božie požehnanie potrebujete čím skôr. Urobte sobáš , tichý, nebude sviatostný, ale platný. Vy dvaja a svedkovia. To stačí."

Smutné tváre. Matka hútala, čo urobila zle keď ostatných , syna i dve dievky dala "na poriadok" bez problémov ....Mladá zasa pozerala do neurčita,alebo ukradomky na obraz Panny Márie s dieťaťom, možno myslela na to, že tá katolícka viera do seba čosi má, tak sa mať s kým o tom dobre porozprávať, ale keď to jej zlato nechce....

Neskoro večer zahrmotalo auto, mladý otec preniesol iba "Ide sa!" a láska ho poslušne nasledovala.....

Ako to skončí, je v nedohľadne.........a preto neškľabme ústa, keď tetky medzi ružencom a omšou pridajú prosbu: "Za pokoj v rodinách". Treba ho najmenej toľko, ako mieru na Ukrajine a na blízkom východe. Lebo z rodín sa rodí národ i Cirkev.

Ako sa zachovať? .......Modliť sa....a nájsť spôsoby ukazovať, že kresťanstvo skutočne žité je krásne.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
No, tak toto som písať nemala. Dostala som fajn facku.
Odoslané 12.9.2014 1:10.