Blogy

« Späť

Čistenie obrazov

Čistenie obrazov

V advente čistíme a pripravujeme nie len obydlie, ale aj srdce a myseľ. Už pred adventom som začala "čistiť" či skôr "vyjasňovať" moje "obrazy". Kto je pre mňa Boh Otec. Kým je pre mňa Syn Ježiš, Duch svätý a Mária Matka Pána.

Osoba - Osobnosť Boha Otca. Osobnosť Syna Ježiša, Ducha svätého a Márie Matky Pána.


Je to iba moje osobné, malé "urovnanie" mojich doterajších pojmov a predstavy o týchto úžasných Osobnostiach, s ktorými mi je darovaný vzťah.

Boh je svätý, veľký, mocný, nekonečne výsostný a neopísateľne veľkodušný.
Nemá začiatok a nemá koniec. Je bez hraníc, bez obmedzení času a priestoru.
Nedá sa charakterizovať slovami, nikdy ho nevystihne žiaden opis.
Nikdy nepochopíme - azda vo večnosti, ak vôbec, výlučne z milosti.

Nikto z ľudí ho nikdy nevidel - v Písme sa prorokovi sa ukázala jeho Sláva, keď prešiel okolo..., ak by Jeho Majestát niekto "uvidel", zomrel by...
Len z milosti smieme vytušiť menej ako mikrozlomok nejakej predstavy o Osobnosti BOHA. Skôr to vystihne slovo POZNANIE než slovo obraz.

Mnohí svätí, ktorí mali rozličné dary od Boha, dokázali vyjadriť niektoré dôležité časti poznania veľkosti Boha. Podobne nám zanechali aj čiastočné aspekty poznania Trojice božských osôb a osobnosti Otca, Syna, Ducha svätého. Plnosť poznania má len Boh sám. pre nás mnohé naďalej zostane tajomstvom. Boh sa aj naďalej zjavuje cez Slovo a keďže je stále aktuálny - je teraz -  nie je nikdy statický, vždy sa "prispôsobuje" osobe toho, kto s ním nadväzuje vzťah.

ON BOH sa vždy znižuje - skláňa k človeku - inak by sme nikdy nezakúsili jeho prítomnosť...

 

ADVENT

 

Keďže v Advente sa všetko pripravuje a urovnáva pre príchod Pána, pripravuje svoj príchod aj On. Vyjasňuje svoju podstatu a zjavuje sám seba... Prichádza, neustále sa zviditeľňuje viac a viac.

My máme  DOVOLIŤ  BOHU  konať,

ON USKUTOČŇUJE PRÍCHOD.

Priamo (ne)  môžeme pre to veľa urobiť. Musíme však urobiť niečo, bez čoho nepostrehneme príchod...

Musíme sa stíšiť a vyprázdniť srdce a myseľ:

- od vlastných predstáv, skúseností a naviazaností ( Zamyslenia na advent od S. Košč 2. pondelok adventu) na všetko to, čo bráni, aby ON mohol prísť.

Tak ho môžeme  "uvideť" očami srdca, aby sme jeho príchod skutočne reálne a naplno zažilť.

Dôraz je na DOVOLIŤ JEMU, aby ON UROBIL to, čo je jeho plán a vôľa...

Ako len dlho trvá, kým to porozumieme! Vždy som sa toľko snažila robiť, niečo, a podstatné zostalo prekážkou... Nikdy mi ani na um nezišlo, že VŠETKO KONÁ JEDINE PÁN a inak, ako si ja myslím! Teraz to viem! Vďaka Bohu!

Počula som už mnohokrát o obrazoch Boha, Otca, menej o obraze Syna, lebo Ježiš je "troška" zjavnejší (závisí od dispozície prijímateľa!) cez slová Písma. A o obraze Márie, Matky Ježišovej už vôbec nie. Tohoročný advent je výnimočný a úžasný. Je ním do slova.

Môj obraz Boha nebol vôbec nejak zachytený. BOH bol a je SLOVO. BOH. Nerozmýšľala som nad jeho vlastnosťami alebo nad výzorom, lebo ma tak presahuje, že by to nutne skončilo neúspechom a malosťou môjho ohraničeného ľudského myslenia.  Keďže predsa stále niečo myslíme, začala som rozmýšľať aj o tom.

Aký je Boh

Aký je veľký, veľkolepý a úžasný, bez rozmeru a bez ohraničení, je všade a stále je všade. No jednoducho úžas! Nezmestí sa ani do "obrazu" a ani do slov. Písmo sväté nám ho ukazuje v rôznych podobách, nie však v podobe ľudského tvora. Slovo "obraz" je iba akýsi súhrn pojmov a opisov len a výlučne pre to, aby som v tom mala trošilinku jasnejšie. Len pre to, že chcem s ním mať vzťah. Preto musím vedieť, nie - len trolinku porozumieť - len zrniečko toho, ako si túto neopísateľnú, úžasnú a veľkú - najväčšiu Osobnosť akosi predstaviť. Nie, možno to nie je potrebné pre vzťah (ako však môžem milovať niekoho, koho nepoznám?)  - je to veľmi potrebné - NUTNÉ, aby sme mohli milovať Boha a ľudí. Preto si treba upraviť - poopraviť vlastnú predstavu, obraz a skúsenosť, ktorú mám o Bohu, aj o Bohu Otcovi.

BOH OTEC

Kto vidí mňa, vidí Otca.    Povedal Ježiš apoštolom, keď mu hovorili - "ukáž nám Otca".

Môj obraz Boha Otca bol ovplyvnený obrazmi z detstva a mladosti, ktoré som videla a osoby mužov v úlohe "otcov", ktorých som zažila, čiže videla a skúsila ich prejavy a správanie sa. (môj fyzický ocko a ockovia iných detí, iných ľudí).

Videla namaľované podobizne otca s bielymi vlasmi a pokojným výrazom tváre, starého vekom, väčšinou v spoločnosti postavy Syna a Ducha svätého ako holubice. Až pred nedávnom som spoznala Ikonu Najsvätejšej Trojice od Andreja Rubleva, kde autor zobrazuje tri postavy Božských osôb, ktoré sedia za stolom. Osoby majú rovnaký výraz tváre, sú mladého zovňajška a vyjadrujú spoločenstvo i jednotu. Ten obraz ma veľmi zaujal. Je požehnania hodným materiálom, je isto "zjavením", lebo skutočne hodnotne a viery hodne zobrazuje a vyjadruje vlastnosti a charakter Božích Osôb Najsvätejšej Trojice. Odporúčam vám ju zo srdca! Je cestou k porozumeniu a k modlitbe.

Počula som a aj som pochopila, že Boh je bez veku - nie je možné nijako vyjadriť vek, a keďže je neopísateľné KRÁSNY - KRÁSA samotná, musí byť výzorom, ak by bolo vôbec možné ho vidieť, mladý a krásny, ako poznáme obraz krásy podľa človeka. Toľko k obrazom podľa predstavy výzoru a opisu či maľby  ich tvorcu.

Od môjho "fyzického" otca som mala pozitívne skúsenosti (vďaka Tebe, Bože za tento úžasný dar!). Vďaka aj tebe, otecko môj!

Z počutia poznám nedobré postavy fyzických otcov. Bola som uchránená od ich skúsenosti.

Boh bol v mojich pojmoch prísny a láskavý Otec, starostlivý a dobrý Boh. V toho som verila a verím od veku dieťaťa. K nemu som si budovala môj vzťah. Teraz, v neskorej dospelosti, mi Boh daroval živšiu skúsenosť a poznanie o tom, kto Boh Otec je. Poznanie i skúsenosti Boh neustále dopĺňa a aktualizuje!

 

BOH JE

DOBRO, LÁSKA, VELEBNOSŤ, KRÁSA, PEVNOSŤ - SKALA, ISTOTA, VERNOSŤ, POKOJ, PLNOSŤ VŠETKÉHO

Bez hraníc, bez predstavy, bez opisu... Dá sa vnímať IBA v zakúšaní tých úžasných, veľkých a dokonalých vlastností, o ktorých vôbec nemáme žiadne predstavy, lebo sú úplné a čisté, sväté, Božie.  Iba Jeho milosťou môžeme zakúsiť zlomok z nich. Už to malinké zakúsenie nás naplní nevýslovnou blaženosťou, ktorú nám opísali svätí... Človek by si prial, aby sa ten zážitok nikdy neskončil!

Modlitba vďaky Bohu Otcovi

Ďakujem Otecko, za TVOJ výklad a Tvoje neustále sprítomňovanie Tvojej Božskej Osoby!

Ďakujem za ľudí, ktorí mi ukázali a ukážu niečo z Tvojich vlastností,

ďakujem za tých, ktorí dokážu milovať a rozumieť a žiť lásku,  ktorí vedia odpustiť a prijať odpustenie!

Ďakujem za pokoj, lásku a istotu v TEBE OTECKO!

Ďakujem za Tvoje milosrdné srdce, ktoré odpúšťa bez prestania!

Ďakujem, že sa TY dávaš poznať!

Ďakujem, že TY sa skláňaš k nám, aby sme spoznali TEBA!

Ďakujem za Tvoje nádherné stvorenia, za obrazy, za všetko, čo nám ukazuje TEBA, milujúceho a úžasného Otca ľudí! Ďakujem, že si poslal Syna a za to, že nám dávaš Ducha svätého!

ĎAKUJEM 77 krát - bez konca!

ĎAKUJEM OTECKO!

 

Obrázok: http://www.farnost-recice.cz/img/picture/166/trojice.jpg

Pekný a hodnotný článok o ikone od Rubleva, o meditácii a modlitbe k Bohu pri nej nájdete na stránke:

http://www.cestykatecheze.cz/casopis/2009-2/Ikona-Trojice.html

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
A keď si uvedomíme, že "Boh stvoril človeka na svoj obraz", o to viac vzájomnej lásky sa musí vzbudiť v nás.
Odoslané 10.12.2012 10:08.
absolútne áno! O to ide. Ak si dokážem troška uceliť, KTO ON JE, nemôžem sa nedobre správať k iným...s tým "iným" človekom máme dosť problémyemoticon
Odoslané 10.12.2012 10:24 ako reakcia na Anna Václavová.