« Späť

Keď pestovať mrkvu znamená luxus

Chystáš sa na jar opäť raz zasiať mrkvu a posadiť zemiaky? A vieš, že to je dnes luxus? 

Čítaj viac

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Chystám - prečo si nedopriať trochu luxusu? Doporučujem obidvom autorom zohnať si nejaké informácie o veľkopestovateľských a chovateľských postupoch, čítať informácie o zložení potravinárskych výrobkov na etiketách. Robil som donedávna v potravinárskom priemysle, viem niečo o manažmente kvality a na druhej strane som vyrastal na dedine - na domácom mlieku, masle, domácej hydine, zemiakoch, zelenine, ovocí, ... Bola s tým však spojená poriadna dávka práce. Myslím, že obidvoje (strava i fyzická práca) by dnešným ľuďom veľmi prospelo. Tie potraviny už dnes prakticky ani neexistujú - vďaka všeobecnému znečisteniu. Za ekojablká sa na trhu (v zahraničí) platí trojnásobok ceny chemicky ošetrovaných "bezchybných" jabĺk (do ktorých by červík nevošiel ani náhodou) - dobrú chuť!
Odoslané 13.3.2012 14:54.
Ekojablka je zrejme viac marketing ako realita. A v hypermarketoch kupujeme tovar vyrabany roznymi postupmi veru. Ale co ma mrzi je, ze napr. na mnohych dedinach uz mnohokrat nechovaju domace zvierata, lebo sa to jednoducho neoplati. A to mi pride take smutne - clovek aj nema pracu, aj do chovu dava vela casu a energie ale kvalitne vysledky svojej prace nedokaze predat, lebo mu konkuruje lacne maso z polska.
Odoslané 13.3.2012 19:46 ako reakcia na Peter Václavik.
Neviem, aké a odkiaľ máš informácie, ale môžeš sa ísť pozrieť do Ostratíc - tam sú dva sady - v tom väčšom sú krásne jablká, ktoré môžeš vidieť v našich obchodoch a v tom menšom sú jablká, ktoré by u nás nikto (podľa vzhľadu) nekúpil a tie sa vyvážajú do Talianska za trojnásobok. Robil som tam audit manažmentu kvality. V sade sa nepostrekuje, hraboše sa zabíjajú lopatami a pod. Dokiaľ budú ľudia pozerať iba na cenu, dotiaľ nám to budú dodávatelia vyrábať. Keď osolíš mäso lacnejšou soľou (lebo cestársku soľ) dodávateľ dodá za nižšiu cenu, keď sa nikto nestará o hygienu, tak cena pri predaji priamo z auta pri hraniciach s Poľskom je bomba lákadlo. Podobne ako nekvalitné sušené bielko, margarín namiesto masla, atď. - no nekúpiš, keď je také lacné?
Odoslané 13.3.2012 21:35 ako reakcia na Tomas Kuzar.