« Späť

Stop "Juvenílnej justícii" - odkiaľ vietor fúka

Aktuálne je na Slovensku šíria správy týkajúce sa tzv. Juvenílnej justície. Systém ochrany detí v mnohých krajinách zlyháva a potrebné o tom diskutovať aj na Slovensku. Avšak, vypočul som si reláciu na slobodnom vysielači, kde prekvapila prítomnosť dvoch ľudí, ktorí sa predstavili ako rímsko-katolícky kňaz, otec Michal (Martin Chlebek) a biskup byzantského katolíckeho patriarchátu, otec Timotej (Patrik Sojka).

Aktuálne je na Slovensku šíria správy týkajúce sa tzv. Juvenílnej justície. Systém ochrany detí v mnohých krajinách zlyháva a potrebné o tom diskutovať aj na Slovensku. Avšak, vypočul som si reláciu na slobodnom vysielači (http://www.slobodnyvysielac.sk/redata/other/play.php?file=2013-09-12_21-00_informacna-vojna-juvenilna-justicia-pietruchova-sojka-dupkala-chlebek.mp3 ). Okrem iného ma tam prekvapila prítomnosť dvoch ľudí, ktorí sa predstavili ako:

  • rímsko-katolícky kňaz, otec Michal (Martin Chlebek)
  • biskup byzantského katolíckeho patriarchátu, otec Timotej (Patrik Sojka)
Následne som pohľadal na internete, kto su títo ľudia. Obaja sú exkomunikovaní z katolíckej Cirkvi, dočítate sa o tom aj na napr. http://www.svetkrestanstva.sk/2012/08/exkomunikovaneho-knaza-zo-slovenska.html.
 
Panika týkajúca sa "Juvenílnej justície" často prichádza práve zo stránok blízkych exkomunikovaným kňazom z Jarku alebo ukrajinskej Spoločnosti svätého Bazila Veľkého. Mimoriadne obľúbenú FB stránku https://www.facebook.com/stopjuvenilnejjusticii spravuje Združenie za obnovu a ochranu morálnych hodnôt a spolupracujú práve so spoločenstvom Bazila Veľkého, viď
http://zoomh.webnode.sk/kooperacia/.
 
Treba rozlišovať, odkiaľ jednotlivé informácie prichádzajú. Zdá sa, že ľudia blízki exkomunikovaným kňazom šíria paniku pod hlavičkou katolíckej cirkvi. Odporúram veľmi porozne overovať zdroje a obozretne šíriť obsah na internete.    

 

 

 

 

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Keď počúvaš niečo také ako Slobodný vysielač, tak sa ani nediv, že tam máš takýchto hostí.
Odoslané 15.9.2013 11:54.
Prekvapilo ma, ze hostia sa prezentovali ako katolícki kňazi, hoci sú exkomunikovaní. Normálne Slobodný vysielač nepočúvam, ale dostalo sa to ku mne od mnohých kresťanov, ako nezvratné dôkazy.
Odoslané 15.9.2013 12:03 ako reakcia na Miroslav Čonka.
No oni budú vždy tvrdiť, že sú katolíckymi kňazmi, pretože oni si nemyslia, že sú exkomunikovaní, oni vravia, že sú exkomunikovaní tí biskupi, čo ich exkomunikovali. Nevyznali vieru a neviem, čo to ešte chceli. Veď to bola dosť veľká kauza toto v RKC. Nemyslím si, že by nejaký katolík o tom ešte nepočul. To je už dobre známa stará vec. Veď ja som pozeral video, čo ten Chlebek ešte vtedy robil rozhovor, a vysvetľoval tam, prečo sa rozhodli tak tí traja atď.
Odoslané 15.9.2013 12:14 ako reakcia na Tomas Kuzar.
A ja si vypočujem ten Slobodný vysielač, aj keď vždy beriem s rezervou to, čo tam vravia.Snažím sa sledovať všetko spravodajstvo, nech mám prehľad, od extrémnej pravice až po extrémnu ľavicu. Nechcem mať zbytočne predsudky, že tak toto nie, lebo potom by mi možno niečo ušlo. Aj na súde si treba vypočuť obe strany, až tak sa môže rozhodnúť.
Odoslané 15.9.2013 12:18.
Ja len toľko, že ak počúvaš alebo čítaš určitý typ média, tak musíš byť pripravený na to, čo sa od takého dá asi očakávať, že čo tam môže byť. Preto sa nedá čakať, že si tam vôbec zavolajú nejakého kňaza z RKC. Ale ten by tam aj tak asi nešiel. Preto tu máme aj také médiá ako je Lumen či Lux, TKKBS.
Odoslané 15.9.2013 12:25.
Suhlasim s Tebou. Len doplnim, ze som nasiel v mojom okoli ludi, ktori Slobodny vysielac neberu s rezervou a kauzu exkomunikovanych knazov prehliadli. Preto som napisal tento clanok na MK. Problem Juvenilnej justicie niektori beru ako ciste fakty, co je tiez na zvazenie.
Odoslané 15.9.2013 12:30 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Inakšie, ak by sme to brali správnejšie, tak musíme povedať, že Chlebek kňazom je, lebo vysvätený bol právoplatne. A kňazstvo je sviatosť Cirkvi, rovnako ako krst. To ti už nikto nevezme. Exkomunikácia sa ešte vždy dá zrušiť. Je to tvrdý trest, ale dá sa zrušiť. Sviatosť už nezrušíš. Takže čiste, ak povie, že je kňazom, tak neklame. Len kňazom, ktorý je exkomunikovaný a nesmie vykonávať kňazskú službu a poskytovať sviatosti. Veď sa mi zdá, že ešte pápež Benedikt XVI. tak stiahol exkomunikáciu z biskupa Lefevra, ktorý založil Bratstvo sv. Pia X. a odlúčil sa od Cirkvi, pretože odmietol zmeny 2. vat. koncilu.
Odoslané 15.9.2013 12:53.
V poriadku. Ja to beriem tak, ze ked niekto povie verejne, ze je katolicky knaz, tak ma v ociach ludi urcitu autoritu. Avsak exkomunikovany katolicky knaz uz tuto autoritu nema. A ked nejake "katolicke" hnutia ci aktivity vedie exkomunikovany knaz, tak sa treba minimalne zbystrit pozornost.
Odoslané 15.9.2013 13:00 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Áno, s tým súhlasím. Je to jednoducho zavádzanie ľudí. Tamto bola len taká poznámka, nešiel som ňou ho nijako ospravedlňovať. Viem, že keď tam bol ešte prvýkrát, tak to ten moderátor spomenul, že je vraj exkomunikovaný. On mu na to odpovedal niečo také, že to niekto tvrdí, ale on to tak neberie a tu by sme sa už zacyklili, lebo ako som už písal vyššie, jeho názor je ten, že biskupi sú tí zradcovia Cirkvi a sami sa exkomunikovali tým, že mu odmietli vyznať vieru. Inakšie verejne to poprie vždy, že by mal niečo so sektou Eliáša Dohnala na Ukrajine, lebo povie, že oni sú grékokatolíci a on s jeho kumpánmi je rimokatolík, ale tie myšlienky a všetko ostatné sú rovnaké, pretože čerpá z nich. Okrem toho je už samé o sebe smiešne hovoriť, že by rímokatolíci a grékokatolíci boli niečo odlišné a úplne iné. Tým teraz myslím Cirkev a nie to, čo si oni tam už založili.
Odoslané 15.9.2013 14:32 ako reakcia na Tomas Kuzar.
Nesúhlasím s vetou: "Ľudia blízki exkomunikovaným kňazom šíria..." Informácie treba overovať, treba vypočuť aj iných hostí , nekomentovali iba tí kňazi, nechápem predsudky voči Slobodnému vysielaču.... predsudky môžeme mať voči každému... Je to vážna téma, mnohí sa k nej nechcú vyjadriť, lebo je háklivá a veľmi individuálna. Je mi ľúto tých ľudí, ktorí zažívajú tieto taktiky. Je povzbudením, že dosiahli podporu SR, ktorá má snahu pomôcť tým rodinám, ktoré niečo podobné postihlo. Stačí obyčajná ľudskosť.
Odoslané 15.9.2013 23:12.
PS: s háklivými témami nechce mať nikto nič dočinenia, nečudujem sa tomu, že sa toho ujal Slobodný vysielač. Tému som overovala z iných zdroov, nie iba z Magnifikat.sk -voči ktorému majú tiež ľudia výhrady a čítala som to isté. Téma je aktuálna a hrozná, aj keď postihuje len malé percento rodín, je tragická. Nepriala bysom nikomu, ocitnúť sa v tej situácii a byť odmietaná pre zdroje, ktoré sa odvážili tému publikovať... K postihovaným rodinám patria slabé a ľahko napadnuteľné - ako všade. Nuž tak pokojne súďte zdroje a interpretov... a prehliadnite ľudí, ktorí potrebujú pomoc.
Odoslané 15.9.2013 23:22.
Ahoj Mária, kedže už nejaký ten čas pracujem pre Magnificat, a som už teraz aj členom strany Magnificat, môžem povedať, že Magnificat sa venuje Juvenilnej justícii. My to samozrejme nepodceňujeme. Mohol by som povedať aj pár dôvodov prečo, ale už som tu toho popísal dosť. Okrem toho Magnificat si zistil vlastníkov Slobodného vysielača a kto za tým stojí. Dobré sily to nie sú. Preto má samotný Magnificat výhrady voči Slobodnému vysielaču. S Antonom Seleckým som o tom neraz diskutoval.
Odoslané 15.9.2013 23:29 ako reakcia na Mária Künzl.
Ide o doležitú a aktuálne tému, ako som spomenul aj v úvode môjho príspevku: systém ochrany detí v mnohých krajinách zlyháva a potrebné o tom diskutovať aj na Slovensku. Konktrétne zlyhania systému prinášajú smutné až tragické príbehy a je potrebné hľadať spôsoby, ako systém ochrany detí vylepšiť.

K tejto téme sa vyjadrujú aj rôzne spoľahlivé organizácie, ako príklad uvediem pohľad Mareka Michalčíka z Fóra života: "Práve som prišiel z výbornej konferencie, na ktorej zazneli niektoré odborne podložené odkazy. Napríklad to, že mýtus o tzv. juvenilnej justícii je v SR skutočne mýtom, na druhej strane ale zaznelo aj to, že britský sociálny systém evidentne zlyháva a je zodpovedný za mnohé neľudské odobratia z rodín. A posledný odkaz, že v rodinnej politike nemusíme a ani by sme nemali opakovať po západných štátoch to, čo považujeme za nerozumné a proti našim historickým skúsenostiam a zvyklostiam."

Je dobré, keď sa ľudia zaujímajú o dianie okolo seba. Je horšie však, keď sa medzi ľuďmi šíria mýty, strach alebo až nenávisť. Treba diskutovať a navrhovať lepšie riešenia, treba sa učiť na chybách iných a inšpirovať sa fungujúcimi modelmi. A nie som presvedčený, že systém ochrany detí na Slovensku funguje bezchybne (viď Tri roky mŕtve dieťa nechýbalo sociálke, mestu, polícii ani lekárom, http://www.sme.sk/c/6537894/tri-roky-mrtve-dieta-nechybalo-socialke-mestu-polici­i-ani-lekarom.html).
Odoslané 15.9.2013 23:47 ako reakcia na Mária Künzl.
Napíš o tej konferencii daľší blog, nejaké hlavné myšlienky. Ja si ho veľmi rád prečítam. Tiež by som chcel vedieť samozrejme viac.
Odoslané 15.9.2013 23:50 ako reakcia na Tomas Kuzar.
Vďaka Tomáš, samozrejme sa chcem orientovať podľa pravdivých zdrojov a nemám v úmysle šíriť strach, alebo zavádzať nepravdivými alebo nespoľahlivými informáciami.
Odoslané 16.9.2013 10:09 ako reakcia na Tomas Kuzar.
Vďaka Mirko, zisťujeme po ovocí. Myslím, že bdelý duch rýchlo odkryje horký zdroj, ak by ním bol napr. Sl. Európa.
Odoslané 16.9.2013 10:13 ako reakcia na Miroslav Čonka.
http://www.navrat.sk/?lang=SK&cat=60d01f64c5b22ed71cb7c877534a01f5 Prečítajte si aj toto ľudia z OZ Návrat.
Odoslané 16.9.2013 16:18.
Nemáš za čo Mária. Osobne som ti teda vysvetlil prečo sa Magnificat stáva do opozície proti SV, ako aj kto za tým celým stojí. Takže buď opatrná a ostražitá. Je to určitý zdroj informácií, samozrejme, ale vždy treba prihliadať na to, z akého zdroja tie informácie prichádzajú. Ja si pozriem správy aj z Markízy, Joj, TA3, prečítam blogy na SME a inde. Je to však len pre môj osobný prehľad, aby som vedel, že čo sa kde rieši. Idem za Katolícku cirkev, za jej pravdy a to čo hlása.
Odoslané 16.9.2013 20:08 ako reakcia na Mária Künzl.
Odoslané 16.9.2013 20:23 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Ahoj Miro. Píšeš o vlastníkoch Slobodného vysielača a že dobré sily to nie sú. To je vážne tvrdenie. Sám som na vážkach, čomu/komu dnes veriť vo viacerých oblastiach, preto sa pýtam, kto je vlastníkom. Aké sily to sú? Budem vďačný za odpoveď.
Odoslané 17.9.2013 0:02 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Ukazujem 1 - 20 z 25 výsledkov.
z 2