« Späť

Fašiangy, ako kult zábavy?

Fašiangy, ako kult zábavy?

Je obdobie Fašiang, ktoré práve v týchto dňoch vrcholí. Dajme pozor, aby sa zábava nezvrhla, a neprehupla až do Popolcovej stredy. Dajme si pozor, aby zábava neprešla v neviazanosť, ktorá prebúdza pudy človeka... Dajme si pozor, aby dni, ktoré máme pred sebou, nepatrili medzi tie, na ktoré budeme s nevôľou spomínať.

Prečo vlastne vzniklo toto obdobie zábav, karnevalov, a maškarád, ako tradícia, ktorá sa prenáša z pokolenia na pokolenie?
Je to obdobie, kedy sa uzatvára veselosť, zábava, a prichádza obdobie, kedy si pripomíname Umučenie Pána Ježiša Krista, a náležite sa tomu podriaďuje aj náš spoločenský, a rodinný život.
Popolcovou stredou začne obdobie pôstu, v ktorom sa neradno veseliť, lebo už naši starí rodičia hovorili: Presmutný je svet celý,  len hriešnik je veselý.
A tak, zábavychtiví ľudia, pre ktorých je štyridsať dní veľmi dlhý čas, aby vydržali sa neveseliť, nezabávať, si práve teraz, v tomto období, chcú zábavy užiť dosýta...
Mnohí tento fašiang berú ako niečo mimoriadne, čo sa v dejinách našej spásy prenáša ako nejaké dedičstvo, veľmi vzácne, ale s kresťanstvom to nemá nič spoločné.
Ako by naša duša sa mala v hojnosti všetkého, čo sa dnes ponúka zo zábav, jedla, pijatiky a veselosti, nasýtiť do vôle, keď potom bude "nútená" sa všetkého toho pozemského dobra vzdať, lebo bude pôst?
A prečo vlastne by sme tomuto fašiangu mali "prepadať" ako nejakému sviatku?
Ako sa môže duša, vyhýčkaná všetkou tou dobrotou, ktorá na ňu v tieto dni číha, naraz obliesť do pokory, a vrecoviny?
Veď všetky zmysly budú vybičované až do krajnosti, ako teda, neprepadnúť v týchto dňoch šialenstvu zábavy, obžerstva a opilstva?
Je nutné, absolvovať tento kolotoč zábavy v takom tempe, že začatím Popolcovej stredy sa náš život mal akoby skončiť?
Vrcholom zábavy nemá byť v maxime konzumu všetkého, čo doprajeme nášmu telu, ale prípravou na dni odriekania sa, pôstu, a pokánia...
Dbajme na to, aby sme z týchto najbližších dní neurobili sviatok pre našu dušu a telo, ale aby sme sa aj týmito dňami na najväčší Sviatok -  Veľkú Noc, - v živote kresťanov, iba pripravovali.
 
obrázok: google: Fašiangy na Slovensku