Blog

« Späť

Kedy je žiarlivosť vo vzťahu skutočným problémom

Kedy je žiarlivosť vo vzťahu skutočným problémom

Za posledný polrok som sa stretla s touto témou v reáli mnohokrát, dostala sa ku mne z mnohých uhlov pohľadu, z mnohých situácií na posúdenie, či to alebo ono je normálne.

Čo je žiarlivosť ?

Myslím, že v prvom rade je potrebné si povedať, čo je žiarlivosť. Žiarlivosť je negatívny pocit z úspechu alebo dobra niekoho iného. Z tohto pohľadu žiarlivosť nikdy nie je dobrá. „Lebo kde je žiarlivosť a sváry, tam je nepokoj a každé možné zlo.“ Jak 1,3

Sväté Písmo ďalej vymenúva žiarlivosť ako jeden zo skutkov, ktoré protirečia dosiahnutiu Božieho kráľovstva a sú opakom skutkov, ktoré v nás pôsobí Duch Svätý. Je zlé, keď sa nedokážeme tešiť z toho, že náš partner má dobré vzťahy v práci, má zdravé vzťahy medzi priateľmi. Ísť na firemný večierok alebo s partiou do kina by nemalo byť niečo, čo by človeka znepokojovať. O inom je už keď si ide manželka po práci pravidelne zaplávať s kolegom alebo si chalani vyrazia na pánsku jazdu na diskotéku bez svojich polovičiek. A tu sa dostávame k niečomu, čomu som dala názov „opodstatnená obava“. Opodstatnená obava je podľa mňa normálna reakcia, keď nie sme nadšení z toho, že sa niekto k nášmu partnerovi správa s väčšou náklonnosťou, ako prináleží ich úrovni vzťahu  alebo sa tak náš partner správa k niekomu inému alebo máme podozrenie z nekalých úmyslov iných ľudí s naším partnerom.

Žiarlivosť verzus opodstatnená obava

Ako sme si už všetci stihli všimnúť, medzi nami nie sú iba ľudia charakterní a zásadoví, ale aj takí, pre ktorých rozbiť vzťah či rodinu, neznamená nič zlé. Zároveň treba myslieť na to, že niekedy stačí aj ľudská slabosť na to, aby  sa stalo niečo, čo sa už nedá vrátiť späť a vzťah či rodinu to niekedy navždy poznačí. Ten istý úkon v rôznej situácii môže mať úplne iný charakter. Šéf kúpil svojej vydatej sekretárke kvety. Kvety totiž kupuje vždy každej zamestnankyni k meninám. V tom prípade, samozrejme, nie je dôvod obávať sa. Iné by ale bolo, keby kvety kupoval pravidelne a iba jej. A zasa iné by bolo podotknúť, že vydatá sekretárka má 65 rokov a mladému šéfovi pripomína jeho babičku... Opodstatnená obava signalizuje, že je vzťah v možnom nebezpečenstve. 

Viac o nej si prečítajte na: Kedy je už dôvod na žiarlivosť ?

Žiarlivosť rozbíja vzťah pomaly alebo aj hneď

Žiarlivosť vedie k prehĺbeniu nedôvery, izolácii od celého okolia, napokon väčšinou k zániku vzťahu. Pravému žiarlivcovi totiž vadí všade niekto a svojho partnera nepodozrieva len vtedy, ak ho má práve „pod dozorom“. Okrem „miernych žiarlivcov“ existujú aj žiarlivci chorobní, na ktorých si už ale treba dať pozor. Muži zvyknú byť násilnícki, manipulátorskí, konajú v afekte, ženy sa zvyknú vyhrážať samovraždou, zničením kariéry, obmedzujú partnera v pracovnom aj voľnom čase.

Chorobnú žiarlivosť charakterizujú napr. tieto znaky:

  • Osoba žiarli aj na rodinných príslušníkov a osoby rovnakého pohlavia
  • Pravidelne niekoľkokrát za deň kontroluje, kde sa jej partner nachádza, s kým a čo robí
  • Môže reagovať hystericky, vyhrážať sa
  • Snaží sa kontrolovať partnerove e-maily, sms, históriu hovorov, profil na soc. sieťach
  • Opakovane nachádza „dôvody“ na žiarlivosť a neprijíma logické vysvetlenia

Chorobný žiarlivec by sa mal zamerať na riešenie vlastného problému- t.j. prečo takto prehnane reaguje. Dôvodom bývajú závažné problémy ako sexuálne zneužívanie v detstve, rozvod rodičov kvôli manželskej nevere, pristihnutie rodiča, snúbenca/ snúbenice, predošlého partnera/ partnerky pri nevere. Z takejto traumy je potrebné sa dostať s pomocou skúseného odborníka, duchovného poradcu a prejsť cez proces duchovného i duševného uzdravenia.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
[...] Existuje "zdravá žiarlivosť" ? Možno to nie je najvhodnejšie slovo. Ako pomenovať normálnu reakciu, keď nie sme nadšení z toho, že sa niekto k nášmu partnerovi správa s väčšou náklonnosťou, ako... [...] Čítať viac
Odoslané 10.5.2019 16:31.
Na talianských teologických fakultách je teraz taká móda. Veľmi sa tu dáva dôraz na vyučovanie psychológie. Raz som tu vypočul, že keď sú v manželskom živote určité problémy (manžel trápi manželku, psychicky ju ponižuje a pod.) jediným riešením je rozvod. Prekvapilo ma, že niečo také sa vyučuje na teologickej fakulte. Pritom, keď si otvoríme Sväté Písmo, modlitba je riešením. Ja tu môžem dosvedčiť, že je veľmi dôležité rozlišovanie pred sobášom. Nemôžem uviesť moje manželstvo, ako príklad, lebo je to skôr výnimka, než pravidlo. Moju manželku som stretol počas regionálnej púte do Lúrd. Pred jaskyňou zjavenia som jasne vedel, že je to moja budúca manželka. Bol tam prítomný budúci kardinál Menichelli. To čo sa dialo potom, bolo iba potvrdením toho, čo sme zakúsili. Zázračne som našiel robotu, bývanie a po štyroch rokoch zasnúbenia, nebývali sme spolu, sme sa zosobášili v Lorete. Čo však chcem poradiť mladým párom je, že každodenná spoločná modlitba ruženca sa stala srdcom nášho vzťahu. Už sme zosobášení takmer 9 rokov a naša láska a láska k Márii a cez ňu k Ježišovi rastie. https://www.incamminoconmaria.it/1987/10/08/posolstvo-dane-pannou-mariou-lellovi­-8-oktobra-1987/?lang=sk
Odoslané 21.5.2019 10:54.
Upresnil by som, že psychológia môže byť dobrou pomôckou pri rozlišovaní. V Taliansku približne polovica manželstiev končí rozvodom. Tým, čo sa obracajú na Cirkev so žiadosťou o vyhlásenie nulity zväzku, vo väčšine prípadov Cirkev vyhovie. Najčastejším dôvodom neplatnosti manželstva je nezrelosť partnerov. Pre Cirkev manželstvo musí byť uzavreté vedome a dobrovoľne po zrelom zvážení. Často tento aspekt chýba. Rozlišovanie je veľmi dôležité. Podobne, ako je to pre rehoľný či kňazský život. Článok “Umenie vedieť sa spovedať”, ktorý som preložil z taliančiny a zverejnil, môže byť pomôckou. Určite existujú aj iné dobré rady. Kresťan sa môže s dôverou obracať o pomoc k Márii, ktorá nikdy nesklame.
Odoslané 21.5.2019 18:50.
THIAGO LUIZ
Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom
Odoslané 17.9.2020 10:18.