Blog

« Späť

Premieňajúca Trpezlivosť- Pôstna výzva lásky 1

Premieňajúca Trpezlivosť- Pôstna výzva lásky 1

Ako sa stať trpezlivými? Už sme to mohli skúsiť mnohokrát- snažiť sa viac a silnejšie, a predsa sme to nezvládli aj keď sme veľmi chceli- nahnevali sme sa, odpísali sme niekoho, prerušili kontakty, kričali,... a boli zo seba a z celej situácie znechutení. Na vine môžu byť 3 hlavné dôvody.

  1. Hlavným dôvodom je, že nemôžeme dávať, čo nemáme. Chceme dávať trpezlivosť, ale sami sme ju neprijali. Trpezlivosť je OVOCÍM Ducha Svätého. Ak sa naplníme Ním- ak Ho poprosíme, aby vstúpil do nášho života a budeme ľutovať skutky, ktoré Ho od nás vyháňajú, spolu s Ním v nás bude prebývať trpezlivosť.
     
  2. Druhá podstatná vec, ktorá nám zrejme chýba, keď nám chýba trpezlivosť je, že nás nepreniklo uvedomenie a vďačnosť za to, akú trpezlivosť má a bude mať s nami Boh. Ak v modlitbe precítime Božiu trpezlivosť s nami, budeme schopní trpezlivosti s inými omnoho viac.

     
  3. Tretím zdrojom netrpezlivosti je neporozumenie. Niekedy sa ani nesnažíme pochopiť a jednoducho ľudí odsúdime. Niekedy sa aj veľmi snažíme, ale nijako nevieme nájsť nejakú poľahčujúcu okolnosť. V skutočnosti na tom nezáleží. Porozumenie nám veľmi pomôže- napr. kolegovia sa prestanú hnevať na kolegu, ktorý mešká 2 hodiny do práce bez upozornenia a oni museli zaskakovať za neho, keď sa dozvedia, že bol odviesť muža, ktorý skolaboval pred jeho domom do nemocnice. Ak aj nerozumieme konaniu toho druhého a nevychádza nám z toho nič dobré, veľmi pomôže vycúvať z pozície sudcu. Tá patrí Bohu. Musíme sa naučiť povedať si: „Nebudem nikoho súdiť, to nie je moja úloha. Mojou úlohou je robiť dobro.“ Tak sa začneme cítiť omnoho slobodnejší a prestanú nás trápiť myšlienky hnevu a posudzovania.

    (Tieto riadky sú vo veľkej miere inšpirované výbornou knihou Maxa Lucada: Láska hodná dávania)

Keď v nás začne rásť trpezlivosť stanú sa s nami 2 dôležité veci

1.Ľudia v nás môžu vidieť Boží obraz

„Pán je trpezlivý.“ 2Pt 3,9 Ak niekomu preukážeme trpezlivosť a čím viac opakovane, tým viac sa môže pozastaviť nad otázkou: „Prečo je tento človek so mnou taký trpezlivý? Prečo mi preukazuje dobro? A našou odpoveďou by malo byť: „Boh má so mnou omnoho viac trpezlivosti. Túžim Ho aspoň trochu nasledovať.“

2. Otvoria sa dvere ďalším atribútom lásky – láskavosti, miernosti, vernosti...

Byť trpezlivým je iba začiatok. Môžeme trpezlivo čakať, ale nedopriať tomu druhému slová povzbudenia, útechy, odpustenia... a tu prichádza dobrotivosť, miernosť, zhovievavosť, ktoré naplnia lásku tak, ako má byť.

Môžeme začať už dnes :) Pomodlime sa modlitbu za trpezivé srdce každý deň počas tohto týždňa a pozorujme, čo sa s nami stane:

MODLITBA ZA TRPEZLIVÉ SRDCE

Zamyslenie pre 2. pôstny týždeň: Pôstna výzva lásky 2- BEZHRANIČNÁ DOBROTIVOSŤ

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
[...] Ak áno- prečítajte si pôstnu výzvu na 1. pôstny týždeň : Premieňajúca Trpezlivosť [...] Čítať viac
Odoslané 4.3.2020 14:31.