Dianie vo farnosti

« Späť

Veľká noc 2016 v našej farnosti

Veľká noc 2016 v našej farnosti

Nachádzame sa na konci obdobia veľkého pôstu, ktorý trval 40 dní. Počas týchto dní sme mohli prichádzať na slávenie svätých dní a osláviť Ježišove utrpenie a smrť.

V súvislosti s Veľkou nocou by som mal písať najmä v duchovnej rovine. Chvem však vyjadriť vďaku nášmu Pánovi, že nám požehnal počasie, ktoré nám umožnilo prichádzať na program svätého trojdnia.

Zelený štvrtok zanechal v kostole obnažené oltáre, najmä však ticho zvonov. Od tohto večera zvony nezaznejú až veľkonočnú vigíliu. V tento večer sme si pripomenuli, že Ježiš zostal v Getsemanskej záhrade sám - napriek prísľubu od svojich najvernejších, že s nám zostanú, napriek tomu, že učeníci cheli bdieť, no slabá vôľa a nočné ticho spravili svoje - i Šimon Peter - zaspali.

Zobraziť fotogalériu udalostí zo Zeleného štvrtku

Veľký piatok začal modlitbou svätého ruženca v kostole, po ňom nasledovala krížová cesta v uliciach Záhorskej Bystrice, ktorá zakončila v parku pri kostole. Poobedné obrady Umučenia a smrti nášho Pána nám pripomenuli, ako sa niekoľko ľudí nechalo oklamať zlom a nechali cez seba pôsobiť násili, ktoré prinieslo iba utrpenie a ďalšie utrpenie. Vďaka Ti, Pane za dar poznania, že nevidíme utrpenie a smrť ako posledný krok, ale že práve v utrpení môžeme vidieť Lásku, nie však ľudskú, ale čistú.

Zobraziť fotogalériu z krížovej cesty
Zobraziť fotogalériu obradov Veľkého piatku

Biela sobota - Ježiš je pochovaný, hrob je zatvorený. Celý deň máme možnosť prísť do kostola a pokloniť sa sviatostnému Ježišovi v Eucharistii. Celý deň saom cítil akési... ticho. Ticho, ktoré však predpokladá príchod niečoho veľkého.

Zobraziť fotogalériu z poklony pri božom hrobe

Obrady zmŕtvychvstania na bielu sobotu začali večer za úplnej tmy. Ale Kristus, svetlo sveta, prichádza na svet aby všetkým nám ukázal, že smrti sa netreba báť. Áno, je bolestná, avšak práve cez bolesť bol vykúpené otvorenie nebeskej brány pre každého jedného z nás!

Zobraziť fotogalériu obradov zmŕtvychvstania

Veľkonočná nedeľa - deň začal posvätením pokrmov - Paschy a nasledovali slávnostné omše, na ktorých hlasno zaznelo radostné ALELUJA! Nasleduje Veľkonočná oktáva, jedinečný týždeň, v ktorom sa slávi každý deň ako nedeľa. Úžasné tajomstvá!

Zobraziť fotogalériu zo svätej omše na veľkonočnú nedeľu

 

Odkazy na videá