Dianie vo farnosti

« Späť

Benefičný koncert Miroslava Dvorského a hostí

Benefičný koncert Miroslava Dvorského a hostí

Tradičný trojkráľový koncert v nedeľňajších večerných hodinách bol veľmi príjemným zážitkom v čase, keď sa vianočné obdobie už pomaly blíži ku koncu. Veľká vďaka patrí maestrovi Miroslavovi Dvorskému, ktorý si aj tentokrát našiel čas a ochotne sa podelil so svojím vzácnym darom – spevom. Na klavíri ho sprevádzal dlhoročný priateľ Daniel Buranovský a pozvanie prijal zbor ADOREMUS pod vedením Dušana Billa.

 

Tohtoročný benefičný koncert bol výnimočný tým, že sme mali možnosť vypočuť si úryvok z veľbásne PROGLAS, ktorej autorom je sv. Cyril. Úryvok z nej predniesol Jozef Šimonovič.

Preto čujte, Slovania, toto:
Dar tento je naozaj od Boha daný,
dar boží je darom spravodlivým,
dar boží dušiam, nikdy nehynúci,
tým dušiam, ktoré ho príjmu.
Čujte teraz svojím rozumom,
čuj že, všetok ľud slovanský,
čujte Slovo, od Boha prišlé,
slovo kŕmiace ľudské duše,
slovo posilňujúce srdce i rozum,
slovo umožňujúce poznanie Boha.

Zjednodušene možno povedať, že Proglas je chválou vzdelanosti, múdrosti a písma, a to nielen samoúčelne, ale ako prostriedku poznávania sveta - teda Boha a božej múdrosti. Ako liturgické jazyky sa dlho používali len hebrejčina, gréčtina a latinčina. Staroslovienčina prelomila na istý čas toto obmedzenie, ktoré bolo úplne zlomené až reformáciou. Proglas vysvetľuje, že čítať a študovať Božie slovo je potrebné v jazyku, ktorému rozumieme, pretože ťažko veriť v Boha, ktorému ľudia nerozumejú.

Atmosféra bola jedinečná a po skončení koncertu sa konalo v priestoroch fary aj malé agapé.

 

prejsť do fotogalérie

Odkazy na videá