Dianie vo farnosti

« Späť

Spoločne sme prežívali veľkonočné tajomstvá

Spoločne sme prežívali veľkonočné tajomstvá

Veľká noc, hoci je už vopred známe, čo sa udeje, aký bude mať program, vie ponúknuť vždy niečo nové, do popredia vystúpia práve tie veci, prostredníctvom ktorých sa nás chce dotknúť Boh. Náš Boh sa nás chce dotknúť dnes, teraz.

Veľkú noc som tento rok prežíval dosť osobne. Počasie vonku tomu len pridalo. Cestou do kostola počas obradov, ktoré tento rok prebiehali v kostole, mi vždy zostalo chladno. Pritom som si však uvedomil, že pri zatknutí Ježiša v Getsemanskej záhrade sa ho nespýtali, či mu nie je zima, alebo pred veľradou mu mik neponúkol deku pre prípad... Nie. Ježiš bol ten posledný, koho by sa pýtali! Ale... opýtal by som sa ho ja, keby som tam stál? Napríklad ako Veronika - vedel by som mu podať ručník? Alebo by som bol jedným z davu, ktorý jednej týždeň kričal Hosanna! a ďalší týždeň Ukrižuj ho! ? Ťažká otázka.

Pri pohľade na kríž to celé musím brať osobne, inak sa ani nedá. Veď tam na kríži visí ten, ktorého zabili, môj Boh! Môj, pretože je Priateľ! Môj, pretože mne osobne vdýchol Ducha, ktorého mám, dal mi všakovaké dary, ktoré môžem využívať. Môj, pretože zachránil mňa, aby som žil, aby som neskončil niekde v nenávratne, kde je síce teplo, ale inak celkom prázdno - bez Neho.

Vôbec sa nečudujem niektorým ľuďom, že neuznávajú môjho Boha, veď ako sa len všemocný Boh môže nechať chytiť a nechať zabiť, navyše takou potupnou smrťou... Sám tomu nerozumiem, keď hľadám dôvody a logické súvislosti (tu je len jediná odpoveď, a to nekonečná Božia láska), napriek tomu verím. Verím, že práve toto bol spôsob, prostredníctvom ktorého sme boli zachránení VŠETCI! Verím, pretože vidím ovocie Božskej lásky aj dnes medzi ľuďmi. A to znamená, že Ježiš je prítomný, je tu stále s nami, aj keď ho niekedy nevidíme, hľadíme totiž iným smerom, alebo sme si neumyli oči.

Práve je jeden z dní veľkonočnej oktávy a vo mne ozýva radosť z udalostí posledných dní - najmä z veľkonočnej vigílie. Bola to nádherná svätá omša, počas ktorej sa toho udialo veľa a veľa....

Prajem Vám všetkým naozajstnú radosť zo zmŕtvychvstania nášho Pána. Nech je tento čas požehnaním pre všetko, čo budete robiť.

 

prejsť do fotogalérie - Zelený štvrtok

prejsť do fotogalérie - Krížová cesta na Veľký piatok

prejsť do fotogalérie - Obrady Veľkého piatku

prejsť do fotogalérie - Veľkonočná vigília

prejsť do fotogalérie - Svätenie paschy

prejsť do fotogalérie - Veľkonočná nedeľa

Odkazy na videá