Dianie vo farnosti

« Späť

Veľká noc 2014

Veľká noc 2014

Býva počuť, že náboženstvá prinášajú násilie a zneužívanie všetkého druhu. Jedná sa ale o povrchné hodnotenie, ktoré býva ovplyvnená krytými politickými, hospodárskymi či ideologickými záujmami. A tieto nemajú nič do činenia s pravým posolstvom náboženstva, ktoré sa kati neštítia pošpiniť či zneužiť.

Skutočnosť je tá, že náboženstvo človeka otvára novému životu, ktoré nielen hlása, ale aj sprítomňuje. A kresťanstvo je v tomto neporovnateľné: nielen učí a ukazuje vzor, ale aj napĺňa človeka vnútornou silou, aby to dosiahol.

Pápež František začal svoj prvý dokument slovami: Radosť z evanjelia. A túto radosť je na ňom vidieť, ba dokonca z neho vyžaruje a upokojuje okoloidúcich. On sám hovorí, že táto radosť, ktorá je opakom individualistického smútku, pramení z posolstva Ježiša Krista, ktoré – ak pravdivo poznáme a ho prijmeme – naplňuje srdce i život tých, ktorí sa Ním nechávajú oslobodiť od hriechu, vnútornej prázdnoty a osamotenia. „S Ježišom Kristom se vždy rodí a obrodzuje radost“, hovorí.

Vianoce nám povedali, že Boh má záujem o človeka a prichádza preto, aby ho urobil šťastným. Veľkou nocou chce zasa Boh ľudstvu zmietanému prázdnymi sľubmi a klamstvami mocných povedať, že v tejto láske k človeku ide až do krajnosti: je ochotný prijať na seba dôsledky ľudskej bolesti a temnoty, aby človek mohol žiť pokojný a radostný život. Je to jeho život a Ježiš ho chce darovať všetkým nám.

Prajem Vám radostnú Veľkú noc!

 

Ľudovít Pokojný

Odkazy na videá