Veľmi odporúčam blogy o rodine, manželstve a výchove mojej drahej manželky.

« Späť

Nie je práca ako práca

Nie je práca ako práca

Poznáme to. Letné študentské prázdniny pred nami, dlhé dni voľného času, ktoré chce každý využiť čo najhodnotnejšie. Niečo zažiť a popri tom si aj niečo zarobiť. Hlavne sa nenudiť. V iných prípadoch sme neboli schopní nájsť si dobre platenú prácu niekde v našom okolí a tak sme okúsili šťastie zamestnať sa v zahraničí. Veľakrát pod vidinou rýchleho zárobku, či neopakovateľného dobrodružstva v zaujímavej krajine, si neoveríme miesto a osoby, ktorým sa chceme zveriť do rúk. Niekedy však ani tá najprofesionálnejšia pracovná agentúra nedokáže predpokladať zvrat očakávaných skutočností a jednoducho sme v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.


Príbeh, ktorý má ďaleko od rozprávky

Jana pochádza z malého mesta na strednom Slovensku. Po skončení školy si našla cez legálnu agentúru prácu v Českej republike, keďže v lokalite, kde bývala, bola veľká nezamestnanosť a nemala žiadnu šancu sa tam zamestnať. V ČR pracovala ako pomocná sila v kuchyni v jednej reštaurácii. Tam sa zoznámila s kamarátkou, ktorá mala priateľské kontakty v Nemecku.


Namiesto čašníčky spoločníčkou

V jeden deň dala Jane ponuku odísť za tou istou, ale lepšie platenou prácou do Nemecka, keďže jeden z priateľov tam vlastnil reštauráciu. Hneď po príchode do Nemecka, jej vzal majiteľ reštaurácie doklady s tým, že jej tam musí vybaviť pobyt a pracovné povolenie. Viac svoje doklady však nevidela. Miesto pomocnej práce v kuchyni jej ponúkli robiť čašníčku, čomu sa celkom potešila. Po pár dňoch ju začali nútiť robiť spoločníčku, barovú tanečnicu a striptérku, čomu sa bránila. Muži v klube ju začali zastrašovať a vyhrážať sa jej bitkou. Neustále jej šli v pätách. Chcela ujsť, ale nevedela nemecky, nemala doklady a tiež nevedela, kde presne sa nachádza. Muži v klube ju nútili piť veľa alkoholu a v jeden deň ju znásilňovaním zlomili. Potom jej agresívne nariadili, koľko im musí denne odovzdať peňazí z práce prostitútky.

Nakoniec našla pomoc

Takmer po roku sa jej podarilo ujsť za pomoci jedného zákazníka, ktorý ju odviezol na políciu. Keďže už vedela viac nemecky, polícia vyrozumela, že v jej prípade ide o obchodovanie so ženami v oblasti nútenej prostitúcie, preto ju zaradili do projektu, ktorý pomáha obetiam obchodovania. Tento charitný projekt jej zabezpečil anonymné bývanie s utajenou adresou, stravu, oblečenie, pomoc psychológa, finančnú pomoc, osobnú asistenciu, lekárske vyšetrenia, sociálne poradenstvo pri vybavovaní dokladov, podporu pri hľadaní novej práce. 

Mládež by mala vedieť, o čo ide

Janin príbeh je iba jeden z mála svedectiev o skúsenosti s nútenou prostitúciou. Nie každý ma však to šťastie, aby sa vymanil spod násilného teroru a nie každý príbeh sa končí šťastne. O mnohých nemáme dokonca ani poňatia, veľa obetí sa hanbí o tom verejne rozprávať a vyhľadať pomoc. Mnoho prípadov je však aj takých, ktoré z tohto stavu nemajú východisko, sú obeťami nútenej práce, nútenej prostitúcie, jednoducho obeťami obchodovania s ľuďmi. Projekt Stop obchodovaniu s ľuďmi funguje na Slovensku už druhý rok a jeho cieľom je prevencia, vyhľadávanie a reintegrácia klientov, ktorí sa stali obeťou obchodovania. Je dôležité, aby najmä mládež formou preventívnych prednášok získala základné poznatky v tejto oblasti, pretože tento problém tu je a je potrebné vyvolať zmenu v postoji od ľahostajnosti k ochrane seba samého a iných.


Ivana Pástorová, Andrea Bezáková /sr. Bohdana, CJ/

Ak máš osobnú skúsenosť alebo sa chceš dozvedieť viac, poradiť sa s odborníkom,
kontaktuj:
Mgr. Andrea Bezáková /sr. Bohdana, CJ/
Mob.: +421 918 994 754
E-mail: stoptrafficking@charita.sk
Viac na www.charita.sk


Tento projekt založila SKCH podľa vzoru projektu Magdala v Českej katolíckej charite, vďaka podpore Ministerstva vnútra SR.
V rámci Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi financovaného Ministerstvom vnútra SR prevádzkuje IOM (Medzinárodná organizácia pre migráciu) od 1. júla 2008 Národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi s telefónnym číslom: 0800 800 818.
Viac na www.iom.sk
 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Nie je práca ako práca... tento príheh ma zaujal, nie len preto, že aj ja som nezamestnaná, ale ako sa dá zarobiť v zahraničí.
Opísanie situácie spomínanej Janky ma oslovilo v tom ako sa ľahko dá dobehnúť človek, ktorý v dôvere si nechá nahovoriť, že je to lepšie, odovzdá doklady a už sa nedá vrátiť...
Podstatné je tu opísané ako z toho von, kde hľadať pomoc, že nakoniec sa dostala na políciu, uverili jej a dostala sa do projektu ochrany...aj medzinárodný projekt, aj charita.
Týmto chcem poďakovať autorovi príspevku, že otvoril tak pálčivú tému obchodovania so ženami aj s konkrétnou pomocou.
Kiežby si to mohli prečítať mnohí, aby sa svet zlepšil v tejto oblasti.
Ochranu Panny Márie Sedembolestnej Vám vyprosujem v modliltbách.
Eva
Odoslané 9.1.2012 10:40.

 

Momentálne píšem adventné zamyslenia pre mužov zamerané na mužskú identitu a spiritualitu: rok 2018, rok 2017rok 2016, rok 2015, rok 2014.