« Späť

Pokušenia, alebo nedeľa - Deň Boží

Pokušenia, alebo nedeľa - Deň Boží

Pokušenia nám skrsnú v hlave najskôr ako myšlienka, ktorú buď hneď zaženieme ako niečo veľmi zlé, alebo sa ňou začneme v mysli zaoberať, pohrávať ako mačka s myšou. Keď začneme koketovať s pokušením, už je len malý krôčik ku tomu, aby sme dospeli od pokušenia k činu.

Čím je naša ľudská prirodzenosť slabšia, a nepodporujeme ju modlitbami, posväcovaním života, stálou prítomnosťou Ježiša v našich srdciach, tým odolávame pokušeniam menej a menej. Otupujeme si svedomie a môže sa stať, že aj veľmi podstatné veci v živote pokladáme za banalitu.

Za banalitu v našich životoch pokladajú všetci zamestnávatelia, ktorí nútia ľudí pracovať v nedeľu a v prikázané sviatky. Mne sa zdá, akoby sa tým nikto nezaoberal. Ak chceš, pracuj, ak nechceš, tvoja vec, veď môžeš kedykoľvek odísť. Kde v tomto všetkom je naše svedomie, ktoré nám káže dodržiavať nedeľu ako prikázaný sviatok a svätiť ju?

Naša doba speje k pohanstvu. Darmo sa budeme biť v prsia, akí sme my katolíci, aká sme my katolícka krajina, keď zanedbávame v srdci tak dôležité Božie prikázania. Veď svedomie mi nič nevyčíta, všetko je v pohode. Ba naozaj?

Pracujem v službách nevyhnutných na prežitie. Myslím, že tak by sa dala definovať práca v potravinách. Zamestnávatelia, obchodníci, predajcovia ponúknu svoje služby ľuďom v nedeľu v luxusnom čase, nadpriemernom, „ako bývalo zvykom“, teda iba v dopoludňajších hodinách, ktoré sa dali ako – tak prežiť, a otvorí svoje predajné priestory v nadštandardnom čase, takmer celý deň. Ľuďom hodí ponúknutú rukavicu a čaká na úlovok. A návnada zaberá.

„Ja som Pán, Boh tvoj! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal“.

Jasné, presné, stručné. Ak idem v nedeľu do obchodu, klaniam sa svojmu bruchu. Viem, nedá sa to zovšeobecňovať všade a na všetkých, lebo môžu byť aj výnimočné, vyhrotené situácie, kedy sa mi nedalo skôr nakúpiť, ale ak sa z môjho pokušenia ísť v nedeľu nakupovať, stane pravidlo, musím si naozaj vstúpiť do svedomia, čo, alebo kto sa stal mojím bohom. Obchodníci ponúkajú – hodia návnadu, ale je len na nás, či sa jej chytíme. Prijať v mysli myšlienku, ako pokušenie, typu: „Veď keď je už raz otvorené, tak idem“, nie je správne. Musím si v hlave stanoviť priority, tak, ako so všetkými pokušeniami, s ktorými prídem do kontaktu. Predávajú sa cigarety, sama rozhodnem, či po nich siahnem a začnem si mrzačiť život. Z regálov obchodov sa mi ponúka alkohol. Sama rozhodnem, či sa budem chcieť stať na ňom závislou. V nedeľu je v obchodoch otvorené – sama rozhodnem, či budem otrokom svojich chúťok, pôžitkárstva, brucha, tela...

Ľudia sa stali závislými na svojich potrebách. Nerobme si však z potreby nakupovania v nedeľu nutnosť. Nakúpiť sa dá predsa v predstihu, učme deti účelne hospodáriť s časom. Učme ich, že nie je samozrejmé ísť v nedeľu na nákup. Samozrejmé je v nedeľu vzdávať Bohu česť a chválu. Prežiť deň s rodičmi. Nech ďakujú Bohu za to, ak majú mamu v nedeľu doma a môžu sa s ňou porozprávať, že nemusia mať studený obed tak, ako deti všetkých mám, ktoré slúžia v nedeľu v práci, lebo musia...

Je veľmi potrebné uvedomiť si, že nakupovaním v nedeľu podporujeme nedeľný predaj. Že zo všetkých dní sme si vybrali práve tento deň, že nám veľmi vyhovuje a že sme s ním nadmieru spokojní. Prečo by mal obchodník zavrieť, keď sa mu v podnikaní darí? Nikdy nezatvorí v nedeľu, lebo dopyt, požiadavky zo strany zákazníkov rastú a on im predsa len vychádza v ústrety. Nik si neuvedomí, že práca v nedeľu je práca otrokárska. Je nad rámec 3. –tieho Božieho prikázania:

„Človeče, spomni si, aby si deň sviatočný svätil“. Povedzte nám, predavačom, ako ho máme svätiť my, ktorí sme nútení v nedeľu pracovať? Nepracujeme v sektore, žeby sme zachraňovali ľudské životy. Kde a u koho si máme my uplatňovať výhradu vo svedomí? Predavači, predavačky, prosím, zobuďme sa! Kto nám vydobyje naše ľudské práva, ak my budeme mlčať?

Ľudia, prosím vás, nepodporujte svojimi nákupmi prácu v nedeľu, lebo podporujete otrokárstvo. Ste otrokmi svojich potrieb. Vzoprite sa im, pevní vo viere, že bez nakupovania v nedeľu prežijete!

Prosím vás, uvedomte si, že sa veľmi skvalitnia vaše životy. Uvidíte, že ak sa vrátite k duchovným hodnotám, ozdravia sa vzťahy, manželia budú mať zrazu navzájom na seba čas a deti budú vidieť vo svojich rodičoch vzor, že si ctia duchovné princípy založené na kresťanských zásadách.

Spomeňte si, prosím, na všetky mamy, čo vás v nedeľu obsluhujú a nemôžu byť doma so svojou rodinou.

Je na každom, každučkom z nás, či sa rozhodne kráčať v ústrety dobra pre všetkých.

Uverte, prosím, že ak sa prestane nakupovať v nedeľu, obchody sa zavrú. Ani jeden zamestnávateľ nebude platiť zvýšené náklady na chod svojich prevádzok, a svojim zamestnancom dožičí žiť život Božích detí.

Prosím, zažeňme pokušenia, ktoré nás oberajú o pokoj duše. O stretnutie so živým Bohom, ktorý nás čaká v chráme.

Ja nechcem byť otrokom. Ja chcem vidieť zmysel svojej práce. Moja práca je služba ľuďom, vybrala som si ju dobrovoľne a s veľkou láskou ju aj vykonávam. Ale svoju službu nechcem v nedeľu povýšiť nad službu Bohu.

Prosím vás, spomeňte si na mňa, a na stovky, tisícky žien, keď budete chcieť ísť v nedeľu na nákup. Spomeňte si na nás, moderných otrokov, ktorých hlas zdola nikto nepočuje. A zostaňte doma, nakúpite si predsa v pondelok, utorok, stredu, štvrtok, piatok, sobotu...

Šesť dní dal Boh človeku, iba jeden si nechal pre seba. Tak Mu ho venujme z celého srdca, duše, i mysle.

A uvidíte, ako budú naše životy mocne Bohom požehnané. Vráti sa láska, ohľaduplnosť a milosrdenstvo do našich sŕdc. Tak nám v tom, Pán Boh, pomáhaj!

 

obrázok: Google

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Netajím sa s tým, že rada nakupujem, čiže nakupovanie je pre mňa relax. Ale súhlasím so stanoviskom Evičky a nedeľu prenechávam na oslavu Boha, a nie môjho ega.
Odoslané 23.5.2014 15:59.
Nepovažujem to za slušné, keď po nákupoch v kostole zastavujú veriaci ľudia na svätej omši aj s nakúpeným tovarom v igelitovej taške.
Odoslané 24.5.2014 17:10.
Veľmi si želám, aby sa to stalo skutočnosťou. Nedeľa - deň Pána. Nech nám Boh pomáha, aby sme si uvedomili a dali najavo, že naše srdce je u Pána. Veď MY SME TO, čo dovolia, aby iní pracovali pre NAŠE EGO.
Odoslané 24.5.2014 17:23.

Celý profil
Ž95,1 Poďte, plesajme v Pánovi, oslavujme Boha, našu spásu.

Eva patrí aj do:

Priatelia

Štefan Hrbček
Ján Pankovčin
Martin Lojek
Anna Lojeková
Robert Krett
Martin Majda
Marcela Bagínová
Eva Baranovičová
júna 19
Daniel Ruščák komentoval príspevok od autora Eva Vráblová, blog Bohu vďaka!....
12:22
októbra 21
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Rodičia, viete, čo si vaše deti kupujú na desiatu?.
15:19
mája 4
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Deti - ako plod manželskej lásky.
11:53
apríla 16
Eva Vráblováaktualizovaný blog, Súcitíme.
12:27
Eva Vráblováaktualizovaný blog, Súcitíme.
12:19
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Súcitíme.
12:13
apríla 12
Eva Vráblováaktualizovaný blog, Priatelia sú hviezdy na nebi.
17:43
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Priatelia sú hviezdy na nebi.
17:39
apríla 10
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Milujem, milujem svoj život.
17:22
apríla 8
Eva Vráblová napísal nový príspevok, blog Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších....
16:42
Odoberať aktivity Eva Vráblová. (Otvorí sa v novom okne)