Blog

« Späť

Prečo sa žena rada do všetkého montuje

Prečo sa žena rada do všetkého montuje

Manžel montuje a ona idúc okolo nezabudne podotknúť, že možno bolo lepšie dať to o milimetrík vyššie... Zanedlho už stojí a pozerá milovanému mužíčkovi cez plece a v peknej hlavičke sa rýchlo tvorí predstava a rastie túžba len troška pridržať ten skrutkovač ... alebo ešte lepšie vyrvať mu ho z ruky a skúsiť to sama...

Vôbec nejde o to, či ide o mužské, či ženské práce. Muži radi montujú a ženy sa radi montujú :) Nuž, a toto býva veľmi často zdrojom nie najpríjemnejších chvíľ - hoci je to len malé nedorozumenie. Logicky to vyzerá, akoby žena týmto postojom a správaním chcela dať najavo, že ON je taký neschopný, že ONA - stvorenie, ktoré danú vec ani nikdy neskúsilo, ju aj na prvý krát urobí lepšie ako on. Zároveň je to ten neblahý pocit muža, že má o ňom biednu mienku a že ho neustále kontroluje a kritizuje ( lebo každá pripomienka je v takých prípadoch kritika :) ). A oheň sa pomaličky rozhára na streche rodinného domu...

Za tým všetkým logickým je však niečo hlbšie čo nám môže uniknúť - a to podstata toho, ako bola žena stvorená. Žena je jednoducho mužova pomocnica. Má to v DNA, a preto ju "trhá" pomáhať so všetkým, čo robí jej muž. Robí to z lásky, nie z nedôvery. Je šťastná, keď môže byť so svojím mužom, byť pri ňom a s ním a nielen vedľa neho. Samozrejme, nesmie zabudnúť, že vziať VŠETKO do svojich rúk už nie je pomoc, ale vytisnutie muža z jeho miesta - a to je presný opak toho, čo chcela - lebo jej úmyslom úprime bolo spríjemniť, pomôcť a podporiť.

 
Určite, nie je jednoduché zvyknúť si žiť v úplnom tandeme, nie je samozrejmé užívať si novú pomoc tam, kde by to človek zvládol dokonale sám, tak ako aj pre tú žienku je zrazu (a dlho) veľkým prekvapením mať nového lídra aj vo veciach, kde sa parádne vyzná :)  
 
Ježiš prišiel, aby nám daroval a vydobyl život a aby sme ho mali hojnejšie. Verím, že užívať si spoločný život je jedným odtienkom tohto hojnejšieho života.