Profile

Farnosť Lomnička
21 zaregistrovaných užívateľov
1 zapojených komunít
0 zapojených rodín
Miestny správca:
Mgr. Martin Pasiar
Kapláni:
Mgr. Jozef Gorčák
Kontaktné informácie

Vitajte na stránkach farnosti Lomnička

Vitajte na oficiálnych stránkach farnosti Lomnička.

 

Farnosť Lomnička je špecifická tým, že ju obývajú z 99% rómovia. Preto aj duchovná služba vo farnosti zohľadňuje túto okolnosť a je zameraná na evanjelizáciu a základy kresťanského života.

~~~~

 

Stránka má prehľadnú a jednoduchú štruktúru, aby sa návštevník dostal k potrebným informáciám. Ak ste nenašli čo ste na stránke hľadali, neváhajte použiť naše KONTAKTY.

Farnosť LOMNIČKA rešpektuje legislatívu o ochrane osobných údajov. Viac sa dočítate TU

Sväté omše máme zvyčajne takto:

Pondelok     18:00

Utorok          18.00

Streda           7:00

Štvrtok         18:00

Piatok          18:00

Sobota           8.00

Nedeľa - 9.00 a 11.00

 

Medzi nami žije veľa ľudí, ktorí majú túžbu pomáhať druhým. Ak patríš medzi nich, TU nájdeš inšpiráciu na konkrétnu pomoc.

 

Vždy v prvý piatok v mesiaci slávime svätú omšu obetovanú za našich dobrodincov. Pán Boh nám posiela veľa dobrých ľudí ktorí sa za nás modlia, obetujú a pomohli alebo pomáhajú nám tiež materiálne. O niektorých vieme, ale mnohých nepoznáme. Za nich všetkých sa modlíme a za nich a na ich úmysly obetujeme svätú omšu vždy v prvý piatok v mesiaci, prípadne niektorý z najbližších dní.

Blogy

« Späť

Ako som videl zomierať človeka v Lomničke

Ako som videl zomierať človeka v Lomničke

Vošiel som do izby a tam 20-30 ľudí, rodina zomierajúceho. A vo vedľajších izbách sú ďalší príbuzní. Stoja, sedia, rozprávajú sa, dve ženy sú blízko pri umierajúcom - hladia mu ruky i nohy. Keď som vošiel všetci sa postavili a dávajú mi stoličku, aby som si sadol. Predtým však ako si sadneme a porozprávame sa – modlíme sa za zomierajúceho a dávam mu sväté prijímanie. Veľká milosť pre človeka, odísť z tohto sveta takto. To takto chápem v prvom rade, že mal milosť prijať sväté prijímanie a v druhom rade, že toľko ľudí bolo pri ňom.

Pre porovnanie - mnohí ľudia zo Slovenska chodia opatrovať do zahraničia starých a chorých ľudí. Iste to poznáte. Obdivuhodná služba. Ale, kde majú oni rodinu? Či tí starí ľudia, nemajú svoje deti? Majú. Ale nedokážu si ich vziať k sebe ani len na Vianoce. Zabudli, kto im plienky vymieňal? Pripomína mi to otca Goriota.

Chcel som sa s vami podeliť o tento pozitívny zážitok, ktorý nám môže byť veľkým povzbudením.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Radosť zomierať.

smrť sa odsťahovala
do nemocníc
do ústavov
bolesti sa snažíme vyhýbať
za každú cenu

Fakt?
Nieje to tak
že vlastnú smrť sme vyhnali
a smrť iných sa presťahovala do našich obývačiek a útočí na nás z TV obrazovky
Aby sme si na ňu tak zvykali, že sa nás netýka
nechávame si vymývať mozog
a zabudli sme si umyť oči
aby sme videli
čo je správne

Bravó bratia Rómovia z Lomničky, znovu ste nás zahanbili!
Pripomínate mi kardinálov, ktorí sa zhromaždili okolo umierajúceho Jána Pavla II.
...
Ďakujem za príklad
Odoslané 19.1.2012 9:58.
Nadherne ste to opisali, veru, preto som to napisal, lebo aj ja vidim, ze mame sa co od Romov ucit - nie je tu len vsetko negativne, akoby nas chceli niektori presvedcit.
Odoslané 20.1.2012 12:55 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Andrej Rusňák
Som birmovným otcom jednému rómovi z Ľubice.Volá sa Vlado Gabčo.Vedie modlitebnú skupinu v rómskej časti Ľubice.Viedol tam evanjelizačné stretnutia.Mám ich nahrate na videu.Pán Ježiš povedal:Nikto nieje doma prorokom.Aj tu to plati.Tragádiou je,že nedokážeme ich podporiť.Každý si hrabe na vlastnom piesočku.Na to sú rómovia veľmi haklivý.Každý z nás si myslí,že on je ten najsprávnejší,čo vedie rómsku komunitu.Keby sme dali hlavy dokopy,pochopili by sme,že je potrebné aby rómske modlitebné spoločnosti navštevovali spoločnosti v iných farnostiach.Pripraviť program,s ktorým by vystupili v inej farnosti.Mali by sme byť flexibilní.Potom by sme zabránili tomu,aby nám rómovia prechádzali do rôzných siekt.Chválime sa,koľko rómov v Križovej Vsi je veriacích katolíkov.No klameme sami seba.Vedľa mňa majú modlitebnňu jehovisti.Vidím koľko ich tu z K.Vsi chodí.Na pošte sa schádzajú tiež nejakí sektari.Z K.Vsi ich tu zvážajú autobusy.Tak sa neklamme a povedzme pravdu koľko je veriacích v K.Vsi.A sektári naplno pracujú všade.Aj v Ľubici.Je problém tam uskutočniť ďalšie evanjelizačné stretnutie.Tak spíme ďalej.Zachvíľu zistime,že ešte nedávno rómovia kresťania katolici, sú už v sektách.Problém je v tom,že som len laik.A názor laika ktorý nieje "varený pečený" v našej fare má asi takú vahu,ako keby hádzal hrach o stenu.
Odoslané 20.1.2012 16:57 ako reakcia na Martin Majda.
Viete tazko mi je posudit tuto situaciu, nepoznam Krizovu Ves az tak dobre, ale viem, ze tam robia naozaj velmi dobru pracu a chodia aj po okolitych dedinach a evanielizuju - skuste s p. kaplanom Hrbcekom o tom pohovorit. Pamatam v modlitbe
Odoslané 20.1.2012 17:32 ako reakcia na Andrej Rusňák.
Presne tak. Keď spočítame koľko rómov a koľko nerómov je v starobincoch, môže nás to riadne zahanbiť. Ich spoločenstvo je veľmi povzbudzujúce. Veľmi často zabúdame na to, čo podstatné- myslím, že im sa to stáva menej.
Odoslané 20.1.2012 18:01 ako reakcia na Martin Majda.
Andrej Rusňák
Ponáhľal som sa na misie do kostola.Ospravodlňujem sa za slová,varení,pečení.Presnejší výraz by bol,vybraní ľudia okolo farského úradu.Som veľmi rád,že k ním nepatrím.To čo sa deje okolo farského úradu je komercia.Ja neviem,koľko veriacích rómov zostáva v Križovej Vsi.No bývam v susedstve modlitebne jehovistov.Aj dnes som videl,koľko rómov odťiaľ vychádzalo.Keď ideme do kostola,nad poštou je miestnosť,kde sa schádza nejaká ďalšia sekta.Videl som,ako autobus zváža rómov z Križovej Vsi V .Križovej Vsi sú aj rómovia nezaradení.Keď to odpočítam od celej komunity,tak mi ich veľa nezostáva pre Katolickú cirkev.
Vážený duchovný otec.Ja som si povedal,že moja noha nevstúpi do kancelárie farského úradu.Dôvod? Bol som tam tri krát.Vždy som sa správal s úctou k pánovi fararovi.No to čo som si vytrpel,neprajem nikomu.z jeho strany som bol vystavený ponižovaniu a urážkam.Boli tam pekné a mladé ženy.Tak sa potrebpval predvádzať,akú má on moc.A to hovorím len za seba. Mám 62 rokov.Ja si nedovolím ani keď je to kňaz,aby ma ponižoval a urážal.Musel som to strpieť,lebo to bolo na pôde farského úradu.Aby som bol pravdivý,musím napísať,že s veľkou nevôľou prijímam kňazov pri posviacké domov.Musím sa veľmi zdržiavať a sebazapierať.No moja manželka to chce.Ak by to zaležalo na mne,ja by som do môjho domu naších kňazov nevpustil.Môj dom navštevujú kňazi z iných farnosti, ktorých s radosťou prijímam. Preto som vážený duchovný otec na to upozornil Vás.Ak budete mať záujem sa poradiť o rómskej otázke,som Vám kedykoľvek k dispozicii.Môžem Vás napojiť aj na môjho birmovného syna /róma/ Ja chcem hovoriť s kňazom vecne,kde si budeme vážiť jeden druhého.Nie sa navzájom ponižovať a urážať.Prajem požehnaný deň.Pokoj a dobro Andrej Rusňák.
Odoslané 22.1.2012 13:07 ako reakcia na Martin Majda.
Ja verim, ze s Bozou pomocou sa to vsetko podariemoticon vsetky tieto skutocnosti vkladam do modlitieb
Odoslané 22.1.2012 13:33 ako reakcia na Andrej Rusňák.
Ondrej Anton Miškovič
No tak tu sa musím našich kňazov zastať, chtiac či nechtiac patrím k tým, ktorých ste označili za "bližšie k farskému úradu" :-) A ešte som sa ani raz nenahneval za to, keď ma nejaký duchovný otec ponížil. Zažil som keď mi na narodeniny povedal jeden kňaz že to čo robím je hlúpe a pre farnosť neužitočné, zažil som keď mi jeden kňaz povedal, že nemám odsudzovať kurz alfa lebo to bude skvelá vec a prinesie to novú mladú krv do chrámu, zažil som zdrbávanie za veci za ktoré som ani nemohol. Ale nikdy som neprechovával neúctu alebo hnev voči kňazom. Kňaz je len ruka farnosti. Ak je ruka chorá tak potom je aj celý človek bezmocný. Treba sa hlavne modliť za našich duchovných otcov a tú otázku siekt "ROMANI ARCHA" a pod. sa už mnohí pokúšali prelomiť, ale majú dobrú taktiku a bohužial furt sa nájdu ľudia s nižším IQ ktorý im veria.
Odoslané 22.1.2012 16:57.
Moja služba vo farnosti sa začala zvonením. Ako najmladšej mi pripadol umieračík a keďže sme nemali hodinky, trvanie "hojdania na povrazoch" sme si odrátavali modlitbou. Boli to moje detské modlitby za zomrelého.
Po dlhšom čase som sa aj ja zúčastnila na modlitbe pri zomrelom a bolo mi s toho veľmi smutno, jednak sa tam stretlo iba zopár žien a rodiny minimum a hlavne modlilo sa inak ako som si pamätala z detstva.
Ja si myslím, že tu cítiť absenciu viery počas totality.
Tety, ktoré boli činné vo všetkých kom. zväzoch, len kostolu sa vyhýbali sú teraz vo veku babiek, ktoré si pamätám z detstva.
Vďaka Pánu Bohu sú však farnosti kde sa tradície zachovávajú a pri jednej návšteve som si aj poplakala. Počas sv. omše tu zneli totiž piesne mojich starých mám.
Odoslané 22.1.2012 22:35.
jan jan
draha setra

hovorite o hanbe romov v Lomnicke

mi vsetci sa mame hanbit za nase skutky ciny sme skutocny katolici
ja si mislim niesme , preco koname to co mame konat podla pisma sme egoisti druhych chceme kritizovat seba samych mame kritizovat ako cinime , treba prv pozriet na seba co koname , jezis bi nam urcite inac povedal co a ako sme len prach zeme nic viac , treba sa naucit pokore a ozajstnej laske k bliznemu

s panom Bohom
Odoslané 29.1.2015 13:34 ako reakcia na Otília Ferenčíková.