« Назад

Darovanie krvi v soľnej bani Wieliczka

Darovanie krvi v soľnej bani Wieliczka

Lístok na nezvyčajnú banskú trasu v soľnej bani Wieliczka dostane každý, kto dňa 21. júla na mieste zvanom Młyn Solny daruje krv v rámci akcie "Podaruj krv, podaruj život". Akcia je naplánovaná pri príležitosti Svetových dní mládeže.

„Stretnutie mladých s pápežom Františkom bude veľkým duchovným zážitkom. Chceme si uctiť túto veľkú udalosť nielen tak, že z nej budeme čerpať, ale aj deliť sa s tým najcennejším, čo máme,“ povedal vedúci akcie darcovstva krvi v rámci nezávislých odborov "Solidarność" pri soľnej bani Wieliczka, pán Adam Gawlik.

Ako dodal, mnohí zamestnanci soľnej bane sú pravidelnými darcami krvi, no nakoľko krvi nikdy nie je dosť, zväz "S" si zaumienil rozšíriť akciu, ktorá umožní začleniť sa do kruhu darcov krvi viacerým osobám. „Dňa 21. júla pozývame na miesto zvané Młyn Solny nielen zamestnancov bane, ale aj obyvateľov Wieliczky, Krakova aj turistov - všetkých, ktorí sa chcú podeliť o svoju krv znova či po prvýkrát,“ vyzval.

„Akcie darovania krvi prinášajú nielen úžitok v podobe litrov krvi, ale tiež formujú vedomie, vychovávajú i vzdelávajú a nepochybne preukazujú, že k tomu, aby sme mohli urobiť niečo  skutočne dôležité a šľachetné, čo zachraňuje život, stačí odrobinka nezištnosti,“ hovorí prezident spoločnosti Soľné bane Wieliczka - turistická trasa, pán Damian Konieczny.

Organizátori pripomínajú, že krv môže darovať každý, kto sa teší dobrému zdraviu a spadá do vekovej kategórie 18 - 65 rokov. Rovnako dôležitá je hmotnosť aspoň 50 kg. Spôsobilosť darovať krv posudzuje napokon lekár.

Každý, kto dňa 21. júla príde darovať krv do sídla riaditeľstva Soľných baní Wieliczka, prejde lekárskou kontrolou. Vhodné bude zjesť len niečo ľahké a piť veľa vody. Potrebné je nepiť alkohol a nefajčiť. Potrebovať budete aj občiansky preukaz.

V žilách dospelého človeka koluje 5 až 6 litrov krvi. Jednorázovo sa odoberá 450 ml krvi. Používajú sa ihly s minimalizáciou pocitu nepohodlia. Každý darca dostane stravný regeneračný balík. 

Akciu "Podaruj krv, podaruj život" podporuje Soľná baňa  "Wieliczka" a Regionálne centrum darovania a liečby krvi v Krakove.

Mysliac na pútnikov, ktorí prídu na SDM, soľná baňa predlžuje aj otváracie hodiny. Pútnici si rezervujú lístky prostredníctvom online služby na stránke soľnej bane Wieliczka (www.kopalnia.pl). V podzemí budú môcť prejsť turistickou trasou aj pútnickým chodníkom. Sprevádzanie bude zabezpečené v poľskom, anglickom, talianskom, francúzskom, španielskom, ruskom i nemeckom jazyku. Do behu boli uvedené špeciálne linky, na ktorých budú môcť pútnici získať všetky potrebné informácie k plánovaniu i zorganizovaniu podzemného výletu.

Soľná baňa vo Wieliczke funguje bez prestávky od polovice XIII. storočia. Organizovaný turizmus sa tu realizuje od konca XVIII. storočia. V roku 1978 bola baňa zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva  UNESCO. V roku 2015 navštívil baňu rekordný počet návštevníkov - 1 390 000 osôb. V prvom štvrťroku 2016 prišlo do soľnej bane o 25 % viac návštevníkov ako tomu bolo v prvom štvrťroku 2015. 

SDM 2016 pod heslom "Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo" sa budú konať na Brzegach blízko Wieliczky v dňoch 26. - 31. júla. Poľsko bude po druhýkrát hostiť toto podujatie. Prvýkrát hostilo mladých v auguste 1991 v Čenstochovej.

Zdroj: Pope2016.com
Preložila: Tatiana Janočková
Snímka: Flickr.com/krakow2016 Paulina Krzyżak

Комментарии