« Назад

Hovorca Vatikánu o SDM

Hovorca Vatikánu o SDM

Do príchodu pápeža Františka na Svetové dni mládeže do Krakova ostáva presne týždeň. Program apoštolskej cesty Svätého Otca do Poľska dnes vo vatikánskom Tlačovom stredisku detailne predstavil hovorca Svätej stolice páter Federico Lombardi. Novinárom pripomenul duchovný rozmer návštevy Svätého Otca v rámci Roku milosrdenstva. Ten podľa jeho slov jasne vystihuje „Modlitba za milosť preukazovať milosrdenstvo svojim blížnym“ od sestry Faustíny, ktorá sa stala aj súčasťou odkazu pápeža v rámci prípravy na Svetové dni mládeže.


„Hlavným, ale nie jediným cieľom tejto cesty sú Svetové dni mládeže v Krakove, ktoré majú tému «Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo». Toto podujatie predstavuje veľké Jubileum mladých v rámci Roku milosrdenstva. Ide  teda o Jubileum mladých, ktoré sa koná práve v Krakove, ktorý je zásadne dôležitým miestom pre zjavenie posolstva milosrdenstva, ako nás Ján Pavol II. poučil jednak svojou encyklikou ,Dives in Misericordia‘, jednak vo svojich mnohých odkazoch na Božie milosrdenstvo, ako aj blahorečením a kanonizáciou sv. Faustíny, alebo aj ustanovením Nedele Božieho milosrdenstva týždeň po Veľkej noci...  A tak existuje mimoriadne úzky vzťah medzi SDM a Jubileom milosrdenstva," povedal P. Federico Lombardi. 

Svätý Otec František navštívi Poľsko vôbec po prvý raz v živote. Ide o jeho 15. apoštolskú cestu a 23. krajinu, do ktorej zavíta ako Petrov nástupca. Poľsko hostilo mládežnícke stretnutie už v roku 1991, kedy do Čenstochovej prišlo 1,2 milióna pútnikov z celého sveta. Sv. Ján Pavol II. ako pápež navštívil svoju rodnú krajinu deväťkrát, pričom sedemkrát prešiel aj Krakovom. Rovnako pápež Benedikt XVI. uskutočnil v roku 2006  do Poľska významnú zahraničnú cestu, keď – ako nemecký pápež – navštívil Osvienčim.

P. Lombardi ďalej pripomenul zvyk sv. Jána Pavla II., ktorý vždy pri návšteve Krakova z okna pozdravoval ľudí zhromaždených pred arcibiskupským palácom. Počas jeho návštev sa takto zhromažďovali najmä mladí a spevom a tlieskaním vyvolávali pápežovo meno. Svätý Otec sa zvykol objaviť v okne a krátko ich pozdraviť. Očakáva, že v tejto tradícii bude pokračovať aj pápež František počas svojej návštevy mesta, a to už v stredu 27. júla večer po svojom príchode.

Na druhý deň skoro ráno, po ceste do Čenstochovskej svätyne sa pápež František nakrátko zastaví v kláštore rehoľných sestier „prezencionistiek“. Členky tejto kongregácie Svätý Otec František dobre pozná, pretože sa vo Vatikáne starajú o súkromný pápežov sklad. Ako dodal P. Lombardi, touto návštevou sa poďakuje rehoľnej kongregácii za jej dlhoročnú službu vo Vatikáne. V hlavnej národnej svätyni krajiny, navštevovanej najmä počas leta mnohými pútnikmi, sa Svätý Otec príde pomodliť  do Kaplnky Čiernej Madony s pozoruhodným tmavým obrazom Panny Márie. Toto miesto a obraz boli veľmi dôležité aj pre Jána Pavla II. Jasná hora v Čenstochová bola zároveň aj dejiskom Svetových dní mládeže v roku 1991.

P. Lombardi avizoval aj originálny a sympatický moment po návrate pápeža Františka z Čenstochovej do Krakova. Na uvítacie stretnutie s účastníkmi SDM Svätý Otec vo štvrtok popoludní pocestuje električkou v sprievode primátora mesta. Krakovský primátor na električkovej zastávke pred arcibiskupským palácom odovzdá Petrovmu nástupcovi kľúče od mesta a pozve ho, aby nastúpil do električky. Týmto ekologickým dopravným prostriedkom sa pápež František spolu so zdravotne postihnutými mladými vydá do parku Blonia.

Počas všetkých významných podujatí na SDM bude evanjeliové čítanie v poľštine a staroslovienčine, ktorá sa dodnes používa v gréckokatolíckej liturgii vo východnej Európe. Dvojité čítanie evanjelia tak má symbolizovať prepojenie Západu s Východom. S nacistickým koncentračným táborom Auschwitz-Birkenau, ktorý Svätý Otec navštívi v piatok, sú spojení dvaja mučeníci: sv. Maximilián Kolbe a sv. Edith Steinová, ktorých tam zavraždili počas druhej svetovej vojny. 

Zdroj: Vatikánsky rozhlas SK 

Комментарии