« Назад

Jednou vetou 32 (Po #‎Krakow2016‬)

Jednou vetou 32 (Po #‎Krakow2016‬)

Prinášame novinky, ktoré priniesol tridsiatydruhý pracovný týždeň (od do 1. do 7. augusta 2016) na stránke Svetových dní mládeže v Krakove a stránke Pope2016.com.

Stránka www.krakow2016.com

1. 8. 2016 Na konferencii sumarizujúcej SDM biskup Damian Muskus uviedol, že počas svetových dní sa všetci stali svedkami sejby dobra prostredníctvom pápeža Františka, ako aj miliónov mladých ľudí, ktorí otvárali svoje srdcia slovu, ktoré si vypočuli od Svätého Otca.

1. 8. 2016 Shalom a neokatechumeni zorganizovali po SDM stretnutia svojich spoločenstiev. Približne 150 tisíc mladých z neokatechumenátnych spoločenstiev celého sveta sa stretlo na Campus Misericordiae deň po ukončení návštevy pápeža v Poľsku i na SDM.

3. 8. 2016 Tzv. Góra Dobra (Hora dobra) je iniciatívou, do ktorej sa mohli zapojiť dobrovoľníci z celého sveta. Ide o portál špeciálne venovaný dobrovoľníkom SDM. V rámci neho vzniká veľký spoločný album fotografií vyskladaný zo zážitkov na SDM 2016.

3. 8. 2016 Pápež František sa počas stredajšej generálnej audiencie poďakoval mladým, ktorí putovali do Krakova. V svojom príhovore sa vrátil k púti v Poľsku počas SDM. 

3. 8. 2016 V utorok 2. augusta 2016 zomrel kardinál Macharski, ktorý bol dlhé roky zástupcom predsedu Konferencie biskupov Poľska (1979 - 1994), predsedom Komisie pre záležitosti katolíckej náuky aj Komisie apoštolátu laikov. Od júna 2005 bol na dôchodku, býval v Ecce Homo sv. brata Alberta v Krakove.

4. 8. 2016 Slová pápeža Františka o potrebe pohnúť sa z miesta a podujať sa riskovať v živote vzali vážne aj členovia tzv. NINIWA tímu. Táto výprava cyklistov nechce byť divánovým pokolením.

4. 8. 2016 Počas spiatočnej cesty zo SDM zomrela vo Viedni na akútny zápal mozgových blán dvadsaťjedenročná Rimanka Susanna Rufi.

5. 8. 2016 Tisíce kvetov, ktoré zdobili oltáre na Błoniacha na Brzegach, aranžovali floristi z „Design for Life”. Pripravovali ich hlavne počas noci, aby bol efekt čerstvosti viditeľný najmä počas centrálnych udalostí.

5. 8. 2016 Na Campus Misericordiae na Brzegach prišli mladí katolíci z afrických krajín ako Etiópia, Nigéria, Kapverdy či Zambijská republika. 

5. 8. 2016 Pohrebné obrady zosnulého kardinála Františka Macharskeho boli na Wawelskom návrší. Rakvu s telom vystavili pred katedrálou na nádvorí pred poľným oltárom.

5. 8. 2016 Dobrovoľníčka z Uruguaja Macarena Germain slúžila počas SDM v sekcii komunikácie ako novinárka, pomáhala tiež pri budovaní španielskej verzie stránky SDM. Popri tejto službe túžila pracovať aj so staršími ľuďmi, a tak svoje miesto našla v Hospici sv. Lazara v Krakove. Skúsenosti s misijnou prácou získala v Južnej Amerike. 
 

Stránka www.pope2016.com

1. 8. 2016 Pápež František hovoril počas púte v Poľsku o migrácii, starostlivosti o najslabších, o úlohách Cirkvi aj duchovných. Ponúkame úryvky posolstiev pápeža.

1. 8. 2016 Úlohou mladých ľudí v súčasnom svete je plniť skutky milosrdentva. Pápež František hovoril počas SDM najčastejšie o rozvíjaní a posilňovaní viery. 

1. 8. 2016 Na púti v rámci SDM pápež upriamil pozornosť na situáciu utečencov a potrebu byť otvorení voči ľuďom, ktorí utekajú z domova kvôli hladu či vojne.

1. 8. 2016 Pápež František vyzval mladých, aby sa angažovali v „dobrodružstve milosrdenstva“, aby dospelých ľudí učili žiť spolu v rôznorodosti a multikulturalite. Hovoril im tiež o utečencoch, manželstve a o prítomnosti zla vo svete.

1. 8. 2016 Dôležitou súčasťou rozhovoru šéfa ministerstva obrany Antona Macierewicza s pápežom Františkom bola otázka katastrofy v Smoleńsku. Minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski tiež dodal, že pápež ako politik by mal vedieť o tejto udalosti.

1. 8. 2016 Svetové dni mládeže sa skončili. Ukázali značnú silu mladej Cirkvi, ktorá prišla do Krakova z takmer celého sveta. Je to dojímavé svedectvo viery sveta, ktorý sa zdá byť stále viac vzdialeným od viery.

1. 8. 2016 Tlač v USA v súvislosti s návštevou pápeža Františka v Poľsku zdôrazňuje najmä slová pápeža Františka o utečencoch. Píšu tiež o opozícii poľskej vlády voči ich prijímaniu.

1. 8. 2016 Nemecký denník „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ napísal, že v nepokojných časoch našiel pápež František počas SDM jasné slová, pričom zvýraznil váhu milosrdenstva. Podľa  denníka „Bild“ bol apel Františka vo veciach utečencov poľskou vládou prijatý chladne.

1. 8. 2016 Podstatou SDM bolo to, že pápež bol s mládežou, nie po jej boku. Podľa sociológa dr. Rafała Wiśniewskeho František ukázal, že súčasnej mládeži rozumie a usiluje sa pochopiť jej problémy.

1. 8. 2016 Poľský prímas arcibiskup Wojciech Polak v Gnieźnie povedal, že počas návštevy v Poľsku pápež František ukázal, čím je kresťanské milosrdenstvo vo vzťahu k utečencom.

1. 8. 2016 SDM boli veľkým manifestom viery mládeže z celého sveta. „To, čo pápež povedal je dôležité pre všetkých,“ uviedol biskup Tadeusz Pieronek sumarizujúc SDM.

1. 8. 2016 Taliansky denník „Corriere della Sera” napísal, že počas návštevy pápeža v Poľsku František „konkuroval“ postave Jána Pavla II. Talianska tlač tiež hodnotila slová Františka, ktorý v lietadle povedal, že nemôžeme stotožňovať islam s násilím a terorizmom.

1. 8. 2016 „Návštevu pápeža v Poľsku vnímam ako „duchovné okysličenie“, skúsenosť inej Cirkvi, iného Poľska,“ povedal redaktor „Więzi“ Zbigniew Nosowski.

2. 8. 2016 Pápež František bol v Poľsku celkovo päť dní. Okrem Krakova navštívil aj Čenstochovú či bývalý koncentračný tábor Auschwitz- Birkenau. Večermi sa ukázal aj v pápežskom okne, pod ktorým ho vždy čakali zástupy ľudí.

2. 8. 2016 „Program nášho života tvorí výzva k tomu, aby sme boli milosrdní ako je milosrdný Boh,“ týmito slovami zhodnotil SDM biskup Artur Miziński.

2. 8. 2016 Pápež František diskutoval s poľskými biskupmi najmä o milosrdenstve, súčasnej ekonomike a otázke utečencov. Zápis z rozhovorov, ktoré boli v prvý deň pápežskej návštevy Poľska, publikoval tlačový úrad Vatikánu 1. augusta.

4. 8. 2016 Pápež sa poďakoval poľskému národu i Cirkvi za srdečné prijatie počas jeho nedávnej návštevy.

5. 8. 2016 Konvoj pápeža je jednou z úloh, ktoré sa podľa veliteľa motocyklovej eskorty pápeža vždy spájajú s napätím. Vplyv na to majú aj ľudia zhromaždení na uliciach.

5. 8. 2016 Autá, ktorými sa pápež František v rámci SDM presúval po Poľsku budú v septembri vydražené na charitatívnej aukcii. Predtým budú podľa riaditeľa Caritas-u Krakovskej arcidiecézy Bogdana Kordulu predstavené vo viacerých poľských mestách.


Komunikačný tím SDM / Tatiana Janočková, Vladimíra Legíňová
Snímky: Krakow2016.com; Pope2016.com

Комментарии