« Назад

Pápežovi bude spievať i Slovák

Pápežovi bude spievať i Slovák

Matej Stachera. Rodák z Oravy, ktorý hrá na klavíri, husliach a gitare. Študent učiteľstva hudobného umenia a spevu na Pedagogickej fakulte Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku. Aktuálne spieva v zbore KU Benedictus, v Schole cantorum doc. Janky Bednárikovej, ale aj v zbore Nanebovzatej Panny Márie v Chlebniciach (ako sólista). A teraz získal jedinečnú možnosť. Ako jediný Slovák je jedným z 300 členov speváckeho zboru, ktorý vystúpi počas Svetových dní mládeže v Krakove (25. - 31. júla 2016). Zbor tvoria speváci z niekoľkých krajín sveta - Poľska, Francúzska, Nemecka, Kazachstanu, Talianska, Českej republiky, Chorvátska, Austrálie a Spojených štátov amerických. Vystúpia spoločne so symfonickým orchestrom. Zoznámte sa s ním.

Matej, kde a kedy u teba vznikla myšlienka a túžba zapojiť sa do výberu pre zbor? 

Túžbu spievať Svätému Otcovi Otcovi nosím vo svojom srdci od  roku 2003 keď bol na Slovensku sv. Ján Pavol II. v Banskej Bystrici. Tam doprevádzal svätú omšu zbor, kde spievali moji štyria bratia. Vtedy som mal len osem rokov a v Banskej Bystrici som bol  s maminou. Tu vznikla veľká túžba spievať s bratmi, túžba niekedy spievať v hudobnom telese takýchto rozmerov. Táto túžba sa začala meniť na realitu, keď som sa zaregistroval na  SDM v Krakove. Uctievanie Boha prostredníctvom spevu mi umožňuje byť k Nemu bližšie. Preto som ani dlho nerozmýšľal, kým som urobil prvý krok a poslal prihlášku do zboru. Spievať Svätému Otcovi je pre mňa výzva, zodpovednosť ale aj poďakovanie za talent ktorý som dostal.

Ako to konkrétne prebiehalo? 

Konkurz sa realizoval  v umeleckej škole v Krakove a mal charakter individuálnej skúšky, ktorá mala tri časti. Prvá bola intonácia, druha časť spočívala v prezentácii piesne, ktorú som si pripravil a tretiu  časť tvoril  spev z listu. Od januára tohto roku raz do mesiaca odchádzam na víkend do Krakova, kde prebieha skúška na Lagiewnikoch - v Aule Jana Pavla II. Najbližšiu skúšku  máme 4. - 5. júna 2016 na ktorej by sme mali spievať už aj s orchestrom. Spievať budeme napríklad aj Omšu Jana Pavla II. (čiže kyrie, gloria, sanctus, agnus dei) skomponovanú pri príležitosti Svetových dní mládeže 2016 v Krakove skladateľom  Henrykom Janom Botorom. 

Čo budeš spievať počas samotných SDM?

Viem že budeme spievať 26. júla a od 28. do do 31. júla. Budeme doprevádzať liturgiu na svätých omšiach  s pápežom Františkom. Podľa predbežného programu by sme mali spievať na adorácii či krížovej ceste. Repertoár na SDM pozostáva z tradičných piesní, ktoré ľudia poznajú. Veľa piesni tiež zaznie premiérovo, špeciálne na SDM. Počas pobožností v čase hlavných udalostí budú piesne zboru spievané v mnohých jazykoch ako napríklad anglicky, latinsky, taliansky či francúzsky.

Prezradiš nám niečo zo svojej minulosti, ako si sa dostal k spevu? 

Hudba je súčasťou našej rodiny. Mamička, tety, bratia spievajú v našej farnosti v  chrámovom zbore Panny Mária Nanebovzatej. Jeden z bratov je organista a vo svojej farnosti vedie spevácky zbor. Moji rodičia a hlavne starká ma k spevu viedli od narodenia, počas základnej školy hudobný talent vo mne profesionálne rozvíjala teta Hanka. Všetkým patrí moja vďaka, že mali trpezlivosť formovať ma v danej oblasti. Úctivá vďaka patrí najmä rodičom, ktorý ma prijali ako dar od Nebeského Otca. Aktuálne študujem učiteľstvo hudobného umenia a spev, spievam prevažne klasiku ale v  rámci skúšok spievam aj  muzikálové či popove piesne. Spievam v zbore na Katolíckej Univerzite v Ružomberku - Benedictus, v Schole cantorum doc. Janky Bednárikovej, ale aj v Chlebniciach v zbore Nanebovzatej Panny Márie ako sólista.

Komunikačný tím SDM

Snímky: Facebook.com, Flickr.com/krakow2016

Комментарии