« Назад

Pápežské okno v paláci

Pápežské okno v paláci

Okno, odkiaľ pozdravoval ľudí Ján Pavol II. zakaždým, keď navštívil Krakov, sa nachádza na prvom poschodí Arcibiskupského paláca pri Františkánskej ulici 3. V okne ozdobenom bielo-žltými kvetmi vidno podobizeň poľského pápeža. Prvý raz sa v ňom objavil Ján Pavol II. počas jeho prvej návštevy rodného Poľska v roku 1979 a do neskorých nočných hodín viedol dialóg so spievajúcou a modliacou sa mládežou.

„Keď som býval v Krakove v minulosti, bol som celkom poriadnym človekom, nikdy som sa nestaval do okien. A teraz sa so mnou niečo stalo," zažartoval pápež 6. júna 1979. Podobne sa z okna prihováral aj počas ďalších návštev Krakova, 15. júna 1999 sledoval cez okno vystúpenie poľských umelcov s názvom „Osem blahoslavenstiev“. V roku 2002 bol v súvislosti s pápežovou návštevou Poľska Arcibiskupský palác špeciálne osvetlený a najviac svetla dopadalo na hlavný portál s oknom, odkiaľ pápež Ján Pavol II. vítal pútnikov a rozprával sa s nimi. A 16. augusta 2002 sa otvorilo o 21:30, krátko po príchode pápeža do Arcibiskupského paláca. Okolo sedemtisíc zhromaždených pútnikov pripravilo pápežovi srdečnú odozvu. „Boli ste v Toronte?“, opýtal sa Ján Pavol II., „Ja som bol,“ dodal po chvíli. (Išlo o Svetové dni mládeže v Toronte 2002). „Vitaj doma!“, skandoval dav. „Ak by sa niekto pýtal, Františkánska 3,“ odpovedal im pápež. Nasledujúci deň, v sobotu 17.augusta, sa veriaci zhromažďovali pred pápežskou rezidenciou od popoludňajších hodín. „Vitaj doma!“, nadšene kričali, keď sa pápež objavil večer v okne. „Ja tiež ďakujem Pánu Bohu, že mi umožnil ešte raz byť tu, v Krakove,“ povedal Ján Pavol II. Hovoril, že od prvého stretnutia s pútnikmi zhromaždenými pod týmto oknom uplynulo 23 rokov a jemu 23 rokov pribudlo. „Si mladý!“, zvolal dav. Tiež 18. augusta 2002, keď mal pápež za sebou náročný deň plný programu, sa po tretí raz počas návštevy prihovoril z okna paláca. Stretnutie začal piesňou „Vítame ťa, Aleluja!“ „Bohužiaľ, je to záverečné stretnutie,“ povedal a zmenil slová piesne na „Lúčime sa, Aleluja!“ Vzhľadom na to, že sa pred palácom vždy zhromaždilo veľa mladých ľudí, povedal: „Ste iná mládež. Ale zvyky máte rovnaké – tie isté dobré zvyky.“ „Ďakujeme!“, ozývalo sa nadšeným zhromaždením. Bolo to jeho posledné stretnutie s veriacimi zhromaždenými pod pápežským oknom. 



V tradícii začatej Jánom Pavlom II. pokračoval aj pápež Benedikt XVI., keď v čase svojej návštevy Poľska strávil noc z 26. na 27. mája v Arcibiskupskom paláci v Krakove. Prvý raz sa prihovoril veriacim zhromaždeným pred palácom 26.mája, počas prvého dňa svojej návštevy. Rovnako pozdravoval pútnikov z okna aj o deň neskôr. Veriaci ho privítali nadšenými ováciami. „Srdečne ďakujem poľskej mládeži za svedectvo,“ povedal pápež. Každý rok vo výročné dni spojené s Jánom Pavlom II. prichádzajú pod okno veriaci, aby sa modlili a zapálili sviečky. Pred Vianocami býva v parku oproti palácu postavený vianočný stromček. Na slávnosti rozsvietenia stromčeka sa zúčastňuje krakovský kardinál Stanislaw Dziwisz spolu s predškolákmi a ich vychovávateľmi, sv. Mikulášom i množstvom turistov. Už 27. júla tohto roku, v čase Svetových dní mládeže, by sa mal z okna prihovoriť pútnikom Svätý Otec František. 

Zdroj: Pope2016.com /  
Preložil: Andrej Števko
Foto: wikimedia.org, franciszkanie.pl

Комментарии