« Назад

Pápežské prekvapenie na SDM

Pápežské prekvapenie na SDM

Pápež František má pre mládež špeciálnu ponuku. „Buďte ako Frassati!“ odkazuje na ich rovesníka. Relikvie bl. Pier Giorgia Frassatiho prídu do Krakova na Svetové Dni Mládeže.

Pier Giorgio Frassati je fascinujúca postava. Štyria pápeži v ňom nachádzajú vzor pre mladých ľudí, hodný nasledovania. Dvadsaťštyriročný študent Vysokej školy technickej v Turíne je príkladom toho, že svätosť je možná v každom veku, nezávisle od prostredia, v ktorom sme vyrástli. Pier Giorgio Frassati miloval horské túry, radosťou a rečníckym talentom priťahoval svojich rovesníkov, ktorým prinášal Evanjelium. Bol obzvlášť citlivý na potreby ľudí biednych a ukrivdených. Pomáhajúc chorým sa nakazil obrnou. 

Pápež František, v posolstve na Svetové Dni Mládeže v Poľsku, ktorým vedie myšlienku ôsmich blahoslavenstiev, odporúča, aby mladí nasledovali Frassatiho v konaní skutkov milosrdenstva. „Chcel by som vám navrhnúť, ako môžeme byť konkrétnym spôsobom nástrojom toho istého Milosrdenstva voči našim blížnym,“ píše pápež František. „Pier Giorgio bol mladý muž, ktorý rozumel, čo znamená mať milosrdné srdce, citlivé pre najnúdznejších. Venoval im oveľa viac, než len materiálne dary, dával seba samého, venoval čas, slová, schopnosť načúvať. (...) Slúžil chudobným s veľkou diskrétnosťou a nikdy sa tým nechválil. (...) Predstavte si, že v deň pred svojou smrťou, ťažko chorý, dával pokyny týkajúce sa spôsobu pomoci jeho znevýhodneným priateľom.“

Pápež Benedikt XVI. tiež nasmeroval pozornosť mladých na bl. Frassatiho. V posolstve pred XXVII. SDM, ktoré sa v roku 2012 odohrávali v diecézach na celom svete, opisoval bl. Frassatiho ako mladíka, ktorý bol preplnený radosťou, hoci zakusoval mnoho skúšok a zranení. „S pokojom ducha a radosťou obetoval svoj život vášnivej službe Kristovi a jeho bratom. Mladý, tak ako vy, s veľkým zanietením získaval kresťanskú formáciu a vydával svedectvo viery, jednoduché a účinné,“ hovoril postupne Benedikt XVI. počas stretnutia s mladými v Turíne v máji 2010.

Odporúčal tiež čítať životopis bl. Frassatiho. Je dôležité, že svedectvo života Pier Giorgia Frassatiho vzbudzovalo takú osobitnú pozornosť, že ho katolícka cirkev vyhlásila za blahoslaveného. Kardinál Gianbattista Mantini, neskôr Pavol VI., zdôrazňoval, že Frassati svojím životom odpovedal na otázku: „Ako byť moderným človekom a kresťanom.“

Pápež Ján Pavol II. poukazoval na Pier Giorgia Frassatiho, ešte pred jeho povýšením na oltár v r. 1990, ako na patróna mládeže. „Citlivosť Pier Giorgia Frassatiho na ľudí biednych, úbohých, a chorých bola ohromujúca. Možno je to osobitné volanie a výzva pre našu generáciu a naše časy: časy, ktorým hrozí necitlivosť,“ hovoril kardinál Karol Wojtyła univerzitnej mládeži v r. 1977. Priznal tiež: „Aj ja som v mladosti zažil dobročinný vplyv jeho príkladu a aj na mňa ako študenta zapôsobila sila jeho kresťanského svedectva.“

Ján Pavol II. dokonca zveril mládež bl. Frassatimu. V Ríme v r. 2001vyzval mladých ľudí nesúcich kríž SDM: „Snažte sa ho spoznať! Jemu zverujem vaše misijné zaangažovanie.“ Podľa sesternice bl. Frassatiho nie je náhoda, že sa „Osem Blahoslavenstiev“ stalo témou nadchádzajúcich Svetových Dní Mládeže v Poľsku. „Sv. Ján Pavol II. práve vo svojom Krakove pomenoval Pier Giorgia Človekom Ôsmich Blahoslavenstiev. Vidieť že chce, aby mu Pier Giorgio pomáhal ohlasovať mladým ľuďom pravdu, že svätosť je dostupná všetkým a že iba revolúcia lásky môže v ľudských srdciach rozpáliť nádej na lepšiu budúcnosť,“ hovorí Wanda Gawrońska.

Relikvie Pier Giorgia Frassatiho budú vystavené počas Svetových Dní Mládeže v Bazilike dominikánov Sv. Trojice v Krakove pri ul. Stolarskiej 12.

Komunikačný tím SDM
Foto: catholicexchange.com

Комментарии