« Назад

SDM: #WYDchallenge

SDM: #WYDchallenge

Sedem dní, desiatky kandidátov, množstvo dobrej zábavy. Krátke filmy zaznamenávajú rehoľné sestry, poľské diecézy a spoločenstvá na celom svete, ktoré sa chystajú na SDM. Na tom je založená výzva #WYDchallenge, Ktorá predstavuje radostné a tanečné pozvanie na Svetové Dni Mládeže.

"Hoci v poslednom čase veľa pracujeme, zábava je to, na čo nesmieme zabudnúť! Avšak aká je to zábava, keď sa nemôžeme zabávať s priateľmi? Práve preto sme vytvorili #WYDchallenge," hovorí Gustavo Huguenin, koordinátor médií sekcie komunikácie Organizačného výboru SDM.  Facebookova výzvu iniciovala sekcia komunikácie Organizačného výboru SDM. Odštartovala dňa 6. júla prostredníctvom oficiálnej strany SDM na Facebooku. "Keď pracujeme v Organizačnom výbore máme hlavy plné úloh a záležitostí, ktoré je potrebné zariadiť pred vašim prijatím v Krakove! V tomto ponáhľaní sa však nemôžeme zabúdať na dobrý humor a radosť! No skutočná radosť prichádza vtedy, keď sa o ňu môžeme podeliť s inými," čítame v popise prvého krátkeho filmu, ktorý natočila sekcia komunikácie. Vstup je k dispozícii v 14 jazykoch, počas 5 dní sa film dostal k viac než 80 000 osobám a bol prezeraný asi 2500 krát.

S nápadom prišiel Ton Oliveira, dobrovoľník sekcie sociálnych médií. "Najdôležitejší je odkaz: Svetové Dni Mládeže sú tu opäť! Nadchádza čas, kedy je potrebné opäť žiť Svetovými Dňami Mládeže všade, kde sa nachádzaš, či v Krakove, či kdekoľvek inde na svete," spomína Ton.  Aby si sa mohol podieľať na výzve musíš byť najprv vyzvaný. Neskôr natočiť vlastný krátky film. Spoločnou črtou je pieseň  "World Youth Day Is Back For You", ktorá bola nahraná po SDM v Riu francúzskou skupinou chvál UNI'T. Na túto možno tancovať, spievať aj napr. baliť sa na SDM. A umiestniť film na sieti počas 48 hodín. 

Výzve čelilo už takmer 3 000 spoločenstiev. Vo filmoch vystupovala Matka Božia, pápež František aj ... bicykel. Najväčšiemu záujmu sa teší film s tancujúcimi sestrami zo skupiny facebookoveho profilu Faustyna 2016. Po piatich dňoch má už viac než 160 000 prezretí a asi 2 300 zdieľaní.  Na "zadanú" pieseň tancovali už dobrovoľníci, pripravujúci sa na SDM v niekoľkých diecézach: čenstochovskej, łódzkej aj białostockej. Výzvu prijala okrem iných aj Národná pastorácia mládeže, ktorá natočila krátky film za pomoci rôznych dobrovoľníkov, ktorí sa školili pred SDM, aj krakovského spoločenstva Chrystus w Starym Mieście (Kristus v Starom) Meste.) 

"Chceli sme urobiť ruch na krakovskom Rynku a tešíme sa z efektu, ktorý priniesol. K účasti sme pozvali oázu z Katovíc a chór z Londýna, ktorý sa na Rynku práve nachádzal. Spontánne sa zapojili aj neznámi turisti. Bolo to veľmi dobré," hovorí    Konrad Ciempka, vedúci spoločenstva Chrystus w Starym Mieście (Kristus v Starom). "Prijali sme výzvu, pretože sa nám veľmi páčil krátky film o sestrách z Lagiewnik," vraví Izabela Kuśnierek z Čenstochovskej arcidiecézy. - Takéto pozvanie do Krakova  "tanečným krokom" nahrádza radosť, ktorá nás na SDM čaká." 

Do výzvy sa zapájajú aj zahraničné spoločenstvá. Svoje verzie už natočili aj kanadská nadácia Salt and Light, nemecké spoločenstvo Nightfever, mládež z talianskej arcidiecézy Bari-Bitonto, či skupiny z Argentíny, Nikaraguy, či z Kolumbie. "Touto výzvou sme pozvali pútnikov, ktorí prídu do Krakova, ako aj mladých ľudí, ktorí situáciu sledujú prostredníctvom sociálnych sietí, aby spolu s nami zvolali, že SDM sú už tak blízko!," dodáva Gustavo Huguenin.


Zdroje: KAI / Krakow2016.com
Preložila: Tatiana Janočková
Snímka: YouTube.com Salt and Light

Комментарии