« Назад

Ušetrili sme

Ušetrili sme

Vyše 12 800 eur ušetrili vlaňajšie leto dobrovoľníci, ktorí sa zapojili do organizácie a príprav slovenského programu počas vlaňajších Svetových dní mládeže v Krakove. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú vypracoval tím Rady pre mládež a univerzity KBS. Z výsledkov vyplýva, že počas príprav, ktoré trvali jeden a pol roka, a samotného záverečného týždňa spolu odpracovali vyše 5 500 hodín bez nároku odmenu. Na príprave sa podieľalo vyše stovky dobrovoľníkov. Najväčšia časť pomáhala počas slovenského programu, ktorý sa odohrával v meste Skawina. Každý, kto pomáhal, získal neskôr zľavu z poplatku, ktorý uhradil pred odchodom do Poľska.

Najbližšie Svetové dni mládeže sa uskutočnia v roku 2019 v Paname. Svetové dni mládeže vznikli v roku 1984 na Kvetnú nedeľu. Pápež Ján Pavol II. zvolal rímsku mládež, aby s ním slávila Svätý rok vykúpenia. Ich nadšenie prekonalo všetky očakávania. V roku 1985 napísal pápež mladým po celom svete list a začala veľké dobrodružstvo Svetových dní mládeže. Tie sa prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme. Po Ríme sa SDM konali v Buenos Aires, Santiagu de Compostela, Čenstochovej, Denveri, Manile, Paríži, opäť v Ríme, Toronte, Kolíne nad Rýnom, Sydney, Madride, Rio de Janeiro a Krakove. 

Do Krakova prišlo najviac Slovákov v histórii Svetových dní mládeže. Väčšina z nich sa zúčastnila aj na slovenskom programe v poľskom meste Skawina. Cieľom SDM je ukázať živú vieru v Ježiša Krista. Majú tiež podporovať angažovanosť mladých v Cirkvi, radovať sa z viery a premýšľať o odkaze, ktorý vždy vyberá pápež. 

Komunikačný tím SDM

Комментарии