« Назад

Už o týždeň štartujú SDM

Už o týždeň štartujú SDM

Už o týždeň sa začnú Svetové dni mládeže v Krakove. Do Poľska pozval mladých z celého sveta pred tromi rokmi pápež František. Zaregistrovalo sa ich takmer 600 tisíc. Podľa očakávania najviac mladých dorazí na stretnutie, na ktorom sa zúčastní aj Svätý Otec, z hostiteľskej krajiny. Poľských pútnikov príde do Krakova takmer 172 000. Celkovo organizátori očakávajú návštevníkov zo 187 krajín sveta. Okrem Poliakov najviac mladých dorazí z Talianska (vyše 77 tisíc), Francúzska (okolo 34 tisíc), Španielska, Nemecka, Spojených štátov amerických, Brazílie, Ukrajiny a Portugalska. Zo Slovenska vycestuje vyše 4 000 mladých Slovákov. Okrem prihlásených však dorazia ešte ďalšie státisíce ľudí, ktorí sa oficiálne neprihlásili. Na záver sa očakáva vyše 2 milióny mladých.

"Sme vo finále. Cieľom Svetových dní mládeže je ukázať živú vieru v Ježiša Krista. Majú tiež podporovať angažovanosť mladých v Cirkvi, radovať sa z viery a premýšľať o odkaze, ktorý vždy vyberá pápež. Veríme, že sa o to všetci budeme snažiť," hovorí kňaz Ondrej Chrvala, ktorý vedie slovenský organizačný tím v Krakove. Na svoje tretie stretnutie mladých sa chystá napríklad Ján Michalský. Vďaka nim spoznal aj svoju terajšiu manželku. „Tesne predtým ako sme sa rozhodovali či pôjdeme do Brazílie, preskočila iskra. Pre nás to bol dobrý a požehnaný čas. To, že sme tam boli spolu, že sme sa mohli spoznávať v situáciách, ktoré sú iné, ktoré sú niekedy náročné až vypäté a ktoré púť so sebou nesie. Myslím, že nám to dalo veľa do vzťahu a môžem povedať, že o rok na to sme mali svadbu.“

Svetové dni mládeže sa začnú v utorok 26. júla a trvať budú až do konca mesiaca. Na akcii sa zúčastní aj pápež František. Príde v stredu 27. júla. V rámci svojej cesty do Poľska navštívi bývalý nacistický vyhladzovací tábor v Osvienčime. Okrem Krakova a Osvienčimu navštívi pápež aj najvýznamnejšie poľské mariánske pútnické miesto na Jasnej Hore v Čenstochovej. Program zahŕňa dni stretnutia mládeže s pápežom a stovky sprievodných udalostí duchovného a kultúrneho charakteru. Súčasťou sprievodného programu je aj slovenský program, ktorý bude prebiehať v mestečku Skawina neďaleko Krakova. Spojený bude s veľkým otváracím ceremoniálom, vystúpeniami hudobných hostí, svätými omšami s biskupmi a katechézami s duchovným a umeleckým programom.

V slovenskom programe vystúpia viacerí slovenskí umelci. Hosťami budú BB zbor, Lamačské chvály, Poetica Musica, Jeho deti, The Wind. Ďalšie štyri skupiny - dve tanečné divadlá a dve kapely - vystúpia v rámci Festivalu mládeže v Krakove. Počas neho je pripravených vyše 250 iniciatív z celého sveta. Zo Slovenska vystúpi tanečné divadlo ATak, kapela ESPÉ, Teatro Colorato a Poetica musica. Jedinečnú možnosť byť v blízkosti pápeža Františka budú mať dvaja Slováci. Jedným je rodák z Oravy Matej Stachera, ktorý je ako jediný Slovák v 300 člennom speváckom zbore, ktorý vystúpi počas Svetových dní mládeže. Ďalším je napríklad 30-ročný Pavol Reisel z Topoľčian. Počas úvodného ceremoniálu bude ako jeden z takmer dvesto mladých ľudí z piatich kontinentov niesť slovenskú vlajku.

Veľkú skupinu mladých, ktorí budú v Poľsku pomáhať, tvoria dobrovoľníci. Je ich vyše 20 tisíc. Tisícky prídu zo zahraničia. Pár jednotlivcov bude aj zo Slovenska. Najviac osôb príde z Talianska, Španielska, Brazílie, Argentíny, Venezuely, prídu aj mladí z Arménska, Číny, Haiti, Južnej Kórei či Trinidadu a Tobaga. Dobrovoľníci SDM sa budú nachádzať aj na staniciach, letiskách, v informačných bodoch, v press centre, na miestach katechéz, Festivalu mladých, ako aj na centrálnych udalostiach. Na SDM sa chystajú všetci biskupi Slovenska. Spomedzi zaregistrovaných je 800 biskupov a 47 kardinálov zo 107 krajín. Z toho 126 biskupov a kardinálov z Talianska, 111 z Poľska, 85 z USA. Svoju účasť nahlásilo vyše 10 000 kňazov. Medzi prihlásenými je 2 000 osôb so zdravotným postihnutím.

V súvislosti s organizáciou Svetových dní mládeže chystajú v Poľsku zvyšené bezpečnostné opatrenia. Bezpečnostný stupeň je na vysokej štátnej úrovni. V Poľsku budú prítomné úrady a hlavy štátov. V službe bude 20 000 policajtov, viac ako 2 400 profesionálnych požiarnikov, 800 dôstojníkov a 1 500 členov pohraničnej stráže, viac ako 5 000 dobrovoľných hasičov. Do 2. augusta prebiehajú európske hraničné kontroly s Poľskom. Dostupných bude 14 núdzových nemocničných oddelení, 10 prijímacích jednotiek, 32 ďalších záchranárskych tímov, 40 tímov primárnej lekárskej starostlivosti a pridané nemocničné lôžka. V obehu je doplnková telekomunikačná infraštruktúra a vytvorenie nezávislej komunikácie medzi pracovníkmi a dobrovoľníkmi.

Tradíciu Svetových dní mládeže založil pred 30 rokmi sv. Ján Pavol II. v Ríme. Potom sa konali v Buenos Aires, Santiagu de Compostela, Čenstochovej, Denveri, Manile, Paríži, opäť v Ríme, Toronte, Kolíne nad Rýnom, Sydney, Madride a v Riu. Konajú sa každé dva až tri roky vždy v inej svetovej metropole. Slováci sa na ne pripravujú od vlaňajšieho Národného stretnutia mládeže P15 v Poprade. Svetové dni mládeže sú medzinárodným stretnutím, ktoré organizuje Katolícka cirkev (Pápežská rada pre laikov a Centrálny výbor hosťujúcej krajiny). Spája mladých ľudí z celého sveta - katolíkov, kresťanov iných vyznaní a všetkých ľudí dobrej vôle. Poľsko privíta medzinárodné stretnutie mladých už po druhýkrát, v roku 1991 sa uskutočnilo v meste Čenstochová.

Komunikačný tím SDM
Snímky: Flickr.com/krakow2016 Paul Sopon, Marianna Gurba

Комментарии