« Назад

Vyše 67 % mladých ide prvýkrát na SDM

Vyše 67 % mladých ide prvýkrát na SDM

Viac ako 67 % mladých sa SDM zúčastní po prvýkrát. Vyplýva to z internetovej ankety, ktorá bola spracovaná na odporúčanie Organizačného výboru. Väčšina tých, ktorí sa rozhodli na SDM do Krakova prísť, príde v rámci farností a rôznych náboženských spoločenstiev. Internetová anketa prebiehala v dňoch od 1. do 10. júla v 9 oficiálnych jazykoch SDM. Odpovedalo v nej na otázky 7 400 osôb. Organizačný výbor sa chcel prostredníctvom ankety dozvedieť kto sa vyberá do Poľska a aká je jeho motivácia.

"Traja zo štyroch respondentov  - 75,4% - odpovedalo, že chce nájsť seba samého skrze Krista prostredníctvom účasti na SDM. Motiváciou bola aj možnosť stretnutia s pápežom Františkom," povedala počas prezentácie výsledkov ankety Paulina Guzik z Organizačného výboru SDM. Väčšina respondentov (67,4%) sa SDM zúčastní po prvýkrát. Viac než 32% už na podobnom stretnutí bolo: v Riu v roku 2013 a v Madride v roku 2011, či v Kolíne v roku 2005. Takmer 36% osôb plánuje prísť do Krakova v pondelok, 25. júla a zdrží sa do 1. augusta. Najviac budú využívané dopravné prostriedky v nasledujúcom poradí: autobus (41%), lietadlo (32,1%) a vlaky (16,9%). Len 3% osôb príde autom.  Počas SDM takmer taký istý počet osôb plánuje využiť pohostinnosť poľských rodín (16,5 %) a ubytovanie vo farnostiach (15,8%). 

Poliaci by nemali mať problémy v komunikácii s pútnikmi. Takmer 85% zúčastnených na ankete uviedlo, že hovorí  anglicky. 43,3% hovorí španielsky. 24,5% opýtaných pozná poľský jazyk, čo potvrdzuje početná účasť skupín z nášho kraja na stretnutí s pápežom. Z ankety vyplýva mimo toho, že motiváciou k účasti na SDM je stretnutie s Ježišom (tvrdia tak 2/3 opýtaných). Pre 65,6% opýtaných bola rozhodujúcou možnosť stretnúť sa s pápežom Františkom, taký istý počet opýtaných očakáva nové životné skúsenosti. Z ankety tiež vyplýva, že do Poľska prídu nábožne založení mladí ľudia: 86,1% respondentov sa zúčastní na nedeľných svätých omšiach, viac než 60% sa modlí a viac ako 1/2 sa angažuje v rámci dobrovoľníckej služby. Takmer 80% opýtaných príde s farskou, či náboženskou skupinou. Medzi pútnikmi bude viac mužov ako žien. Priemerný vek účastníka je 22 rokov.

"Hľadiac na výsledky ankety je výrazne badať, že účastníci prichádzajú kvôli tomu, aby okúsili niečo nové. Medzi šesť základných výmerov tejto skúsenosti patrí aj duchovné prežívanie a možnosť stretnutia s pápežom Františkom. Pre nás Poliakov, ktorí si pamätajú na Jána Pavla II. môže byť zaujímavosťou vidieť inú charizmatickú postavu. SDM je tiež prežívanie v skupine  - väčšina osôb príde so skupinou, a len 4 % samostatne," povedal sociológ z Jagellonskej Univerzity dr. Seweryn Krupnik. Vedec dodal, že pre mnohých pútnikov je SDM dokonalou príležitosťou cestovať; pre časť z nich je dôležitý vlastný rozvoj vďaka stretnutiu s inými. "Táto udalosť bude mať aj virtuálny charakter, kvôli osobám, ktoré sú aktívne v rámci sociálnych sietí. SDM sa budú konať nielen v Krakove ale aj na sociálnych sieťach" - dodal.
Anketu uskutočnila španielska firma GAD3, ktorá má skúsenosti s podobnými anketami z predchádzajúcich SDM, okrem iných aj v Madride. "Aj po SDM plánujeme anketu, aby sme sa presvedčili o tom, či očakávania mládeže boli splnené," dodáva Paulina Guzik.

Zdroj: Pope2016.com 
Preložila: Tatiana Janočková
Snímka: Pope2016.com

Комментарии