Dianie vo farnosti

« Back

Pri stopách Panny Márie

Pri stopách Panny Márie

Pri príležitosti 15. výročia návštevy Jána Pavla II v Lichni a Roku Sedembolestnej Panny Márie zorganizovali veriaci z Novote púť do dvoch najnavštevovanejších pútnických miest v Poľsku do Jasnej Gury a Lichne.

Mariánska svätyňa v Sterej Lichni sa radí medzi druhé najvýznamnejšie pútnické miesto Poľska. Jej sláva sa začala šíriť od roku 1836. V kostole sv. Doroty bol umiestnený zázračný obraz Panny Márie na žiadosť šľachtica, ktorý bol účastníkom napoleonských bojov. V ťažkej chvíli sa mu zjavila Panna Mária a vrátila mu zdravie. Chýr o zázrakoch pri obraze Licheňskej Panny Márie sa rýchlo šíril po celej krajine. Korunováciu obrazu uskutočnil kardinál Wyszynski v roku 1967 a začalo sa rozsiahle budovanie pútnického areálu. v prvý deň sme putovali areálom. Pozreli sme pápežské apartmány, kde bol ubytovaný Ján Pavol II a ktoré teraz slúžia ako múzeum. V podvečer sme sa vydali na krížovú cestu, ktorá bola vybudovaná zo skál, ktoré sem priniesli pútnici zo všetkých kútov sveta. Večer sme sa zúčastnili sviečkovej procesie v katedrále a v jej okolí. Zakrývanie obrazu sprevádzali ľubozvučné a neopísateľné melódie organu ktorý má 81 hlasov so 6577 píšťalami. Maličký obraz s podobizňou Matky Božej pútnici často nazývajú Bolestná Kráľovná Poľska. Modlitby a prosby zavŕšili deň naplnený Božím požehnaním. Ráno, po sv. omši  sme sa vydali do blízkeho Grablinského lesíka. Tu v kaplnke „Stopa Panny Márie“, ktorá stojí na mieste, kde bol umiestnený obraz, sme vyprosovali v súkromnej modlitbe milosti pre všetkých našich farníkov. Na veľkom kameni sú zachované stopy Panny Márie. Každý v hrobovom tichu pri dotyku tohto svätého miesta sa prihováral k Matke Božej. Pútnici načúvajú Matku Božiu, ktorá vyzýva k pokániu a obráteniu.

 Účinné príhovory Matky Božej vzbudili v nás pocit vďačnosti zvlášť vtedy, keď nám kňazi v katedrále oznámili, že pred týždňom došlo pri kamení so stopami Panny Márie k zázračnému uzdraveniu chlapca, ktorý bol na vozíku a po dotyku s kameňom začal chodiť . V poobedňajších hodinách sme sa zúčastnili korunky k Božiemu Milosrdenstvu, ale už na Jasnej Gure v Čenstochovej. Cestou domov sme sa zastavili v družobnej gmine Suszec na „Dňoch Suszca“, kde sme videli majstra sveta v akrobatickom bicyklovaní a strávili sme veľmi príjemné chvíle so svojimi priateľmi z Poľska. Pre veľký záujem nám neostáva iné ako pripraviť ďalšiu púť do týchto prekrásnych miest.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

počítadlo

nahlasenie zneuzivania

Výveska

 

Ročný plán čítania Sv. Písma

LIST so šifrou 

info k 1. sv. prijímaniu

info k birmovke

 

 

FARNIK 20

pre Vás s láskou pripravujeme

FARNIK 19

FARNIK 18

FARNIK 17

FARNIK 16

FARNIK 15

FARNIK 14

 

Archív časopisu FARNIK

 

Zodpovednosť za obsah:

SH - autor tohto textu je Štefan Hrbček, farár v Novoti

BR -  autor tohto textu je Blažej Raška, kaplán v Novoti

 

(2019 až 2023: RH - autor tohto textu je Rastislav Hanečák, kaplán v Novoti)

 

články od iných autorov sú podpísané menom a priezviskom, alebo organizáciou, ktorá informáciu odovzdala.

Pri prevzatých textoch je uvedený zdroj a prípadná redakčná úprava.