« Назад

Jeden a pol milióna zlotých

Jeden a pol milióna zlotých

Vďaka peniazom vyzbieraných v rámci akcie „Vstupenka pre Brata“ prídu na SDM do Krakova mladí z Východu. Aj tak však treba ešte raz toľko. Zbierka trvá do konca júna. Projekt „Vstupenka pre Brata“ bol nápad dobrovoľníkov pracujúcich v Hlavnom organizačnom tíme SDM. Má pomôcť mladým z bývalých sovietskych republík, ktorí si - napriek neveľkej vzdialenosti - nemôžu dovoliť cestu do Poľska a účasť na SDM v Krakove.

Anna Salawa, koordinátorka akcie, informovala, že počas dvoch rokov trvania projektu sa podarilo vyzbierať jeden a pol milióna zlotých. V rámci iniciatívy sa do kancelárie SDM prihlásilo 117 skupín z 13 krajín, vyše 5,7 tisíca mladých, ktorí potrebujú podporu. 61 skupín pochádza z Ukrajiny. Plne zafinancovaných bolo takmer 2600 pútnikov z Východu, čo znamená, že každý druhý z tých, čo sa prihlásili do programu, príde do Krakova zadarmo.  „Pomohli sme rovnako gréckokatolíkom, kresťanom latinského obradu aj Arménom. Stále sú však skupiny, ktoré potrebujú pomoc,“ povedala Anna Salawa.

V rámci „Vstupenky pre Brata“ bude zaplatený pobyt mladých v Poľsku, tak počas Dní v Diecézach, ako aj v Krakove, vrátane nákupu balíčka pútnika, ktorý stojí 690 zlotých. Vďaka tomu budú mať pútnici zabezpečený nocľah, stravu, poistenie, komunikáciu a plecniak SDM. Vo výnimočných prípadoch budú pokryté aj výdavky spojené s cestovaním do Poľska, pričom sa takmer všetky diecézy vzdali poplatku za pobyt mládeže z bývalých sovietskych republík v dňoch, ktoré budú predchádzať centrálnym podujatiam v Krakove. 

Akciu „Vstupenka pre Brata“ môžete podporiť pomocou stránky www.biletdlabrata.pl. Nájdete tam popis všetkých skupín, ktoré potrebujú podporu. Vo forme tehličiek sú tiež distribuované: stolové hry, ikony sv. Jána Pavla II. a tiež CD „Láska mi všetko vysvetlila“ s poéziou Karola Wojtyłu. Výťažok z ich predaja bude venovaný práve na príchod mladých z Východu na Svetové Dni Mládeže do Krakova. Zbierka potrvá do konca júna.

Zdroj: Pope2016.com 
Preložila: Renáta Jurčiová 
Snímka: Pope2015.com

Комментарии